Cele trei „reguli de aur” care ne salvează viața pe furtună
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care sunt cele mai importante trei reguli care ne salvează viața pe furtună și la ce ar fi bine să fim atenți ca să evităm lovitura trăsnetului.

Trei „reguli de aur” care salvează viața pe furtună
Furtunile însoțite de vijelii și descărcări electrice sunt cel mai des întâlnite în sezonul estival. Din păcate, nu de puține ori, în România s-au înregistrat decese cauzate de trăsnete, transmite Știri.md cu referire libertatea.ro.
Indiferent dacă furtuna ne ia prin surprindere în oraș, la munte sau la câmpie ori la mare, este important să ținem cont de trei reguli importante care ne pot salva viața.
Doctorul Tudor Ciuhodaru a explicat care sunt acestea și spune că este esențial să le respectăm:
- Nu vă adăpostiți sub pomi
- Nu stați grupați sau lângă animale mari
- Nu stați lângă obiecte care pot fi conductori de electricitate.
De ce sunt importante aceste trei reguli
Așa cum avertizează chiar medicul Tudor Ciuhodaru, țara noastră are cea mai mare rată din Uniunea Europeană de morți provocate de trăsnete. „România are cea mai mare rată de decese provocate de trăsnete din Europa. Sunt trei reguli de aur care ne protejează. Nu trebuie să vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte în timpul unei furtuni cu descărcări electrice. E mai bine să te uzi decât să mori”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru, pe contul său de Facebook.
De ce nu este bine să stăm grupați
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că nu trebuie să stăm grupați sau în apropiere animalelor mari atunci când sunt fulgere și explică foarte clar și motivele.
„Nu stați grupați sau la mai puțin de 3 metri de animalele mari sau grupuri de animale. Trăsnetul care a lovit un animal sau om se poate transmite rapid la cei din apropiere. Cele mai frecvente leziuni sunt datorate fulgerelor laterale și a curentului din pământ, care împreună duc la mai mult de 80% dintre traume”, spune el.
De ce nu trebuie să stăm în apropierea conductorilor precum stâlpii sau barele
Una dintre cele mai cunoscute reguli și transmise din generație în generație este deconectarea electrocasnicelor de la priză. În timpul furtunilor se recomandă să scoatem televizorul, calculatorul, dar și alte aparate din priză.
„Nu stați în apropierea unor obiecte care pot fi buni conductori, precum stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice. Este foarte important să nu atingeți pereții adăpostului cu mâna, capul sau umerii iar în locuințe deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul”, a scris doctorul Tudor Ciuhodaru, pe contul său de Facebook.
Care sunt efectele trăsnetului asupra organismului
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat și care sunt efectele trăsnetului asupra organismului și de ce, de cele mai multe ori, leziunile conduc la deces. Doctorul a oferit și exemplul unui bărbat din SUA care a fost lovit de șapte ori de trăsnet și deține, în prezent, recordul celor mai multe leziuni provocate în urma acestui incident.
„În general efectul este instantaneu letal, iar cei care supraviețuiesc au adesea sechele grave sau traume psihice. Între 20 și 100 de persoane sunt afectate, în fiecare an, de trăsnet. Din păcate deja au fost două persoane lovite în timp ce încercau să se adăpostească de ploaie. Una dintre victime a murit. Și poate și acest deces ar fi fost evitat dacă educația pentru sănătate s-ar fi predat la școală”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru, în online.
România, sub Cod Galben de caniculă și Cod Galben de furtuni
Miercuri, meteorologii ANM au emis două avertizări de tip cod galben pentru România. Până la ora 22:00, în peste 15 județe din țară este valabil un cod galben de furtuni și instabilitate atmosferică accentuată.
„În Transilvania, Moldova, local în Maramureș și nordul Munteniei, precum și în cea mai mare parte a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…60 l/mp”, după cum au anunțat meteorologii.
Tot miercuri a fost valabil și un Cod Galben de caniculă, emis pentru jumătatea sudică a țării, unde maximele au atins până la 37 de grade Celsius.
„Miercuri, valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și a Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime de 19…22 de grade”, au anunțat meteorologii.