main logo
2152

Cele mai bizare știri false despre COVID-19 și ce învățăm din asta

În acest articol vorbim despre cele mai bizare știri false despre COVID-19 și despre ce putem învăța în legătură cu ele.

Cele mai bizare știri false despre COVID-19 și ce învățăm din asta

Website-ul de fact-check-ing PolitiFact a realizat o listă cu cele mai ciudate, fanteziste sau amuzante fake news despre noul coronavirus pe care le-a demontat de când a început pandemia, transmite Știri.md cu referire la bucurestifm.ro.

Pentru a înțelege cum s-a ajuns aici, Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, a selectat câteva fake news din pandemie:

Locul 1: Nu, Tom Hanks nu are o minge de volei botezată Wilson, care să îi țină de urât în timpul carantinei.

Știrea face aluzie la acțiunea filmului ”Cast Away”, în care Tom Hanks a jucat rolul unui naufragiat care, de disperare, ajunge să vorbească cu obiectele.

De fapt, știrea a fost publicată de un site de satiră, dar unii au luat-o în serios.

Locul 4: Nu, Papa Francisc nu a afirmat niciodată că ai nevoie să fii vaccinat împotriva COVID-19 ca să ajungi în Rai.
Din nou, este vorba de o știre satirică confundată cu una autentică.

Locul 7: Familia Simpson nu a prezis COVID-19.

Circulă un mit urban conform căruia scenariștii longevivului desen animat au reușit să prezică, de-a lungul timpului, o serie de evenimente politice și sociale.

În cazul COVID-19, o imagine dintr-un episod, care conținea cuvintele ”apocalipsa miau” a fost modificată pentru a afișa cuvântul ”coronavirus”.

Locul 13: Nu, asistentul Alexa, produs de Amazon, nu spune faptul că pandemia a fost planificată de către guvernul american.

Această știre face o confuzie (intenționată sau nu) cu simulările guvernamentale ale situațiilor de criză provocate de o posibilă pandemie, care nu au prezis în niciun fel pandemia de COVID-19.
În plus, fact-checkerii nu au reușit să obțină răspunsul despre pandemia planificată atunci când au interogat asistentul Alexa.

Dincolo de amuzamentul sau mirarea pe care le pot naște aceste știri false, ele ne învață câteva lucruri importante:

1. Mereu vor fi persoane care vor lua satira și ironia în serios.
Este bine să verificăm dacă știrile mai extravagante nu sunt cumva o formă de umor.

2. Sintagma ”nu iese fum fără foc” nu se aplică întotdeauna.
Uneori, fake news sunt pur și simplu lipsite de o bază reală, chiar dacă pare că se sprijină pe niște intuiții.

3. Cu cât este mai bizară, scandaloasă sau exagerată o informație, cu atât va fi mai distribuită, măcar pentru amuzament.
Doar că distribuind-o, ajutăm traficul paginilor sau site-urilor care au pus informația în mișcare, și contribuim la expunerea mai multor oameni la mesaj.
Nu putem ști câți dintre aceștia vor fi induși în eroare sau vor distorsiona mesajul respectiv, declanșând un nedorit ”telefon fără fir”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării