main logo
1685

Cel mai bun moment pentru a te trezi zilnic ar putea ține de genetică

Specialiștii spun că cel mai bun moment pentru a te trezi în fiecare zi ar putea ține de genetică. În societatea de astăzi, zilele de muncă și de școală sunt adesea construite în jurul unui program care prioritizează trezirea devreme dimineața și respectarea unui orar strict în ceea ce privește somnul.

Cel mai bun moment pentru a te trezi zilnic ar putea ține de geneticăFoto: catine.ro

Având în vedere aceste constrângeri sociale, probabil că îți dai seama rapid dacă ești o persoană matinală sau nu. Dar există oare o oră de trezire sau de somn care să fie, de fapt, mai potrivită pentru corpul nostru? Pentru a înțelege mai bine structura orelor de somn și de trezire, experții în somn au venit cu câteva explicații utile, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Ora ideală de trezire diferă de la o persoană la alta. În mare măsură, aceasta este determinată de genetica fiecăruia. Specialiștii se referă la aceste preferințe personale ca fiind cronotipuri. Cercetările sugerează că unele persoane funcționează mai bine în prima parte a zilei, în timp ce altele sunt mai productive seara. Există și persoane care se află undeva la mijloc.

Deși fiecare organism este diferit, specialiștii atrag atenția că cei care sunt activi seara pot avea riscuri mai mari pentru sănătate decât cei care preferă diminețile.

Ideal ar fi să nu conteze când dormi, atâta timp cât te bucuri de 7–9 ore de somn neîntrerupt și ai parte de întuneric natural (fără lumină artificială) în timpul somnului. Însă pentru persoanele cu cronotip de seară, pot apărea dificultăți. Expunerea la lumina artificială și zgomotele ambientale pot degrada calitatea somnului.

Pe de altă parte, persoanele matinale se bucură de liniștea dimineților. De obicei, nu întâmpină dificultăți în a se trezi devreme. Totuși, cei care au tendința de a adormi și a se trezi târziu pot fi frustrați de programul impus de societate.

Cum să-ți adaptezi programul de somn

Pentru persoanele cu cronotip de seară, dacă trezirea devreme este o necesitate profesională sau personală, se poate face trecerea mai ușor prin activități relaxante înainte de culcare. Acest lucru se poate face și prin ajustarea treptată a programului de somn. Dacă somnul nu vine ușor, există câteva tehnici dovedite care pot ajuta la instalarea lui mai rapidă, cum ar fi:

  • Evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de somn
  • O baie caldă sau un duș relaxant
  • Cititul unei cărți într-o lumină caldă
  • Exerciții de respirație profundă sau meditație ghidată

Ce trebuie să știi înainte de a-ți alege ora de trezire

Chiar dacă trezirea devreme pare un obiectiv dezirabil, specialiștii nu recomandă un program de somn care sacrifică ore importante de odihnă doar pentru a respecta un anumit orar social.

Pe cât posibil, consecvența programului, precum și calitatea somnului, ar trebui să fie o prioritate. Găsește momente care îți permit să dormi suficient. Poți include ritualuri de relaxare seara și, foarte important, menține un program constant de somn – chiar și în weekend.

„Menținerea unui program constant este un predictor semnificativ al performanței din timpul zilei, al stării de spirit, al sănătății mentale. Acest lucru vine cu beneficii importante asupra sănătății generale”, spun specialiștii.

Multe persoane se confruntă cu dificultăți la adormire. În astfel de cazuri, poți apela la obiceiuri simple și eficiente, cum ar fi reducerea expunerii la lumină artificială și stabilirea unei rutine de somn regulate.

Indiferent de ritmul tău natural de trezire, specialiștii subliniază că odihna de calitate este esențială. Corpul tău are nevoie de cel puțin 7 ore de somn pentru a se reface complet și pentru a susține sănătatea fizică și mentală.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării