main logo
1117

CE pregătește sancțiuni pentru țările care încalcă statul de drept

Comisia Europeană este pe punctul să impună sancțiuni mai dure țărilor care încalcă normele democratice, precum Ungaria, riscând ca acestea să piardă finanțări substanțiale din bugetul UE.

CE pregătește sancțiuni pentru țările care încalcă statul de dreptImagine simbol

Planul de cheltuieli al UE pentru perioada 2028-2034, care urmează să fie publicat miercurea viitoare și care marchează începutul a cel puțin doi ani de negocieri laborioase, va extinde legătura dintre plăți și regresul democratic, potrivit unui document consultat de Politico. Anterior, doar părți ale bugetului de 1,2 trilioane de euro au fost legate, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Potrivit publicației citate, măsura este de natură să exacerbeze tensiunile dintre Comisie și prim-ministrul ungar Viktor Orbán, care se confruntă cu perspectiva foarte reală de a pierde puterea după 15 ani în cadrul alegerilor programate pentru 2026. Acesta a avut o relație turbulentă cu factorii de decizie ai UE și cu guvernele vecine, care au criticat ceea ce ei consideră a fi politicile sale autoritare și favorabile Rusiei.

În timp ce UE a luat măsuri împotriva Ungariei și a reținut deja unele fonduri, iar Orbán și-a îngreunat viața amenințând că va bloca eforturile europene de a sancționa Moscova, următorul buget „va prevedea un sistem de condiționalitate raționalizat și armonizat pentru toate fondurile UE alocate statelor membre”, potrivit documentului.

Comisia dorește să se îndepărteze de sistemul actual în care „statele membre cu probleme speciale ar putea fi tentate să transfere unele investiții între programe pentru a evita să fie supuse unei anumite condiții”, se arată în document.

Mai multe state membre ale UE au susținut consolidarea legăturii dintre statul de drept și finanțare în documentele prezentate Comisiei înainte de propunerea de buget. După publicarea acestuia, guvernele vor începe negocierile reciproce cu privire la un text final - dar acesta este un proces îndelungat care nu ar trebui să se încheie până în 2027.

„Regulamentul privind condiționalitatea trebuie aplicat tuturor fondurilor UE”, a scris Finlanda în documentul său de poziție privind noul buget. 

Ungaria a replicat în propriul său document că aceste norme „au permis exercitarea de presiuni politice arbitrare în domenii politice care nu au legătură cu protecția bugetului Uniunii”. 

Slovacia, care a fost, de asemenea, criticată pentru problemele legate de statul de drept, a reluat aceste argumente în propriul său document.

Comisia exploatează slăbiciunile interne ale lui Orbán

Ungaria pierde deja o finanțare de 18 miliarde de euro care a fost suspendată din cauza încălcărilor legislației europene din ultimii ani. Este puțin probabil ca Orbán, care face campanie electorală pe o platformă antieuropeană, să facă demersuri pentru a solicita rambursarea plăților înainte de a se confrunta cu votul public.

Potrivit unui diplomat UE, Comisia exploatează slăbiciunile interne ale lui Orbán - acesta este în urma rivalului său conservator pro-UE Péter Magyar în sondaje - pentru a propune norme mai stricte. Având în vedere că se așteaptă ca capitalele naționale să voteze noile norme abia în 2027, există posibilitatea ca Orbán să nu mai fie în funcție înainte ca bugetul să fie aprobat.

Oficialii Comisiei sunt încrezători că un guvern condus de Maghiari va repara relațiile cu Bruxelles-ul și va pune în aplicare reformele cerute de UE pentru a accesa fondurile blocate.

Conform planului, bugetul va conține o legătură directă între încălcarea statului de drept de către un guvern și plata aferentă care este suspendată, a declarat un oficial UE.

Potrivit Politico, aceasta înseamnă că, în timp ce subvențiile pentru agricultori nu vor fi afectate de deriva autoritară a unui guvern, un program de schimb de studenți ar putea avea de suferit dacă au existat încălcări ale libertății academice.

Comisia dorește să mențină fluxul de bani către beneficiarii fondurilor UE - cum ar fi ONG-urile sau universitățile - indiferent dacă un guvern respectă statul de drept.

Ideea generală este că societatea civilă nu ar trebui să suporte consecințele abaterilor unui lider.

Renew, grupul liberal al Parlamentului European, dorește să ducă acest lucru un pas mai departe. Acesta susține transmiterea directă a fondurilor UE înghețate către societatea civilă, ocolind efectiv guvernul central.

Acest nou sistem, cunoscut sub numele de „condiționalitate inteligentă”, ar marca o schimbare față de normele actuale, conform cărora fondurile înghețate sunt restituite colectiv celor 27 de țări ale UE după o dată de expirare.

„Am stabilit condiții clare: Fără bani UE pentru autocrați, dar sprijin continuu pentru societatea civilă”, a declarat joi Valérie Hayer, președintele Renew. 

Cu toate acestea, „condiționalitatea inteligentă” a fost criticată pe motiv că reduce stimulentele pentru guvernele naționale de a efectua reformele necesare.

Comisarii sunt așteptați să clarifice această problemă în timpul discuțiilor de urgență privind bugetul, programate pentru sfârșitul săptămânii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării