Ce se poate întâmpla cu Ucraina dacă războiul va dura zece ani
La doi ani de la începutul invaziei rusești, speranțele unei încheieri rapide a războiului s-au risipit. Are Ucraina mijloacele de a duce un război lung? Se întreabă publicaţia ucraineană TSN, care a discutat cu doi experți ucraineni.

„Războiul total din Ucraina durează deja de doi ani. Doi ani lungi de luptă acerbă. Cu toate acestea, auzim din ce în ce mai des din partea analiștilor care sugerează că acest război obositor ar putea dura mulți ani de acum înainte.
În fața acestei perspective, trebuie să ne întrebăm ce resurse are economia ucraineană, dar și ce se va întâmpla cu populația țării, cum vom trăi și cum s-ar putea termina toate acestea”, se întreabă publicaţia ucraineană TSN, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Resurse pentru un război prelungit
Potrivit lui Oleksiy Koushch, un economist și analist financiar pe care l-a intervievat TSN, este important de înțeles în primul rând cum ar arăta un război pe termen lung.
Dacă va continua sub forma de conflict de intensitate scăzută, cum a fost între 2014 și 2022, s-ar putea prelungi încă zece ani.
„Și dacă vorbim de un război de amploare, în formatul care are loc acum, atunci nu poate dura o perioadă atât de lungă, pentru că pur și simplu nu avem suficiente resurse interne pentru un război atât de intens. În primul rând nu avem resurse demografice și economice pentru încă zece ani”, notează Aleksey Kushch.
Analistul financiar adaugă că la începutul războiului a făcut o prognoză cu privire la potențialul de mobilizare al Ucrainei. Conform prognozei expertului, această resursă va începe să se risipească la sfârșitul celui de-al doilea an de război.
„De fapt, acum vedem că resursa de mobilizare este deja la un pas. Dar asta nu înseamnă deloc că se va termina literalmente mâine. Relativ vorbind, tot mai multe straturi noi ale populației vor fi pur și simplu atrase în război. Inclusiv cei care complet nu sunt pregătiți pentru război. Oamenii vor fi scoşi treptat din sectorul real al economiei, ceea ce poate duce la consecințe negative”, explică Alexey Kushch.
Analistul financiar compară în mod figurat resursa de mobilizare cu funcționarea unui motor, care are: un mod de funcționare planificat, capacitatea de a funcționa la viteze mari și funcționarea în stare critică. Potrivit calculelor economistului situaţia ar putea deveni critică în al patrulea an de război.
„Aici trebuie așteptate defecțiuni ale sistemului, deoarece regimul critic se caracterizează prin faptul că este imposibil de anticipat când va ajunge, relativ vorbind, punctul X. Adică, după trei ani de război, vom intra într-un regim critic în ceea ce privește potențialul de mobilizare. Aceasta înseamnă că un eșec sistemic poate apărea în orice moment, iar acest lucru poate avea consecințe nefaste”, explică Alexey Kushch.
Război prelungit: cât timp Ucraina va rezista financiar?
Potrivit expertului, în funcție de formatul războiului, sunt posibile trei scenarii de desfășurare a evenimentelor.
„În primul rând, partenerii noștri ne ajută în mod activ, așa cum au făcut-o în 2022 și 2023. În acest format, vom putea să ne asigurăm financiar, deoarece modelul nostru economic a fost restructurat pentru a permite asistența financiară externă, care este combustibilul motorul nostru economic”, spune Alexey Kushch.
A doua opțiune este că, dacă asistența din partea partenerilor este redusă semnificativ, aceasta înseamnă că va trebui să adăugăm combustibil la acest motor din propriile noastre rezerve interne. Și rezervele, după cum știm, tind să se epuizeze. Cât de repede se usucă depinde de nivelul ajutorului în raport cu anii precedenți. Adică va fi 70% din nivelul din 2023, 80% sau 50%.
„Dacă luăm în considerare al treilea scenariu, cel mai critic, că nu vom primi deloc ajutor de la partenerii occidentali sau va fi pur simbolic și slab, atunci va trebui să folosim toate rezervele interne. Conform calculelor mele, rezervele interne și asta este Banca Națională - rezerve valutare, potențial de emisie. Acest lucru poate fi suficient pentru noi pentru aproximativ 1 an”, estimează analistul financiar.
Experiență țărilor în care războiul continuă
Există țări în lume care trăiesc de mult timp în condiții de război. De exemplu, Israel și Siria.
Dar, potrivit expertului, nu este deloc potrivit de a aplica experienţa lor în Ucraina.
„Israelul are o experiență militară enormă. Dar războaiele pe care le-a purtat acest stat nu au fost prelungite. Toată lumea își amintește de Războiul de șase zile sau de războiul Yom Kippur. Primul a durat 6 zile, iar al doilea - 21 de zile. Aceste războaie nu au durat ani de zile, au fost mai degrabă conflicte militare fulgerătoare care s-au încheiat rapid pe câmpul de luptă, fără prea multe pierderi, iar apoi războiul a trecut în plan politic și diplomatic”, notează Alexey Kushch.
Expertul subliniază că după războiul Yom Kippur (1973) Israelul nu a avut un singur inamic puternic cu care să lupte. După acest război, populația țării a crescut de la 3 la aproape 10 milioane de oameni.
„Dacă Israelul ar fi într-adevăr o țară militară cu granițe închise, în care un război la scară largă se desfășoară în mod constant, atunci repatrierea evreilor în patria lor, așa-numita Aliyah, nu ar fi avut loc și câteva milioane de evrei din fosta URSS nu s-ar fi mutat în Israel. Nimeni nu s-ar fi mutat într-un asemenea loc. De aceea, pentru noi, exemplul Israelului este complet irelevant. Chiar și acum, în timpul războiului din Fâșia Gaza, granițele sunt deschise în Israel, aeroporturile sunt deschise. Oamenii pot pleca liber în străinătate, chiar și bărbații, nimeni nu obligă pe nimeni să facă ceva, iar procesele democratice continuă în țară”, explică Alexey Kushch.
Expertul notează că exemplul Siriei nu este nici el indicativ pentru Ucraina, deoarece acolo se desfășoară un război civil. De fapt, există o separare a societății pe criterii etnice și religioase.
„Un război civil pe termen lung continuă în Siria. Țara este practic devastată de un conflict pe termen lung. Pentru noi, Siria este importantă doar ca o ilustrare a ceea ce se întâmplă cu o țară în care continuă un conflict militar pe termen lung și sângeros - de fapt arde din interior. Dar însăși natura conflictului din Siria este complet diferită decât în Ucraina. Avem un război în desfășurare din cauza agresiunii ruse, care distruge bunurile unor regiuni întregi, forțând oamenii să fugă de război, care are o amprentă negativă asupra demografiei. Acesta este un război la scară largă între state, foarte diferit de conflictul civil sirian”, spune analistul financiar.
Cine poate ajuta la încheierea războiului
Potrivit lui Alexey Kushch, acest război nu se poate termina fără o intervenție semnificativă din partea comunității mondiale, dar nu în același context ca acum - doar cu asistență militară și financiară. Deși acest lucru este foarte important pentru noi.
„Partenerii noștri ne ajută, dar nu sunt încă implicați în căutarea activă de formate pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Ne ajută și observă din exterior ce se întâmplă cu noi. Este posibil ca undeva prin culuare există o căutare a unei soluţii, dar noi nu o vedem. Cred că războiul poate fi încheiat de țări precum SUA, China, India, Germania, Marea Britanie, Franța, adică cele mai puternice țări din lume care sunt capabile să se dezvolte un format adecvat pentru încheierea războiului din Ucraina, care desigur, ar trebui să fie complet acceptabil pentru noi. Ele trebuie să preia iniţiativa în această problemă, iar aceasta trebuie să fie pe cale diplomatică”, conchide Alexey Kushch.
Întrebarea mereu spinoasă a mobilizării
Expertul militar Oleg Zhdanov consideră însă că Ucraina are încă suficiente resurse pentru mobilizare.
„Dacă punem lucrurile în ordine, ţinând cont de cei pasibili de serviciul militar, atunci vom avea resurse. Şi pot spune ca vor fi suficiente pentru câţiva ani de operaţiuni de luptă, chiar şi intense. Cred că această problema a apărut din cauza dezordinei din sistemul de evidenţă militară şi a inacţiunii autorităţilor statului. Toate acestea au dus la consecinţe negative care acum scindează societatea. Ma refer la noua lege a mobilizării pe care a criticat-o toată lumea. Cred că această lege este puţin probabil să fie votată de către deputați în forma actuală. Ea va genera doar certuri și dezbateri nesfârșite în societate. Este mai ușor să finalizați legea privind mobilizarea existentă și, cel mai important, să asigurați implementarea ei în proporție de 100%: ca ea cu adevărat să fie aplicabilă pentru toată lumea”, spune Oleg Zhdanov.
El adaugă că problemele de asistență materială, tehnică, financiară și economică pentru Ucraina depind în totalitate de partenerii occidentali. Iar faptul că ei extind această asistență în timp poate fi explicat şi prin faptul că este pusă în întregime pe umerii economiilor țărilor partenere.
„Partenerii occidentali poartă această povară, ne finanțează pe deplin. Nu avem propriile noastre rezerve pentru a duce războiul. Luptăm pe cheltuiala lor. Prin urmare, văd o tendință că partenerii noștri nu sunt de acord cu prelungirea acestui război. Un război prelungit nu este benefic pentru partenerii noștri, nici pentru noi”, explică Oleg Zhdanov.
Rolul industriei militare occidentale
Expertul mai susţine că acest război va fi cel mai probabil unul de scurtă durată, nici măcar una medie.
„Cred că acest război va dura mai puțin de trei ani. Este posibil, desigur, că ar putea dura, deoarece partenerii occidentali nu doresc încă să depășească bariera psihologică - să împărtășească cu noi cele mai noi echipamente și arme existente. Ei vor să-și lanseze propriul complex militar-industrial, să pună pe roate producția de arme și abia apoi să ne ofere asistență tehnico-militară din aceasta. Cea mai nouă, sau care era anterior în arsenalul lor. Mi se pare că acesta este motivul principal al prelungirii războiului”, conchide expertul militar.
Ca exemplu, Zhdanov aduce situația cu rachete cu fragmentare puternic explozive pentru HIMARS cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.
„Acum, armata occidentală primește rachete cu o rază de acțiune de 500 de kilometri. Odată cu înlocuirea acestor muniții, ei vor începe să ne aprovizioneze cu rachete de fragmentare cu explozie puternice cu o rază de acțiune de 300 km. Cel puțin, astfel de speranțe sunt exprimate în Cercurile politico-militare din SUA”, spune Oleg Zhdanov.
Retorica occidentală se schimbă
Expertul militar adaugă că Occidentul și-a dat deja seama că nu are de ales - au luat partea noastră în acest război. Ei declară deja mai hotărât că nu vor permite lui Putin să câștige acest război.
"Cred că în șase luni aceste declarații vor suna și mai convingător: Ucrainei trebuie să i se ofere posibilitatea de a câștiga acest război. Sper că treptat, dar acest lucru se va întâmpla. Amintiți-vă ce a spus Olaf Scholz (cancelarul Germaniei n.r.) în ianuarie 2023: tancurile Leopard vor fii niciodată în dotarea Forțele Armate ale Ucrainei. În decembrie 2023, el declară deja că Ucrainei trebuie să i se dea câte arme are nevoie. Schimbări uimitoare. Ei înțeleg că fiecare an de prelungire a acestui război este o povară pentru bugetele lor, pentru că ei sunt cei care plătesc pentru acest război. Noi, din păcate, pierdem ceva neprețuit - resursa umană. Dar mai avem o marjă de siguranță", conchide Oleg Zhdanov.
Riscuri demografice
O altă problemă majoră este cea demografică. Or, dacă războiul din Ucraina se prelungește, scăderea populației va fi mai intensă.
În timpul războiului, rata mortalității crește, iar natalitatea scade. Ucraina avea deja o rată a mortalității ridicată, iar din cauza unui război prelungit aceasta va fi și mai mare. În consecință, dacă rata natalității a fost scăzută, aceasta va deveni și mai mică, susţin cercetătorii de Institutul de Demografie și Cercetare Socială al Academiei de Ştiinţe a Ucrainei.
O altă caracteristică specifică a războiului este migrația externă nebună.
„În prezent, conform datelor Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați, în întreaga lume există aproximativ 6,3 milioane de ucraineni care au părăsit țara din cauza războiului. Nimeni nu știe câți dintre ei se vor întoarce. Dar cu cât războiul continuă, cu atât se vor întoarce mai puțini oameni. Și acesta nu este doar specificul Ucrainei, ci și situația generală în orice război. Oamenii se adaptează la noile condiții, nu știu ce îi va aștepta în Ucraina sau sunt deja mulțumiți de noua situație. Prin urmare, dacă chiar și 50% dintre ei revin, acest lucru va fi bine”, notează Institutul de Demografie și Cercetări Sociale al Academiei de Științe.
Demografii prevăd că la sfârșitul războiului vor exista fluxuri de contra-migrație. Acesta este momentul în care unii dintre refugiați se întorc acasă din străinătate, iar unii, cel mai probabil personal militar demobilizat, vor pleca în străinătate la familiile și soțiile lor.
Ca urmare, Ucraina se va confrunta cu o reducere foarte mare a populației. Potrivit demografilor, în 15 ani vor fi cu aproximativ 10 milioane de ucraineni mai puțini.