main logo
3461

Cel mai bogat general rus, condamnat la 13 ani de închisoare

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Timur Ivanov, fost ministru adjunct al Apărării din Rusia, la 13 ani de închisoare pentru luare de mită şi delapidare. De asemenea, i-au fost retrase medaliile. Este unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din armata rusă din ultimii ani.

Cel mai bogat general rus, condamnat la 13 ani de închisoareImagine simbol

Un tribunal din Moscova l-a condamnat marți la 13 ani de închisoare pe Timur Ivanov, fost ministru adjunct al Apărării, pentru deturnare de fonduri și spălare de bani într-un dosar de corupție deschis în plin război cu Ucraina şi judecat pe repede înainte. Judecătorul Serghei Podoprigorov a anunțat că Ivanov a fost condamnat la 13 ani de închisoare într-o colonie cu regim obișnuit. Conform verdictului, el urmează să achite și o amendă de 100 milioane de ruble (aproximativ 1,08 milioane de euro), transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Înainte de arestarea sa în aprilie 2024, Timur Ivanov (49 de ani) era considerat unul dintre cei mai bogați înalți funcționari publici din Rusia. În repetate rânduri, el fusese acuzat de delapidare de către opoziție și presa independentă. Presa de stat a relatat că suma totală delapidată a fost de 4,1 miliarde de ruble (48,8 milioane de dolari), în mare parte sub formă de transferuri bancare către două conturi străine. Ivanov, care a pledat nevinovat, a fost deposedat de toate medaliile, iar instanța i-a confiscat proprietăți, mașini și cash în valoare de 2,5 miliarde de ruble (28 milioane de dolari).

Potrivit presei ruse, el și soția lui dețineau un apartament de lux în centrul Moscovei, o vilă în stil englezesc cu trei etaje la periferia capitalei și o colecție extinsă de mașini clasice, inclusiv un Bentley și un Aston Martin. Influenta comunitate a bloggerilor militari ruşi și-a exprimat indignarea față de amploarea corupției din sistemul de apărare, în timp ce tineri ruși mor luptând în Ucraina.Bloggerul Alexander Kots a comentat că 13 ani este o pedeapsă lungă, dar oficialii corupți din domeniul apărării ar trebui judecați în timp de război ca „trădători de patrie”.

De la înlocuirea în funcție a fostului ministru al apărării Serghei Șoigu cu Andrei Belousov în primăvara anului 2024, cel puțin zece responsabili ai ministerului și generali au fost plasați în detenție sau vizați de dosare penale. Aceste dosare penale semnalează o încercare a lui Putin de a combate corupția, ineficiența și risipa din bugetul militar uriaș al Rusiei, care a crescut accentuat de la începutul războiului din Ucraina, relatează Reuters. Cheltuielile pentru apărare reprezintă 32% din bugetul federal rus în acest an. După numirea sa în funcție, noul ministru al apărării, Andrei Belousov, economist de profesie, s-a pronunțat pentru o optimizare a utilizării bugetelor militare.

Şi Ucraina a luat măsuri pentru a combate corupția militară. Un ministru adjunct al apărării, responsabil cu achizițiile de arme, a fost demis în ianuarie, în timp ce în aprilie autoritățile au acuzat cinci suspecți de implicare într-un scandal de achiziții publice.

Îmbrăcat într-un tricou polo închis la culoare, Ivanov a reacționat marți la anunțul sentinței afișând un zâmbet. Parchetul solicitase o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Un alt inculpat în acest dosar este Anton Filatov, fost director al întreprinderii militare ruse Oboronloghistika, care aparține Ministerului Apărării. El a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare.

După anunțarea sentinței, avocatul lui Ivanov, Murad Musaiev, a denunțat în fața presei o "execuție" pentru a se da un exemplu și a susținut că a existat o „lipsă totală de dovezi” în acest caz. „Toate zvonurile privind miliardele pe care le-ar deține Ivanov sunt mult exagerate”, a asigurat el.

Ivanov, o figură importantă în cercul greilor de la putere, a fost responsabil în special pentru contractele de construcții legate de armată. El este acuzat în special de deturnarea a miliarde de ruble de la banca Interkommerz, care a dat faliment în 2016. I se reproșează de asemenea deturnarea a 200 milioane de ruble (circa 2,15 milioane de euro la cursul de schimb actual) în cadrul vânzărilor de feriboturi destinate să traverseze strâmtoarea Kerci, între Rusia și peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Din 2022, Ivanov a fost sancţionat şi de UE. Fondul de luptă împotriva corupției (FBK), organizație de opoziție creată de principalul detractor al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care a murit anul trecut într-o închisoare de lângă Cercul Polar în circumstanțe neelucidate, a publicat o anchetă despre averea lui Ivanov în 2022.

Potrivit organizației, interzisă în Rusia pentru „extremism”, el a divorțat de soția sa doar pentru a-i permite acesteia să ocolească sancțiunile europene și să continue să trăiască în UE. Pentru stilul său de viață fastuos, Ivanov fusese supranumit  de presa rusă „generalul glamour”. 

Printre bunurile care i-au fost confiscate de către autorități în cadrul anchetei penale figurează 23 de autoturisme de lux, potrivit agenției oficiale de presă TASS. Conform FBK, el a supervizat și profitat de proiectele de construcție în Mariupol, în Ucraina, oraș care a ajuns sub controlul Moscovei după un asediu sângeros în 2022. Mariupol, oraș-port la Marea Azov, a fost devastat de bombardamentele rusești. După capturarea orașului, un amplu program de construcții a fost inițiat de autoritățile ruse, iar Ivanov juca un rol central în acest proiect.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării