main logo
685

Cehia, Slovacia și Polonia s-au retras din capitalul a două bănci internaționale controlate de Rusia

Cehia, Slovacia și Polonia au încheiat procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții (IIB) de la Budapesta și din Banca Internațională de Cooperare Economică din Moscova (IBEC), care sunt deținute în majoritate de Rusia.

Cehia, Slovacia și Polonia s-au retras din două bănci internaționale

„Săptămâna trecută, după 33 de ani, Republica Cehă a părăsit două bănci post-sovietice - Banca Internațională pentru Cooperare Economică și Banca Internațională de Investiții”, a declarat ministrul de finanțe Zbyk Staniura, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

El a remarcat că nu s-a ajuns la un acord de reglementare cu băncile internaționale, „în cazul IIB, în principal din cauza poziției extrem de nefavorabile a conducerii băncii și a altor membri, în frunte cu Rusia”, a explicat el. Guvernul țării nu a reușit până acum să cadă de acord asupra condițiilor de returnare a cotei sale din capitalul băncilor pentru un total de 64 de milioane de euro.

România se va retrage din acţionariatul celor două bănci controlate de Rusia abia în iunie 2023, în mai 2022 Guvernul Ciucă adoptând o decizie în acest sens.

Totodată şi Bulgaria ar putea să urmeze anul acesta exemplul României.

Pe pagina WEB a băncii însă este precizat că Bulgaria nu a înştiinţat încă oficial despre retragere.

Banca Internațională pentru Cooperare Economică a fost înființată în 1963 şi are sediul la Moscova. Banca a fost o organizație interguvernamentală și un centru de servicii de comerț exterior pentru opt țări: Rusia, Bulgaria, Vietnam, Mongolia, Polonia, România, Slovacia și Cehia.

Statele membre BICE sunt Bulgaria, Cehia, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Vietnam. Capitalul subscris al Băncii este de 400 milioane euro, din care capitalul subscris vărsat este de 200 milioane euro.

Banca Internațională de Investiții a fost înființată în 1970 şi îşi are sediul la Budapesta. Banca s-a specializat în finanțarea pe termen mediu și lung a proiectelor care vizează sprijinirea dezvoltării economiilor țărilor membre. Membrii băncii au fost Bulgaria, Ungaria, Vietnam, Cuba, Mongolia, Rusia, România, Slovacia și Cehia.

Capitalul subscris este de 2 miliarde euro, din care vărsat 426 milioane euro. Capitalul subscris vărsat de România este de 26 milioane euro, iar cel nevărsat de 50 milioane euro.

BII a încheiat anul 2021 cu active de 1,79 miliarde de euro și un profit net de 7,9 milioane de euro, în creștere cu circa 7% față de rezultatul din 2020. Banca are emise obligațiuni în valoare de circa 1,35 miliarde RON în România. Cea mai recentă emisiune a fost de 200 de milioane RON în octombrie 2021.

Anterior Guvernul român a anunţat că se va urmări coordonarea cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria, pentru o retragere simultană.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării