Ce locuri să nu ratezi și unde să mănânci când vizitezi Viena
Viena este un oraș care cucerește prin eleganță, cultură și gastronomie rafinată. Capitala Austriei oferă o experiență completă. Află ce obiective turistice nu trebuie să ratezi, unde să mănânci și cum să te bucuri de un city break în inima Europei.

Puține orașe mari se pot lăuda cu un peisaj urban istoric atât de bine conservat precum cel al Vienei, dominat de clădiri impunătoare din epoca barocă și perioada Gründerzeit. Iată ce trebuie să știi când vizitezi Viena, ce să nu ratezi, dar și lucrurile utile pe care turiștii ar trebui să le știe înainte de a ajunge în capitala Austriei, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
Cum ajungi în Viena
Aeroportul Internațional Viena este aeroportul internațional al Vienei, capitala Austriei, situat în localitatea Schwechat, la 18 km sud-est de centrul Vienei și la 57 km vest de Bratislava, capitala Slovaciei. Este cel mai mare aeroport din țară și funcționează ca hub pentru Austrian Airlines, precum și ca bază pentru companiile low-cost Wizz Air și Ryanair.
Din Viena, poți ajunge la aeroport ușor și confortabil prin mai multe mijloace. De la gara aeroportului din Viena (Vienna Airport Train Station), până la clădirea terminalului este doar o scurtă plimbare în interior. De asemenea, este disponibil acces fără trepte (pentru persoane cu mobilitate redusă, bagaje etc.). Mai multe companii aeriene low cost operează zboruri directe între București și Viena.
Un bilet de avion cu Ryanair de pe 4 până pe 11 octombrie 2025 costă 140 de euro. Totuși, poți găsi prețuri și mai bune. De exemplu, pentru perioada 2-9 mai 2025, un bilet de avion București-Viena costă doar 60 de euro.
Transport public în Viena
CAT (City Airport Train)
City Airport Train sau trenul expres CAT transportă pasagerii direct din centrul orașului până la Aeroportul Viena în doar 16 minute și înapoi. Trenurile circulă între stația Wien Mitte-Landstraße și aeroport, din jumătate în jumătate de oră.
Railjet (ÖBB)
Trenurile ÖBB Railjet te duc direct, fără opriri, de la gara principală din Viena (Wien Hauptbahnhof) la aeroport în doar 15 minute, la fel și înapoi. Trenurile pleacă din gară la fiecare jumătate de oră, între orele 5:42 și 22:42 spre aeroport, iar de la aeroport către oraș între 6:33 și 23:03, cu un tren suplimentar la 00:02.
Railjet oprește și în stația Wien Meidling, iar durata călătoriei până la aeroport este de aproximativ 26 de minute. În unele cazuri, este necesar un schimb la gara principală (Hauptbahnhof).
Vienna Airport Lines (VAL)
Poți ajunge la aeroport și cu autobuzele operate de Vienna Airport Lines. Trei linii de autobuz pleacă din puncte cheie ale orașului:
• VAL1: Viena Westbahnhof – Gara Principală – Aeroportul Viena
• VAL2: Morzinplatz/Schwedenplatz – Aeroportul Viena
• VAL3: Donauzentrum – Kagraner Brücke – Hotel NH Danube City – Kaisermühlen/VIC (Austria Center) – Krieau (Messe Wien) – Stadion – Donaumarina – Aeroportul Viena
Viena are o rețea de transport public foarte bine dezvoltată. Autobuzele, trenurile, tramvaiele și liniile de metrou te pot duce rapid aproape oriunde în oraș. Rețeaua Wiener Linien operează:
• 5 linii de metrou
• 29 linii de tramvai
• 127 linii de autobuz (din care 24 sunt linii de noapte)
Liniile de noapte circulă între orele 00:30 și 05:00. În weekenduri și în zilele de sărbătoare, metroul din Viena funcționează pe tot parcursul nopții. Flota Wiener Linien include peste 500 de tramvaie și 450 de autobuze. Un bilet simplu costă 2,40 EUR.
De unde poți cumpăra bilete:
• de la automatele de bilete din majoritatea stațiilor de metrou
• din punctele de vânzare în avans (doar în limba germană)
• de la tutungerii
• direct din tramvai, la un tarif mai mare: 2,60 EUR/bilet
• online, din Wiener Linien Online Shop
Scurt istoric al orașului Viena
Viena, capitala Austriei, are o istorie bogată și diversă ce se întinde pe mai bine de 2.000 de ani. De la o modestă așezare romană la un oraș imperial în timpul monarhiei Habsburgice, Viena a jucat un rol semnificativ în istoria Europei. Orașul a fost martorul unor evenimente majore precum Congresul de la Viena din 1815, asediul Vienei din 1683 și prăbușirea Imperiului Austro-Ungar în 1918. Astăzi, Viena este un important centru cultural, cunoscut pentru muzică, artă și arhitectură, și găzduiește mai multe situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO.
15 î.Hr. – Așezare celtică
Viena a fost inițial locuită de celți în jurul anului 500 î.Hr. Aceștia au numit așezarea Vindobona, care înseamnă „bază albă”, datorită solului calcaros din zonă. În anul 15 î.Hr., romanii au cucerit Vindobona și au construit acolo o tabără militară.
976 – Oraș medieval
După căderea Imperiului Roman, Viena a fost condusă de diverse triburi germanice. În anul 976, Leopold von Babenberg a devenit margraf al Austriei și a stabilit Viena ca reședință. Orașul s-a dezvoltat și a devenit un centru comercial important, cu o piață animată și o industrie meșteșugărească prosperă.
1529 – Asediul otoman
În 1529, Imperiul Otoman a asediat Viena. Orașul a fost apărat de o mică forță condusă de contele Niklas von Salm, deși erau puternic depășiți numeric. Asediul a durat două luni, însă otomanii au fost în cele din urmă înfrânți datorită sosirii unei armate de ajutor conduse de regele Carol al V-lea.
1740 – Oraș baroc
În secolul al XVIII-lea, Viena a devenit un centru al stilului baroc în artă și arhitectură. Multe dintre cele mai faimoase obiective ale orașului, precum Palatul Schönbrunn și Palatul Imperial Hofburg, au fost construite în această perioadă. Viena a devenit totodată un nucleu cultural, atrăgând compozitori celebri precum Mozart și Beethoven.
1918 – Sfârșitul imperiului
În 1918, la finalul Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar, al cărui centru era Viena, s-a destrămat. Orașul a devenit capitala noii Republici Austria și a trecut prin schimbări politice și sociale majore, conform historytimeline.
1938 – Ocupația nazistă
În 1938, Austria a fost anexată de Germania nazistă, iar Viena a devenit un important centru de putere nazistă. Populația evreiască a orașului a fost persecutată și deportată în lagăre de concentrare, iar multe monumente istorice din Viena au fost distruse sau grav avariate în timpul războiului.
1955 – Reconstrucție și renaștere
După cel de-al Doilea Război Mondial, Viena a intrat într-o perioadă de reconstrucție și revitalizare. Orașul a fost împărțit în patru zone de ocupație, cea mai mare fiind controlată de Uniunea Sovietică. În 1955, Austria și-a recăpătat independența, iar Viena a devenit capitala unui stat nou, neutru. Orașul a continuat să se dezvolte, devenind un important centru al diplomației internaționale și al culturii.
Principalele atracții turistice în Viena - ce poți face ca turist
Cele mai bune lucruri de făcut în Viena acoperă cultura, gastronomia și timpul petrecut în aer liber. Dar e important de știut că, pentru a te bucura cu adevărat de acest oraș, trebuie să fii pregătit să-l savurezi pe îndelete. Aici nimeni nu se grăbește. Viena este un oraș care se explorează în ritm lent.
Admiră „Sărutul” lui Klimt la Palatul Belvedere
„Sărutul” este ultima lucrare din perioada de aur a lui Gustav Klimt și este piesa centrală a celei mai importante colecții de opere ale artistului, găzduită în superbul Palat Belvedere Superior, vechi de 300 de ani. Tabloul înfățișează doi îndrăgostiți într-o îmbrățișare, pe o pajiște cu flori, remarcându-se prin folosirea foiței de aur și fundalul cu inserții de aur, argint și platină. Unii cred că ar reprezenta chiar pe Klimt și partenera sa de-o viață, Emilie Flöge.
Plimbă-te pe Ringstrasse
Ringstrasse (sau pur și simplu „Ringul”) înconjoară centrul istoric al Vienei și este rezultatul unei inițiative din epoca habsburgică menite să conecteze suburbiile cu centrul imperial. Construcția a început în 1857, la ordinul lui Franz Joseph I. Plimbându-te pe Ring poți vedea Opera de Stat, Burggarten, Hofburg, Biblioteca Națională, muzeele de Istorie a Artei și Istorie Naturală, Parlamentul, Volksgarten, Burgtheater, Primăria și Universitatea.
Explorează MuseumsQuartier
Cunoscut și ca MQ, MuseumsQuartier oferă de toate: cea mai bună colecție de Egon Schiele, baruri și cafenele moderne, restaurante, un parc cu sculpturi și chiar un mini-golf. Terasa MQ Libelle oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului. Muzeul Leopold adăpostește 42 de lucrări ale lui Schiele și opere de Klimt, Kokoschka și alți membri ai mișcării Wiener Werkstätte. Iar MUMOK este lider în arta contemporană, cu opere semnate de Warhol și Lichtenstein. Chiar dacă nu ești pasionat de artă, merită să te relaxezi în curtea muzeelor pe blocurile geometrice colorate sau la o cafea în aer liber.
Vizitează Muzeul Sigmund Freud
Sigmund Freud, părintele psihanalizei, a trăit și lucrat pe strada Berggasse 19 până în 1938, când a fost nevoit să fugă din cauza persecuțiilor naziste. Muzeul, extins și renovat recent, include camerele private ale familiei, cabinetele lui Freud și ale fiicei sale Anna, dar și expoziții despre viața familiei, istoria clădirii și psihanaliză.
Savurează o cafea la Café Central
Cea mai venerabilă cafenea vieneză, deschisă în 1876, era frecventată de Freud, Troțki și Stefan Zweig. Atmosfera este de catedrală, cu plafoane boltite și o patiserie spectaculoasă. Merită să stai la coadă: decorul impresionant și prăjiturile de top te vor răsplăti. Poți încerca supă de cartofi, clătite cu gem de caise sau ștrudel cald cu sos de vanilie.
Încearcă faimoasa prăjitură vieneză, Sachertorte
Un desert emblematic al Vienei: blat dens de ciocolată, glazură de ciocolată neagră și un strat subțire de gem de caise, servit cu frișcă neîndulcită. Rețeta originală este secretă și există o rivalitate istorică între Hotel Sacher și cofetăria Demel, conform timeout.
Plimbă-te prin Palatul Hofburg
În epoca imperiului Austro-Ungar, Hofburg era centrul puterii. Astăzi este reședința oficială a președintelui Austriei și găzduiește muzee, atracții și celebra Școală Spaniolă de Echitație.
Petrece timp în cartierul Neubau
Cândva cel mai „hipsteresc” cartier, Neubau (districtul 7) este acum zona cool și relaxată a orașului, un mix între Clerkenwell din Londra și Berlin. Prețurile sunt încă accesibile, iar zona e plină de baruri, restaurante și buticuri unicat. Gastronomia e minunată: Erich (taquerie cu cocktailuri excelente), Ulrich (brunch de top), TIAN Bistro (vegetarian/vegan de excepție). Pentru cocktailuri inedite, mergi la Moby Dick.
Plimbă-te prin Albertina Modern
O extensie a celebrului muzeu Albertina, Albertina Modern este cel mai nou muzeu de artă din Viena și deține două dintre cele mai importante colecții de artă austriacă postbelică: Essl și Jablonka. Are peste 60.000 de lucrări de la peste 5.000 de artiști, inclusiv Warhol, Schiele, Ai Weiwei și Pollock. De la deschiderea sa în 2020 în clădirea istorică Künstlerhaus, a devenit un reper în arta contemporană vieneză.
Câteva lucruri de știut înainte de a vizita Viena
Așa cum se întâmplă în toate orașele, e important să-ți amintești că, deși Viena este destinația ta de vacanță, pentru mulți oameni este locul în care trăiesc și muncesc zi de zi. Încearcă să fii respectuos atât cu localnicii, cât și cu ceilalți vizitatori.
Bacșișul în Viena și eticheta la restaurant
La cafenele și restaurante, este obișnuit să lași un bacșiș de aproximativ 10%. Dacă nu este menționat altfel, servirea se face la masă, nu la tejghea. Așadar, odată ajuns într-un restaurant sau o cafenea, așază-te la o masă dacă nu există un host, iar ospătarul va veni la tine.
Eticheta în transportul public din Viena
Există câteva reguli nescrise în ceea ce privește transportul public din Viena. Pe scările rulante din stațiile de metrou, stai pe partea dreaptă (pentru a permite trecerea celor care se grăbesc), iar dacă vrei să mergi, fă-o pe partea stângă. Dacă ți-e foame, ai răbdare! Este interzis să mănânci în orice mijloc de transport public din Viena.
Cultura cafenelelor vieneze
Un aspect esențial al stilului de viață vienez este cultura cafenelelor, care începe cu boabele de cafea aduse în secolul al XVII-lea de invadatorii turci și continuă cu cafenelele iconice care păstrează și astăzi atmosfera Belle Époque, cu scaune thonet, suporturi pentru ziare și mese cu blat de marmură. Cafenelele istorice sunt atât de bine integrate în cultura vieneză încât au fost incluse de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial al Austriei.
Un element definitoriu al acestei tradiții este lipsa presiunii de a pleca repede. Personalul este bucuros să te lase să stai la masă chiar și mult timp după ce ți-ai terminat cafeaua, doar pentru a citi un ziar sau a te relaxa. Această atmosferă relaxată a făcut din cafenelele vieneze un spațiu important pentru activități artistice și filozofice, găzduind figuri celebre precum Beethoven, Freud sau Klimt.
Deși meniul diferă de la o cafenea la alta, vei găsi aproape întotdeauna o vitrină plină cu prăjituri tradiționale vieneze, precum faimoasa Sacher torte. Așadar, ia un loc, relaxează-te și bucură-te de o dimineață sau după-amiază petrecută cu stil, sub candelabre elegante.