main logo
365

Bombardiere rusești, tot mai des observate de americani deasupra Alaskăi

Șase bombardiere strategice rusesti Tu-95 și tip Su-35 au testat apărarea aeriană a SUA timp de două zile la rând: pe 20 și 21 mai, Moscova crescând astfel tensiunile cu Washingtonul.

Bombardiere rusești, tot mai des observate de americani deasupra Alaskăi

În cele doua zile, forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii și-au ridicat de la sol aparatele F-22, care au interceptat avioanele rusești și le-au însoțit inapoi spre Rusia, transmite Știri.md cu referire la Paginaderusia.ro.

„Cele două F-22 și sistemul de avertizare și control al Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațiala de la bordul E-3 au identificat și interceptat patru bombardiere Tu-95 și două avioane de luptă Su-35 care au intrat, pe 20 mai, în zona de aparare a Alaskai”, arata un comunicat al NORAD, citat de National Interest.

„Mai exact, doua bombardiere rusești au fost interceptate de o pereche de F-22. Un alt grup de bombardiere cu Su-35 a fost ulterior interceptat de două F-22 suplimentare. E-3 a asigurat urmarirea aparatelor”, a adăugat Comandamentul.

A doua zi, Rusia a repetat modelul de invazie a spațiului aerian deasupra Alaskai.

Publicația menționează că astfel de manevre ale aviației militare rusești au devenit tot mai frecvente. „După ce, în 2007, Rusia a reluat zborurile de patrulare pe distanta lunga, NORAD intercepteaza în fiecare an în medie 6-7 grupe de aeronave rusești care patrund în zona noastră de apărare”,  explica armata americană.

În același timp, NORAD a precizat că săptămâna aceasta a fost a șasea și a șaptea interceptare de bombardiere rusești deasupra Alaska înregistrate în acest an. Cu toate acestea, Armata SUA cere opiniei publice să nu-și facă griji. La urma urmei, NORAD utilizează o rețea defensivă multiplă de radare, sateliți și avioane de luptă pentru a detecta aeronavele straine și pentru a reacționa în consecință.

Publicația  amintește că si Statele Unite desfășoară operațiuni similare în apropierea spațiului aerian al Rusiei. De exemplu, la începutul lunii martie 2019, forțele aeriene americane au trimis cinci B-52 în Marea Britanie de la o bază aeriană din Louisiana. Unele dintre aceste bombardiere au mimat atacuri nucleare asupra teritoriului Rusiei. Cel puțin două B-52 pe care America le-a trimis în Marea Britanie erau modele capabile să transporte arme nucleare.

A existat, de asemenea, un B-52 nenuclear cu numărul de bord 60-0024, care a mimat manevre de atac cu rachete în Kaliningrad, pe 14 martie 2019. De asemenea, pe data de 28 martie a acestui an, cinci B-52 s-au alăturat unui grup  de F-16M a Forțelor Aeriene Norvegiene într-o misiune deasupra Mării Norvegiei.

„Desfășurarea ar fi trebuit să fie un semnal clar pentru principalii rivali ai Statelor Unite, în special Rusia, despre capacitățile strategice militare americane”, comenteaza expertul Joseph Trevithick.

El a adăugat că SUA își trimite în mod constant bombardierele B-52 în Marea Britanie pentru exerciții în întreaga Europă. Cu toate acestea, cele șase bombardiere de pe teritoriul britanic reprezinta cea mai mare desfășurare de la invazia din Irak în 2003.

Data viitoare, când avioanele rusești se vor afla lângă coasta Statelor Unite, Kremlinul își va aminti ca și bombardierele americane se află în apropierea granițelor rusești. Demonstrația reciprocă a puterii aeriene cu aeronave capabile să transporte arme nucleare este un fapt deși înspăimântător, dar obisnuit pentru Statele Unite și Rusia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării