main logo
1378

Ce este fictosexualitatea și cum afectează psihicul uman

Cazuri precum cel al lui Akihiko Kondo, un bărbat din Japonia care s-a căsătorit cu o hologramă, nu mai sunt atât de rare, astfel că specialiştii vorbesc despre sexualitate digitală sau fictosexualitate.

Ce este fictosexualitatea și cum afectează psihicul umanFoto: imagine simbol

Ce este fictosexualitatea?

Ți s-a întâmplat vreodată să te îndrăgostești de un personaj dintr-un roman, un serial sau un joc video? Să simți că fantezia îți oferă mai multă siguranță și emoție decât relațiile reale? Dacă da, s-ar putea să te regăsești în termenul de fictosexual, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Specialiştii definesc fictosexualitatea drept o atracție romantică sau sexuală profundă față de personaje fictive. Deși mulți oameni empatizează sau simt o pasiune temporară pentru un personaj, fictosexualii experimentează aceste emoții exclusiv în raport cu ființe imaginare, nu cu persoane reale, notează DailyMail.

Isabelle Kirsch, sexolog din Londra, explică faptul că se poate vorbi despre sexualitate digitală sau fictosexualitate atunci când personajele ireale devin obiecte ale unui atașament emoțional sau erotic autentic și de durată şi că această aceasta poate reflecta nevoia de a ieși din normele sexualității tradiționale.

„Acestea nu sunt întotdeauna personaje care îţi plac. Pentru unii, aceste personaje devin obiecte ale unui atașament emoțional sau erotic de durată. Fictosexualitatea poate fi o formă validă și semnificativă de atracție, în special pentru cei care pun la îndoială sexualitatea tradițională”, a explicat ea.

„Acest lucru ar putea părea surprinzător la început, dar pentru mulți oameni, se simte la fel de reală și intensă ca atracția față de o persoană din viața reală”, a mai spus Isabelle Kirsch.

Cel mai cunoscut caz este cel al lui Akihiko Kondo, un bărbat din Japonia, care la 35 de ani s-a căsătorit cu o hologramă din realitatea virtuală. Evenimentul a avut loc în anul 2018, la Tokyo.

Astfel de situaţii nu mai sunt, însă, acum o raritate. Şi asta pentru că, în cazul unor oameni, personajele idealizate din anime-uri, cărţi, jocuri sau filme oferă adesea o versiune ideală a intimității.

„Pe larg, fictosexualitatea înseamnă să te simți legat emoțional sau sexual de personaje din cărți, filme, jocuri sau anime. .Uneori este vorba de o legătură emoțională, alteori include atracție fizică. Aceste personaje sunt adesea idealizate,  dau un sentiment de  siguranță, sunt iubitoare și disponibile emoțional în moduri în care oamenii reali uneori nu sunt”, a spus şi Leah Levi, expertă în sexualitate digitală.

Dacă tocmai ați pus jos romanul dvs. preferat și ați simțit o furnicătură pofticioasă față de protagonistul principal sau de personajul secundar, nu vă temeți, deoarece aceste sentimente nu înseamnă neapărat că sunteți fictosexual. 

Annabelle Knight, expert în sex și relații la marca britanică de intimitate Lovehoney, spune că sentimentele pentru un personaj fictiv nu definesc exclusiv fictosexualitatea.

„Dacă v-ați simțit vreodată puternic față de un personaj fictiv în timp ce citeați un roman, acest lucru nu vă face automat fictosexual. La fel ca în cazul oricărei preferințe sexuale, termenul nu este atotcuprinzător și există pentru ca oamenii să înțeleagă mai bine ce simt, mai degrabă decât să excludă sau să segmenteze”, spune ea.

Termenul este considerat de mulți ca făcând parte din „umbrela asexuală”, deoarece se referă adesea la cei care sunt atrași exclusiv de personaje fictive, „deși nu toți cei care se identifică ca fictosexuali sunt asexuali”.

Cum arată fictosexualitatea în lumea reală?

Potrivit lui Isabelle Kirsch, fictosexualitatea se poate manifesta în diverse moduri, cum ar fi dezvoltarea unui atașament emoțional sau sexual puternic față de un personaj sau fantezia de a avea o relație cu acesta.

„Este vorba despre a te simți mai împlinit de conexiunile fictive decât de întâlnirile din lumea reală sau a evita relațiile fizice pentru că fantezia pare mai sigură sau mai interesantă. Unii oameni descriu sentimente de iubire autentică, loialitate și chiar suferință legate de aceste personaje. (...) Pentruo mulțime de oameni, relațiile fictive sunt o evadare utilă atunci când întâlnirile reale par prea mult sau când încă își dau seama ce vor”, a adăugat ea.

Este fictosexualitatea dăunătoare?

Atât timp cât sentimentele față de personaje fictive nu interferează cu viața de zi cu zi sau cu sănătatea emoțională, fictosexualitatea poate fi o formă sigură și autentică de auto-explorare. Totuși, dacă relațiile imaginare încep să înlocuiască complet conexiunile reale sau provoacă izolare, specialiștii recomandă sprijin terapeutic pentru a înțelege mai bine nevoile emoționale din spate.

 „Nu este vorba de a elimina fantezia, ci de a analiza ce ne oferă și dacă putem găsi acele lucruri și în realitate, dacă ne dorim asta. (...)Dacă legătura ta cu personajele fictive începe să stea în calea prieteniilor din viața reală sau a întâlnirilor, ar putea fi un semn că ești neîmplinit emoțional în alte domenii. Dar pentru cei mai mulți, este doar un mod distractiv, sigur și semnificativ de a explora dragostea, dorința și identitatea - fără a fi nevoie să fie real”, susţine Isabelle Kirsch.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării