main logo
3731

Câte bombe nucleare ar fi necesare pentru a distruge omenirea

Deși Războiul Rece a rămas doar o amintire, lumea de astăzi se află din nou într-o eră tensionată, cu lideri politici ce au acces la „butoane roșii” și arsenale terifiante. În acest context, un nou studiu publicat în revista Safety aduce o perspectivă pragmatică și alarmantă asupra numărului de arme nucleare necesare pentru a destabiliza definitiv umanitatea.

Câte bombe nucleare ar fi necesare pentru a distruge omenireaImagine simbol

Potrivit cercetătorilor de la Michigan Technological University, pragul critic este de aproximativ 100 de bombe nucleare. Această cantitate asigură efectul de descurajare nucleară, dar evită declanșarea unei „toamne nucleare” sau a unui „iarnă nucleară” care ar devasta planeta și ar duce la moartea propriilor cetățeni, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

„Cu 100 de arme nucleare, obținem descurajarea, dar evităm efectele catastrofale care s-ar întoarce împotriva noastră”, a declarat profesorul Joshua Pearce, autor al studiului. El a subliniat că folosirea unui număr mai mare, precum 1.000 de focoase, ar duce la pierderi de 50 de ori mai mari pentru americani comparativ cu numărul victimelor de la 11 septembrie 2001, în principal din cauza consecințelor climatice și alimentare generate de propriile arme.

Care este realitatea actuală

În prezent, în lume există aproximativ 15.000 de arme nucleare, dintre care aproape 14.000 sunt deținute doar de Statele Unite și Rusia. Celelalte sunt distribuite între Regatul Unit (215 focoase), Franța (300), China (270), India (120), Pakistan (120), Israel (80) și Coreea de Nord (mai puțin de 10 focoase).

Dacă recomandarea cercetătorilor ar fi respectată, arsenalul nuclear global ar scădea dramatic, până la sub 900 de focoase.

Cum ar arăta dezastrul

Studiul explică în detaliu că folosirea a peste 100 de bombe nucleare ar declanșa o „toamna nucleară”: nori de praf și fum ar bloca lumina solară, reducând temperaturile globale și declanșând scăderea precipitațiilor.

Această schimbare dramatică ar distruge recoltele, ar reduce producția de hrană și ar provoca foamete globală. Potrivit lui Pearce, în astfel de condiții, „raționalizarea alimentelor nu ar funcționa prea bine”, ceea ce ar duce la violențe interne, revolte și chiar la noi conflicte internaționale.

Concluzia cercetătorilor

„Nu este rațional să cheltuim miliarde de dolari pentru întretienerea unui arsenal care ne-ar destabiliza propria țară dacă ar fi folosit”, susține Pearce.

Mai mult, cercetătorii avertizează că ți pentru state cu arsenale mai mici, precum Coreea de Nord sau Israel, folosirea chiar și a unui număr redus de arme nucleare ar echivala cu un „suicid național”.

Prin aceste concluzii, studiul îndeamnă la o reducere radicală a numărului de focoase nucleare și la reconsiderarea întregii politici de descurajare atomică, în speranța evitării unei catastrofe globale ireversibile.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării