main logo
1102

Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCO

Bagheta – un amestec de făină, apă, drojdie și un pic de pricepere – este la fel de mult un simbol al Franței pe cât e și Turnul Eiffel și s-ar putea alătura în curând listei UNESCO de comori culturale.

Brutarii francezi vor ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul UNESCOFoto: reuters.com

Brutarii francezi spun că bagheta tradițională, cumpărată de decenii de la brutăria locală ca parte a ritualului vieții cotidiene din această țară, este scos de pe rafturi, chiar și în Franța, de batoane de pâine înghețate produse în masă, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro

„Nu există doar un singur secret pentru a face o baghetă tradițională bună”, afirmă Mickael Reydellet, proprietarul a 8 brutării, precizând că aceasta „necesită timp, savoir-faire (n.r. pricepere), modul corect de coacere, făină bună fără aditivi”.

Confederația Brutarilor Francezi a depus o cerere ca bagheta să fie inclusă pe lista comorilor intangibile recunoscute de ONU, aceasta urmând să concureze cu acoperișurile placate cu zinc ale Parisului și cu festivalul de vin Biou d’Arbois pentru a fi nominalizarea de anul acesta a Franței.

Ministerul culturii francez își va anunța recomandarea în luna martie.

Brutarii spun că listarea UNESCO ar proteja cunoștințele transmise de-a lungul generațiilor și vor apăra bagheta de impostorii din întreaga lume.

Eticheta de „moștenire intangibilă” a UNESCO, menită să recunoască tradițiile orale, artele spectacolului, practicile sociale, ritualurile și meșteșugurile tradiționale, include deja metode antice de coacere a pâinii în Iran și Kazahstan.

Un decret din 1993 al guvernului francez dictează că baghetele „tradiționale” trebuie făcute doar din cele 4 ingrediente clasice și că fermentarea aluatului trebuie să dureze între 15 și 20 de ore la o temperatură între 4 și 6 grade. Celsius.

Patiseriile franceze au fost puternic afectate de restricțiile pentru combaterea coronavirusului impuse de la izbucnirea pandemiei în această țară.

Reydellet afirmă că „acest titlu i-ar alina pe brutari și încuraja următoarea generație”.

În jur de 6 milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franța însă Dominique Antract, președintele confederației brutarilor, spune că obiceiul cultural este amenințat, în jur de 30.000 de brutării închizându-se în ultimii 70 de ani după ce supermarketurile au devenit populare.

„Prima treabă pe care i-o cerem unui copil să o facă este să meargă să cumpere o baghetă de la o brutărie”, afirmă Antract, adăugând că „este datoria noastră să protejăm aceste obiceiuri”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării