main logo
556

China speră că dialogul SUA-Coreea de Nord va conduce la progrese substanţiale

Beijingul speră că discuţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord vor conduce la "progrese substanţiale", a declarat miercuri ministrul de externe chinez Wang Yi, aflat în vizită la Phenian, potrivit agenţiei de ştiri Xinhua, preluată de AFP.

China speră că dialogul SUA-Coreea de Nord va conduce la progreseChina speră că dialogul SUA-Coreea de Nord va conduce la progrese

Beijingul "sprijină pe deplin eforturile (Coreei de Nord) vizând denuclearizarea peninsulei coreene", a declarat Wang Yi, citează Agerpres.

China doreşte "consolidarea comunicării cu Coreea de Nord şi continuă să joace un rol pozitiv în căutarea unei soluţii politice la problema peninsulei coreene", a mai spus şeful diplomaţiei chineze.

Vizita de două zile a lui Wang Yi, cel mai important oficial chinez care a mers în Coreea de Nord în ultimii ani, are loc după întâlnirea spectaculoasă de vinerea trecută dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Ea precede de asemenea întâlnirea dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, care ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni.

Wang, care urma să se întâlnească cu omologul său nord-coreean Ri Yong Ho, a fost întâmpinat pe aeroportul din Phenian de ministrul adjunct de externe nord-coreean Ri Kil Song şi de alţi oficiali.

Wang Yi şi Ri Yong Ho s-au întâlnit la începutul lunii aprilie la Beijing, la câteva zile după vizita în China a lui Kim Jong Un. Liderul nord-coreean, care a efectuat prima călătorie în străinătate de la preluarea mandatului la sfârşitul lui 2011, s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Potrivit ministrului de externe nord-coreean, citat de Xinhua, discuţiile dintre liderul chinez şi cel nord-coreean au dat un nou impuls relaţiilor de prietenie dintre cele două ţări.

Autorităţile nord-coreene vor "menţine o comunicare strânsă cu China în ceea ce priveşte denuclearizarea şi instituirea unor mecanisme paşnice în peninsula coreeană, consolidând în acelaşi timp dialogul cu toate părţile implicate", a afirmat la rândul său Ri Kil Song.

Wang Yi este primul ministru de externe chinez care vizitează Coreea de Nord din 2007. O raritate care simbolizează relaţiile bilaterale fluctuante dintre cei doi foşti aliaţi în războiul coreean (1950-1953).

China este, de departe, principalul susţinător diplomatic şi economic al Coreei de Nord. Însă, iritat de testele nucleare nord-coreene, China aplică cu fermitate sancţiunile economice ale ONU destinate stopării programelor balistic şi nuclear ale Phenianului. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării