Cât de puternică este misterioasa rachetă cu care Rusia a lovit Ucraina
Designul misterioasei rachete "Oreșnik", care a fost lansată joi dimineață asupra Ucrainei, este bazat pe o rachetă intercontinentală rusească de rază lungă, sau ICBM, afirmă armata SUA, și poate transporta focoase nucleare.
Armata SUA a precizat că designul noii rachete rusești se bazează pe modelul rachetei intercontinentale cu rază lungă RS-26 Rubej. Noua rachetă "Oreșnik" este experimentală și oficialii americani au spus că Rusia ar deține doar un număr limitat din aceste rachete, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.
Pentagonul a spus că racheta a fost lansată cu un focos convențional, dar că Moscova ar putea să o modifice dacă dorește. "Aceasta ar putea fi refăcută pentru a transporta cu siguranță diferite tipuri de focoase convenționale sau nucleare", a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh. Singh a precizat că varianta nouă a rachetei este considerată "experimentală" de către Pentagon. "Este prima dată când am văzut-o folosită pe câmpul de luptă... De aceea o considerăm experimentală". Statele Unite au fost notificate în prealabil cu puțin timp înainte de lansare prin canale de reducere a riscului nuclear.
Surse din SUA și Regatul Unit au indicat că racheta lansată asupra Dniprului a fost o rachetă balistică experimentală capabilă de a transporta arme nucleare, cu rază medie de acțiune (IRBM), care are o rază teoretică de sub 5.500 km (3.420 mile). Raza de acțiune este suficientă pentru a atinge Europa din sud-vestul Rusiei, de unde a fost lansată, dar nu suficient pentru a ajunge în SUA.
Putin, despre racheta balistică trimisă asupra orașului ucrainean Dnipro: "Inginerii noștri au numit-o Oreșnik"
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi seara că Forțele ruse au atacat Ucraina cu un nou tip de rachetă balistică cu rază medie de acțiune, "Oreșnik", care nu purta încărcătură nucleară, în urma unui tir împotriva orașului ucrainean Dnipro, relatează AFP.
"Inginerii noștri au numit-o Oreșnik", a transmis Vladimir Putin într-un discurs adresat națiunii. Acest atac a vizat "o instalație a complexului militaro-industrial ucrainean", a precizat liderul de la Kremlin. Putin a dat asigurări că Rusia va răspunde oricărei escaladări militare.
Rusia este "pregătită pentru toate" scenariile în războiul împotriva Ucrainei și aliaților săi din Occident, anunță el. "Am fost mereu pregătiți și suntem întotdeauna, să rezolvăm problemele prin mijloace pașnice, însă suntem pregătiți și să facem față oricărei evoluții", a declarat Putin în acest discurs difuzat de televiiunea rusă. "Dacă cineva încă se mai îndoiește, este inutil. Va exista întotdeauna un răspuns", a amenințat președintele rus.
Vladimir Putin a dat asigurări în această alocuțiune televizată de joi seara că nu exclude că atace țările ale căror arme sunt folosite de către Kiev împotriva teritoriului rus.
Maria Zaharova, sunată în timpul unui briefing de presă pentru a nu comenta informațiile despre racheta "Oreșnik"
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a fost sunată în timpul unui briefing de presă pentru a i se spune să nu comenteze o informație. După ce a vorbit cu bărbatul necunoscut, Zakharova a schimbat subiectul.
"Da, salut", a spus Zakharova, conform înregistrării preluate de Sky News.
"Mash", a spus bărbatul, folosind porecla Mariei.
"Da, sunt la un briefing", a răspuns Zakharova.
"Despre lovitura cu rachete balistice asupra Yuzhmash [compania de rachete Pivdenmash] despre care vorbește mass-media occidentală, nu comentăm deloc", a transmis bărbatul.
Întrebată de jurnaliștii ruși despre conversație, Zaharova a spus că, în timpul pregătirii pentru briefing, a cerut experților clarificări asupra unor subiecte, ceea ce reprezintă o practică obișnuită.
"Răspunsul a venit în timpul briefingului. Ministerul de Externe nu comentează. Deci nu există intrigi", a spus Zaharova