Cimpanzeii, cu simțul modei: Animalele poartă iarbă în urechi
Un grup de cimpanzei din Zambia a dezvoltat un comportament straniu, pe care cercetătorii nu-l pot compara decât cu un simț al modei. La început, cimpanzeii au decis, pe rând, să poarte iarbă în urechi, după care și-au introdus-o și în fund.

Cimpanzeii aleargă cu iarbă în urechi și fund la Orfelinatul pentru Animale Sălbatice Chimfunshi din Zambia, scrie Live Science. Este deja a doua oară când maimuțele de aici manifestă un comportament bizar, comparabil cu ceea ce ar fi moda la oameni, dar purtarea accesoriilor din iarbă în fund reprezintă un nou ”trend”, cu totul neînțeles de cercetători, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Cimpanzeii captivi din Zambia au început să poarte iarbă în urechi și în fund într-un ”mod neobișnuit”, asemănător unei mode, se arată într-un studiu consultat de sursa citată. Astfel, cercetătorii au observat că cimpanzeii (Pan troglodytes) își introduc un fir de iarbă sau un băț în ureche sau rect și apoi îl lasă să atârne acolo o vreme. Comportamentul nu pare să aibă niciun scop fizic sau medical, ci se răspândește social, de la cimpanzeu la cimpanzeu.
Cercetătorii au raportat pentru prima dată comportamentul de a purta iarbă în ureche în 2014. La acea vreme, doar un grup de cimpanzei care trăiau la Orfelinatul pentru Animale Sălbatice Chimfunshi din Zambia prezenta acest comportament.
Grupul care a introdus moda ierbii în fund nu a avut niciun contact cu grupul care purta iarbă în urechi
Acum, un alt grup din sanctuar a adoptat independent comportamentul și a introdus un nou stil îndrăzneț - purtarea ierbii în rect. Cercetătorii au descris noul comportament într-un studiu publicat pe 4 iulie în revista Behaviour.
Cele două grupuri nu au niciun contact unul cu celălalt, dar au aceiași îngrijitori umani. Cercetătorii suspectează că partea legată de urechi a comportamentului a provenit inițial de la cimpanzeii care își copiau îngrijitorii umani, înainte de a se răspândi în cadrul grupurilor și de a se modifica ușor pe parcurs.
„Acești îngrijitori au raportat că uneori își băgau câte un fir de iarbă sau un băț de chibrit în propriile urechi pentru a le curăța”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Edwin van Leeuwen, profesor asistent de comportament animal și cogniție la Universitatea Utrecht din Olanda.
„Îngrijitorii din celelalte grupuri au spus însă că ei nu au făcut acest lucru. Cimpanzeii dintr-un grup au descoperit apoi să pună firul de iarbă și în alt loc”.
Moda la animale: Orci faimoase pentru că poartă somoni morți pe cap
Animalele sociale copiază adesea comportamente unele de la altele. Aceste comportamente sunt de obicei centrate pe găsirea hranei sau pe alte abilități critice de supraviețuire. Cu toate acestea, cercetătorii au documentat ocazional și tendințe temporare care se răspândesc în rândul populațiilor fără un beneficiu evident.
Unele orci (Orcinus orca) din Pacificul de Nord-Vest sunt faimoase pentru acest lucru, dezvoltând un obicei bizar de a înota cu somoni morți pe cap.
Autorii noului studiu au observat pentru prima dată comportamentul de „iarbă în ureche” la o femelă de cimpanzeu pe nume Julie în 2010. Julie își punea în mod repetat fire de iarbă în ureche și le lăsa să atârne acolo. Cercetătorii au înregistrat ulterior alți șapte membri ai grupului ei care au preluat această tendință.
Julie a murit în 2013, dar o parte din grup a continuat comportamentul, sugerând că acesta a devenit o tradiție culturală, conform studiului. Al doilea grup a început apoi să practice comportamentul în 2023.
Moda poate juca un rol de liant social
Pentru a studia aprofundat această tendință, cercetătorii au observat toți cimpanzeii din sanctuar timp de 12 luni, între 2023 și 2024. Doar doi cimpanzei din grupul lui Julie mai purtau iarbă în urechi - unul dintre aceștia fiind fiul lui Julie.
Între timp, în celălalt grup, un mascul pe nume Juma a fost identificat ca posibilul inovator al noii variante îndrăznețe de iarbă în fund, care s-a răspândit la majoritatea colegilor săi de grup în decurs de o săptămână, conform studiului.
Cercetătorii suspectează captivitatea ca jucând un rol în aceste tendințe. Cimpanzeii sălbatici, care nu au fost observați angajându-se în astfel de comportamente aparent frivole, își umplu zilele căutând hrană și trebuie să se confrunte cu mult mai multe provocări decât cimpanzeii captivi, cărora de obicei li se livrează mesele.