main logo
1229

Care e legătura nebănuită dintre colagen, zahăr și razele ultraviolete

Găsim colagen peste tot în vasele de sânge, în articulații ori în piele. Este proteina care face țesuturile ferme. Dar colagenul din alimente, odată consumat, nu ajunge direct în structurile colagenice din organism.

Care e legătura nebănuită dintre colagen, zahăr și razele ultravioleteImagine simbol

Doar organismul poate să producă colagen - pentru piele, pentru articulații ori vasele de sânge. Iată în ce condiții, transmite Știri.md, cu referire la stirileprotv.ro. 

Proteinele din pește, carne, ouă ori lactate se numesc proteine complete. Adică furnizează organismului toate cărămizile necesare ca să trăiască. Se numesc aminoacizi. Avem nevoie de 20. Dintre aceștia, 9 sunt esențiali și nu îi putem produce, așadar îi luăm doar din alimente. De aceea, proteinele animale sunt vitale. În lipsa lor, apare malnutriția.

„Malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior, celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os”, conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog.

Pielea, vasele de sânge, mușchii, oasele ori articulațiile umane conțin proteina numită colagen. Este structura de rezistență. Dar nu înseamnă că, dacă luăm cantități mari de colagen din alimente, le vom transforma în colagen uman, acolo unde avem nevoie.

„Colagenul e sintetizat de organism și atât. Fiind o proteină, odată intrată în stomac, organismul îl vede ca pe o proteină și se comporta ca atare, o fragmentează și mai departe face cu el ce are nevoie, poate să fie orice! Nu colagenul pe care îl mâncăm se duce la piele sau articulații. Nu avem cale biologică și nici biochimică pentru asta”, prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii.

Dar e important ca în hrană să existe și colagen. Îl găsim în carnea roșie, în supa de oase, în piftie. Aceste alimente spun organismului să sintetizeze el însuși colagen. Și să îl trimită unde are nevoie.

Ce însemnă colagenul natural

„Colagen din surse naturale din carne sau supă de oase, acel colagen odată ajuns în organism, îi spune organismului că are nevoie de colagen și îl determină să sintetizeze. Colagenul din supa de oase este colagen de tip 1 şi o parte de tip 2, pe care organismul le știe, și știe ce să facă mai departe, primește semnalul că trebuie să se mobilizeze un pic”, prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii.

Supa de oase poate fi deshidratată. Rezultă colagen natural.

Cecilia Caragea, consultant comunicare medicală: „Colagenul de origine bovină, evident este un supliment alimentar, care nu se recomandă vegetarienilor sau veganilor. Vitele din care se obține acest colagen sunt scoase la păscut. Una e să știm că sunt bovine crescute pe pășune, deci trasabilitatea, și alta e să nu știm nimic de unde provine acel supliment acel aliment.”

Cum distrugem colagenul din organism? Pe cel din piele, îl rup razele ultraviolete. Fumatul are același efect și nu doar în piele, ci și în vasele de sânge. Colagen găsim așadar și în jurul vaselor de sânge. Odată ce crește glicemia, devine... lax. Îl distruge zahărul prea mult din sânge. Așa cum îl distruge și fumatul.   

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării