main logo
2132

Ce conține noul Acord privind mineralele rare semnat de Ucraina și SUA

Un Acord economic a fost semnat, pe 30 aprilie, între Ucraina și Statele Unite, vizând exploatarea resurselor minerale strategice și finanțarea reconstrucției postbelice, fără ca Kievul să contracteze noi datorii și păstrând controlul integral asupra activelor sale. Acordul include o clauză semnificativă privind posibilitatea ca SUA să contribuie prin ajutor militar, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană.

Ce conține noul Acord privind mineralele rare semnat de Ucraina și SUAImagine simbol

Acordul vine după săptămâni de negocieri intense, care au devenit uneori dure şi care au deraiat temporar ajutorul acordat de Washington Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat miercuri că ambele ţări au semnat Acordul. „După cum a declarat preşedintele, Statele Unite se angajează să contribuie la facilitarea încheierii acestui război crud şi lipsit de sens”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.

„Am vrut să fiu protejat”, a declarat președintele american Donald Trump pentru NewsNation la 30 aprilie, referindu-se la Acordul privind mineralele semnat de Ucraina și Washington cu doar câteva ore mai devreme.

Potrivit Kyiv Post, documentul a fost semnat miercuri, în prezența ministrului Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, și urmează să fie ratificat de guvernul și parlamentul ucrainean.

Acordul prevede constituirea unui fond mixt, cu investiții în proporție egală (50/50) din partea ambelor state. Fondul va viza exploatarea resurselor naturale – minerale rare, petrol și gaze – dar fără a afecta proprietatea ucraineană asupra acestora.

„Acordul garantează egalitatea părților și excluderea oricărei forme de îndatorare. Este un parteneriat, nu o formă de dependență”, a explicat o sursă guvernamentală ucraineană, citată de AFP.

Control ucrainean total, dar cu deschidere către capital american

Spre deosebire de versiunile anterioare ale documentului, actualul Acord exclude orice transfer de proprietate asupra resurselor din subsol și limitează împărțirea veniturilor doar la noile licențe acordate – nu și la contractele istorice. Companii de stat precum Ukrnafta rămân sub control exclusiv ucrainean.

Fondul va putea investi doar pe teritoriul Ucrainei, însă veniturile generate din exploatările vizate nu sunt așteptate mai devreme de un deceniu. În schimb, mecanismul propus va fi folosit direct pentru finanțarea reconstrucției infrastructurii critice, cu posibilitatea ca partea americană să contribuie inclusiv prin sprijin militar – o modificare notabilă față de versiunile anterioare ale proiectului.

„Acest Acord semnalează clar Rusiei că administraţia Trump este angajată într-un demers de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung”, a declarat Bessent. „Şi pentru a fi clar, niciunui stat sau persoană care a finanţat sau a furnizat maşinăria de război rusă nu i se va permite să beneficieze de reconstrucţia Ucrainei”, a adăugat el.

Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko, a fost prezent la Washington pentru a semna Acordul în numele guvernului ucrainean. Printre termenii Acordului se numără „proprietatea şi controlul deplin” care revin Ucrainei, a postat ea miercuri pe platforma X. „Toate resursele de pe teritoriul nostru şi din apele teritoriale aparţin Ucrainei”, a spus ea, adăugând: „Statul ucrainean este cel care stabileşte ce şi unde să extragă. Subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei – acest lucru este clar stabilit în acord”, a precizat ministrul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării