China ia noi măsuri în războiul comercial cu SUA: Ce sprijin promite firmelor
China vrea să ajute companiile aflate în dificultate prin măsuri țintite, ca răspuns la „șocurile externe tot mai mari”, potrivit unui comunicat emis după o ședință prezidată vineri de președintele Xi Jinping, relatează CNBC.

Întâlnirea Biroului Politic, al doilea cel mai puternic organism politic din China, are loc în contextul escaladării tensiunilor comerciale dintre Washington și Beijing, generate luna aceasta de noile tarife reciproce de peste 100%, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Marile bănci de pe Wall Street și-au redus prognozele privind creșterea PIB-ului Chinei pentru acest an, în timp ce autoritățile de la Beijing încearcă în continuare să atingă ambițiosul obiectiv de creștere economică de „aproximativ 5%” stabilit în martie, potrivit sursei citate.
Sprijin financiar pentru firmele cu pierderi mari
„Oficialii chinezi au cerut implementarea a mai multor măsuri de sprijin pentru companiile în dificultate”, inclusiv sprijin financiar, conform comunicatului în limba chineză, tradus de CNBC.
De asemenea, Biroul Politic a solicitat „o reducere oportună” a ratelor dobânzilor și a ratei rezervelor minime obligatorii – suma de bani pe care băncile trebuie să o păstreze în conturi.
Politicienii chinezi mențin direcția stabilită la începutul anului, dar indică flexibilitate în aplicarea unor măsuri țintite, a explicat Zong Liang, cercetător-șef la Bank of China.
În ceea ce privește atenuarea impactului tarifelor americane, el se așteaptă ca autoritățile să intensifice analiza asupra companiilor afectate și să elaboreze strategii de sprijin adaptate acestora.
China acuză SUA că „încalcă dreptul internațional”
China condamnă planul SUA de exploatare a metalelor rare din adâncuri. Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv controversat care permite extinderea mineritului în apele adânci, inclusiv în zone internaționale, relatează BBC.
Decizia vizează accesul SUA la minerale rare esențiale pentru industriile de apărare, tehnologie verde și sănătate, dar a atras critici dure din partea Chinei, care acuză Washingtonul că „încalcă dreptul internațional”.
Ordinul este cel mai recent demers al președintelui american de a spori accesul SUA la mineralele utilizate în industriile aerospațială, a tehnologiilor verzi și a sănătății. Adâncurile oceanelor conțin miliarde de tone de roci în formă de cartofi, numite noduli polimetalici, bogate în minerale esențiale precum cobaltul și pământurile rare.
Noul ordin executiv american a fost emis pentru a „stabili Statele Unite ca lider global în explorarea responsabilă a mineralelor de pe fundul oceanului”, se arată în document.
Măsura pare să ocolească o rundă de negocieri ONU aflată în desfășurare privind mineritul în apele internaționale.
Multe țări, inclusiv China, au amânat emiterea de permise până la stabilirea unui cadru internațional pentru împărțirea resurselor.
„Autorizarea SUA încalcă dreptul internațional și afectează interesele generale ale comunității internaționale”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Guo Jiakun.
China domină producția globală de pământuri rare și metale critice precum cobaltul și litiul. Analiștii spun că Trump a fost nemulțumit de această poziție relativ slabă a SUA în domeniu.
„Vrem ca SUA să devină lider în fața Chinei în această cursă pentru resursele de pe fundul oceanului”, a declarat joi un oficial american.