main logo
1765

Cât de des este recomandat să uzi plantele vara, potrivit experților

Dacă ești o iubitoare a plantelor, atunci acest articol este pentru tine. Sezonul cald poate fi unul periculos pentru florile tale preferate. Acestea au nevoie de mai multă atenție pentru a putea supraviețui căldurii toride. Află cât de des este recomandat să uzi plantele vara, potrivit experților.

Cât de des este recomandat să uzi plantele vara, potrivit experțilorFoto: catine.ro

Probabil ai văzut deja o mulțime de sugestii în mediul online. Fiecare persoană are „propriul program de udare” pentru plantele sale. Totuși, pe timpul verii, acest program trebuie adaptat la condițiile meteorologice dificile, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Udarea de două ori pe săptămână în lunile cele mai calde ar trebui să mențină aspectul impecabil al gazonului și grădinii tale.

Însă există unele părți din grădină care ar putea avea nevoie de mai mult ajutor. De exemplu, dacă ai gazon recent însămânțat, copaci tineri, flori care nu sunt încă dezvoltate sau plante în ghivece, acestea ar putea avea nevoie de o udare zilnică, sau chiar de două ori pe zi.

Dacă, în schimb, ai plante obișnuite cu un mediu mai arid, atunci acestea nu vor avea nevoie de la fel de multă apă. Descoperă mai jos cât de des e recomandat să uzi plantele din grădina ta.

Pune împreună plantele care au nevoi similare

Dacă plănuiești amenajarea grădinii, încearcă să grupezi plantele în funcție de nevoile lor de udare.

Vei dori să alegi plante rezistente la căldură, cum ar fi rozmarinul și lavanda, să fie așezate aproape una de alta, iar plantele iubitoare de apă, precum barba-împăratului și roinița, într-un loc separat. În acest fel, poți să oferi fiecărui tip de plantă cantitatea potrivită de apă, fără risipă și fără stres.

Măsoară cantitatea de apă produsă de aspersorul tău

Iarba și grădina vor avea nevoie de apă de cel puțin două ori pe săptămână pentru a prospera.

Temperaturile caniculare pot însemna că plantele au nevoie de apă suplimentară. Pentru a te asigura că nu uzi prea mult sau prea puțin grădina, poți pune mai multe recipiente (precum cutii sau boluri) în diverse locuri și să pornești aspersorul pentru 20 de minute.

Măsoară cantitatea de apă acumulată și calculează media pentru a afla câtă apă produce aspersorul într-un interval de timp. Așa îți dai seama dacă trebuie să prelungești sau să reduci timpul de udare.

Oferă apă la momentul potrivit

Plantele tale vor putea profita la maximum de fiecare picătură dacă programezi sesiunile de udare dimineața devreme, notrază presa.

În acest fel, apa poate ajunge la rădăcini înainte ca soarele puternic să o evapore. Udarea dimineața este cea mai eficientă, deoarece temperaturile mai scăzute reduc pierderile prin evaporare și oferă plantelor timp să absoarbă apa până la prânz.

Udă solul, nu frunzișul

Aspersoarele tind să stropească totul, inclusiv frunzele, dar acest lucru nu este întotdeauna ideal. O soluție mai bună ar fi utilizarea furtunurilor de picurare sau a unui sistem de udare direcționat, spun specialiștii.

În acest fel, te asiguri că plantele tale primesc apă în mod egal, exact acolo unde au nevoie: la rădăcină.

Respectă restricțiile locale

Multe regiuni afectate de secetă impun restricții de udare în timpul verii. Este important să te asiguri că știi regulile în vigoare. În unele zone, apa poate deveni inaccesibilă temporar în sezonul cald, așa că este bine să fii pregătită.

Redu stresul plantelor tale

Dacă nu poți respecta întotdeauna programul de udare, există lucruri pe care le poți face pentru a reduce daunele produse plantelor.

Folosește mulci în grădină. Mulciul ajută la prevenirea evaporării apei din sol și reduce numărul de buruieni care invadează grădina.

De asemenea, folosește îngrășământ cu moderație. Când ești stresată și simți că lucrurile îți scapă de sub control, plantele tale îți pot reflecta starea, spun specialiștii. Este important să ai o legătură strânsă cu plantele tale pentru a te asigura că te bucuri de ele chiar și atunci când ești plecată în vacanță.

Sezonul cald poate fi o provocare, dar cu puțină grijă și organizare, grădina ta poate înflori și în cele mai călduroase zile de vară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării