main logo
846

Cercetători de mediu: Lumea se îndreaptă către un viitor cumplit

Lumea se îndreaptă către un viitor cumplit, cu schimbări climatice accelerate și pierderea biodiversității, care amenință toate speciile planetei, avertizează un grup de oameni de știință.

Cercetători de mediu: Lumea se îndreaptă către un viitor cumplit

O echipă de 17 oameni de știință spune că viitorul planetei este ”mai cumplit și periculos decât se înțelege în general”, iar liderii mondiali trebuie să acționeze urgent, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Ce spun studiile Citând aproximativ 150 de studii care descriu schimbările de mediu, experții spun că liderii mondiali au nevoie de un ”duș rece”, deoarece condițiile de mediu sunt mult mai periculoase decât cred în prezent oamenii. 

”Omenirea provoacă o pierdere rapidă a biodiversității și, odată cu aceasta, capacitatea Pământului de a susține viața complexă”, a declarat Corey Bradshaw, de la Universitatea Flinders din Australia.

”De fapt, amploarea amenințărilor la adresa biosferei și a tuturor formelor sale de viață este atât de mare, încât este dificil de înțeles chiar și pentru experții bine informați”, a mai spus el.

Oamenii nu înțeleg încă pericolele din cauză că există un decalaj între deteriorarea ecologică și impactul său socio-economic, mai susține cercetătorul.

Cercetările arată că speciile sălbatice au scăzut în medie cu 68% în puțin peste patru decenii, în spatele declinului devastator fiind consumul uman.

Suntem la a șasea extincție în masă din istoria Pământului, iar oamenii sunt pe locul conducătorului, după ce au eliminat deja sute de specii și au împins multe altele în pragul dispariției prin comerțul cu animale sălbatice, poluare, distrugerea habitatelor și utilizarea substanțelor toxice.

Omenirea și-a ratat obiectivele

În 2010, liderii a 196 de țări s-au adunat în Japonia și au convenit asupra unei liste de obiective de biodiversitate menite să salveze Pământul.

Zece ani mai târziu însă, un grup ONU a concluzionat că lumea nu a reușit să atingă ținta propusă.

Experții ONU au fost clari: dacă ne menținem traiectoria în criza climatică accelerată, biodiversitatea va continua să se deterioreze, cu rezultate devastatoare pentru animale, plante și oameni.

Experții spun că nici un lider sau sistem politic nu este pregătit pentru ceea ce va urma.

”Protejarea biodiversității nu se află niciodată printre prioritățile unei țări, fiind considerate mai importante ocuparea forței de muncă, asistența medicală, creșterea economică sau stabilitatea valutară”, a spus profesorul Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford.

”Deși este o veste bună că președintele ales, Joe Biden, vrea să reangajeze SUA în acordul de la Paris, acesta este un gest minuscul, dată fiind amploarea provocării”, a mai spus el.

Ehrlich este autorul unei lucrări intitulate ”Bomba demografică”, un controversat text din 1968 care avertiza asupra suprapopulării planetei.

”Miliarde de oameni sunt acum flămânzi sau subnutriți, iar perturbarea climei ucide oamenii”, a spus el în 2018.

Oamenii de știință avertizează liderii mondiali că trebuie să acționeze pentru a evita un viitor sumbru.

Totuși, sunt necesare schimbări fundamentale ale capitalismului global, educației și egalității pentru a aborda problema, au mai spus experții.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării