main logo
1356

Cele mai importante declarații de la conferința de securitate din Munchen

Liderii celor mai puternice țări, miniștrii și alți factori de decizie cheie s-au reunit la München în weekend pentru a discuta principalele provocări cu care se confruntă lumea în prezent.

Cele mai importante declarații de la conferința din MunchenFoto: stirileprotv.ro

Discursurile ținute de președintele ucrainean Vladimir Zelenski, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și noul vicepreședinte al SUA JD Vance, au scos în evidență cât de deconectate devin cele două părți ale Atlanticului în ceea ce privește evaluarea amenințărilor viitoare, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Potrivit Euronews, acestea sunt cele mai importante aspecte care trebuie reținute din discursursurile liderilor mondiali în cele 3 zile de la Munchen.

„O nouă abordare curajoasă": Ursula von der Leyen

„Pot anunța că voi propune activarea clauzei de exceptare pentru investițiile în apărare. Acest lucru va permite statelor membre să își crească substanțial cheltuielile pentru apărare", a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele membre ale UE trebuie să investească 500 de miliarde EUR în apărare în următorul deceniu, iar liderii se străduiesc să convină asupra unor instrumente comune.

Relaxarea regulilor fiscale a fost deja prezentată ca o potențială soluție la începutul acestei luni de către liderii UE, în urma unei retrageri informale privind apărarea. Aceasta ar permite statelor membre cu o marjă de manevră fiscală redusă să crească cheltuielile pentru apărare fără a încălca normele UE și fără a deveni ținta unei proceduri de deficit excesiv care poate duce la amenzi.

În prezent, opt state membre sunt vizate de o astfel de procedură.

Von der Leyen a declarat la conferință că măsura ar face parte dintr-o "nouă abordare îndrăzneață", deoarece "atunci când vine vorba de securitatea europeană, Europa trebuie să facă mai mult. Europa trebuie să aducă mai mult la masă".

„Europa se retrage din valorile sale fundamentale”: JD Vance

„Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Și ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior: retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii", a declarat vineri vicepreședintele SUA.

Europa spera ca Vance să ofere unele clarificări cu privire la strategia administrației americane pentru negocierile de pace cu Rusia, în urma comentariilor făcute la începutul săptămânii de Donald Trump și Pete Hegseth.

O declarație a președintelui american a lăsat să se înțeleagă că Europa și Ucraina ar putea fi excluse din negocierile cu Rusia, în timp ce ministrul apărării a declarat că este "nerealist" ca Ucraina să creadă că va deveni membru al Ucrainei sau că va reveni la frontierele sale de dinainte de 2014.

Cu toate acestea, Vance a făcut doar o referire trecătoare la Ucraina și, în schimb, și-a dedicat cele 10 minute ale discursului său principal pentru a acuza Europa că ar fi regresat în ceea ce privește valorile democratice și că nu și-a ascultat alegătorii.

„Aderarea la NATO nu este exclusă pentru Ucraina”: Rutte

„Nu este vorba despre acordul de pace. Unii cred că trebuie să fie parte a unui acord de pace, dar nu face parte din rezultat. Trebuie să o luăm pas cu pas, trebuie să ne asigurăm că acordul garantează că Putin nu va încerca din nou", a declarat vineri Mark Rutte, secretarul general al NATO, reporterilor.

Declarația lui Hegseth la reuniunea ministerială NATO de la Bruxelles de la începutul săptămânii a părut să sugereze că Ucraina ar putea fi forțată să renunțe la aspirația sa de a adera la alianța militară ca parte a negocierilor de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Aceasta, în ciuda faptului că aliații au declarat anul trecut, după un summit la Washington, că Ucraina se află pe o "cale ireversibilă" către aderare.

Rutte a respins însă faptul că aderarea la NATO ar fi legată de negocierile de pace.

Să creăm „forțele armate ale Europei": Zelenski

„Trebuie să construim forțele armate ale Europei, astfel încât viitorul Europei să depindă doar de europeni și deciziile privind Europa să fie luate în Europa", a declarat Zelenski într-un discurs, sâmbătă.

Anunțul lui Trump că a purtat o lungă convorbire telefonică cu Vladimir Putin fără să se consulte mai întâi cu Ucraina, apelurile repetate ale Washingtonului ca Europa să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate și reorientarea politicii sale externe către Indo-Pacific, împreună cu avertismentele agențiilor de informații potrivit cărora Rusia ar putea avea mijloacele de a ataca un aliat european al NATO până în 2030, accelerează discuțiile privind propria descurajare și capacitățile europene.

„Să fim clari, nu putem exclude posibilitatea ca America să refuze să coopereze cu Europa în chestiuni care o amenință", a declarat Zelenski, adăugând că "Ucraina nu va accepta niciodată înțelegeri pe la spatele nostru fără implicarea noastră, iar aceeași regulă ar trebui să se aplice întregii Europe."

Voi restabili leadership-ul Germaniei în UE: Merz

„Aud de la întâlnirile individuale și de la reuniunile de aici de la conferință că există o lipsă de leadership german în cadrul Uniunii Europene și sunt pe deplin de acord cu cei care cer leadership din partea Germaniei și, sincer, sunt dispus să fac acest lucru pentru că văd că Germania se află într-o poziție strategică în centrul Europei; că atât de multe lucruri în Europa depind de Germania", a declarat Friedrich Merz în cadrul unei mese rotunde sâmbătă.

Liderul conservator al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) este cotat ca fiind următorul cancelar al Germaniei în urma alegerilor care vor avea loc la 23 februarie.

Alegerile din țară au fost devansate în urma prăbușirii coaliției de trei partide a lui Olaf Scholz, care a fost caracterizată de lupte interne acerbe cu privire la o serie de domenii politice.

Certurile, împreună cu dificultățile economice ale Germaniei, au slăbit vocea Berlinului la nivel european.

Acordul SUA-Ucraina privind pământurile rare este un „coșmar" pentru Putin: Graham

„Dacă acest acord privind mineralele are loc, este un coșmar pentru Putin, pentru că avem ceva de apărat pe care nu l-am avut înainte. Așa că ar fi bine să susțineți acest acord privind mineralele", a declarat senatorul american Lindsey Graham în timpul unui panel de sâmbătă.

Într-un interviu acordat la începutul acestei săptămâni, Trump a părut să sugereze că continuarea sprijinului militar al SUA pentru Ucraina ar putea fi condiționată de un acord în valoare de 500 de miliarde de dolari privind materiile prime critice care sunt utilizate într-o gamă largă de aparate de zi cu zi și de înaltă tehnologie, inclusiv echipamente militare.

China controlează cote semnificative din mineritul și prelucrarea globală a unui număr de astfel de materiale, inclusiv litiu, galiu și germaniu.

„I-am spus președintelui Trump, poate fi vechea Uniune Sovietică, poate imperiul rus, dar știu că el (președintele rus Vladimir Putin) se duce după bani. Nu-l lăsați să fure ceea ce are Ucraina pentru a se îmbogăți", a spus Graham.

El a adăugat că, odată cu acordul, „președintele Trump poate merge în fața poporului american și să spună că Ucraina nu este o povară, ci un beneficiu. Se află deasupra unor minerale în valoare de trilioane de dolari de care putem beneficia cu toții prin alinierea cu Occidentul."

Europa probabil că NU va fi prezentă la negocierile de pace: Kellogg

„Puteți avea ucrainenii, rușii și, în mod clar, americanii la masa discuțiilor", a declarat sâmbătă Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia.

Liderii europeni și ucraineanul Vladimir Zelenski au spus de luni de zile că orice discuții de pace cu Rusia ar trebui să îi implice, deoarece orice acord ar avea un impact asupra securității întregului continent.

Dar convorbirea lui Trump cu Putin a sugerat că ambele părți ar putea fi excluse, declanșând o furtună diplomatică în ultima săptămână între capitalele europene și Kiev.

Presat cu privire la participarea Europei, Kellogg a declarat: "Eu sunt o școală a realismului. Cred că acest lucru nu se va întâmpla".

El a adăugat că „alianța europeană" ar fi totuși "esențială" pentru a asigura suveranitatea Ucrainei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării