main logo
623

Cazul Skripal: Rusia amenință UE cu represalii, după noile sancțiuni

Rusia a amenințat Uniunea Europeană cu „represalii”, după ce blocul comunitar a impus noi sancțiuni, luni, asupra unor responsabili de la vârful GRU, serviciul rus de informații militare, informează France Presse.

Cazul Skripal: Rusia amenință UE cu represalii, după noile sancțiuni

„Ne rezervăm dreptul de a exercita represalii împotriva acestei acţiuni ostile”, a spus Ministerul de Externe din Rusia, printr-un comunicat de presă, relatează Ştiri.md cu referire la b1.ro

Afirmația vine în contextul în care, tot luni, Consiliul de miniștri al UE a decis să-i sancționeze pe șeful GRU, pe adjunctul său, precum și pe alți doi ofițeri considerați responsabili de otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal, în martie 2018, la Salisbury din Marea Britanie. Sancțiunile presupun o înghețare a eventualelor active pe care le aveau aceștia în UE, precum și interdicția de a călători în spațiul comunitar.

Agenţii ruşi sancţionaţi sunt directorul GRU, Igor Kostiukov, adjunctul său Vladimir Alekseiev, şi ofiţerii Aleksandr Mişkin şi Anatoli Cepiga, potrivit numelor publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Publicațiile citate precizează că diplomaţia rusă reiterează că acuzaţiile împotriva Rusiei în cazul Skripal „nu rezistă unei examinări", denunţând o „campanie de dezinformare" a Guvernului britanic care „coincide cu un nou val al crizei în negocierile cu privire la Brexit".

Atacul cu agent neurotoxic Noviciok la Salisbury este considerat ca prima utilizare rusească a armelor chimice în Europa după Al Doilea Război Mondial, provocând indignarea internaţională şi antrenând expulzări masive de diplomaţi ruşi din ţări occidentale. De partea cealaltă, Moscova neagă orice implicare.

În afară de Serghei Skripal, fiica sa Iulia şi un poliţist, alte două persoane au fost contaminate în iunie, în apropiere de Salisbury, potrivit poliţiei britanice. Acestea găsiseră flaconul care conţinuse otrava, iar o femeie a decedat în iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării