main logo
867

Bilanțul victimelor virusului din China a ajuns la 26

Pericolul reprezentat de noul coronavirus 2019-nCoV a determinat autoritățile române să instaleze panouri de avertizare la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București.

Bilanțul victimelor virusului din China a ajuns la 26

Acestea au fost instalate din seara zilei de 23 ianuarie, iar afișele sunt în limbile română, engleză și chineză, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Astfel, pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie.

De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus.

Aceleași informații sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului.

Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București, serviciul medical al Aeroportului Henri Coandă este pregătit să intervină permanent cu două echipe medicale complete (medic, asistent, ambulanțier) și este dotat cu două ambulanțe complet echipate.

Bilanțul victimelor a ajuns la 26. Suspiciuni privind existența coronavirusului în Europa

Între timp, au apărut primele suspiciuni privind existența coronavirusului din China în Europa. 5 persoane sunt testate în Marea Britanie, 3 dintre ele fiind de origine chineză.

De asemenea, în Franţa au fost 2 cazuri cu simptome, dar boala nu a fost confirmată.

În China, 5 orașe, cu o populație totală care o depăşeşte pe cea a României, au fost închise, în încercarea de a opri răspândirea virusului. Printre acestea, Wuhan - considerat epicentrul epidemiei. Situația este atât de gravă încât în Beijing au fost anulate ceremoniile pentru Anul Nou după calendarul chinezesc.

Boala continuă să se răspândească. A ajuns deja în Singapore, Vietnam, Coreea de Sud, Japonia, Thailanda și Statele Unite.

Până acum, în China au murit 26 de oameni și există peste 830 de bolnavi confirmați oficial.

Un turist britanic care a vizitat China si a revenit acasă în această săptămână a mers la un spital din Londra cu simptome asemănătoare gripei.

Craig Dillon, turist: ”Am mers la Camera de Gardă şi le-am spus asta. Iar ei m-au întrebat: ‘Aţi fost în China?’ şi le-am răspuns: ’Da, de fapt, am fost.” Iar ei m-au târât pur şi simplu în parcarea spitalului. Mi-au spus: ’Trebuie să te scoatem din spital imediat, şi mi-au pus o mască pe faţă.”

Hugh Pennington, profesor de bacteriologie: “Problema cu acest virus este că e un virus transmis prin respiraţie. Nu există nicio îndoială, nu e absolut nicio îndoială în această privinţă. Iar controlul bolilor respiratorii este foarte dificil. Până la urmă, am avut de învăţat cu gripa obişnuită. Este destul de dificil să opreşti răspândirea virusului.”

Autoritătile britanice spun că sunt pregătite dacă apar cazuri ale gripei din China. De asemenea, responsabilii din Franța s-au declarat foarte bine pregătiți pentru situația în care coronavirusul își face aparitia în Hexagon.

Între timp, în China, poliția, trupe speciale și paramilitare blochează accesul în principala gară din Wuhan.

În paralel, aeroportul, stațiile de metrou și liniile de feribot au fost închise, iar transportul public este oprit.

Phillip Yin, communications adviser: “Cel mai îngrijorător lucru e că au închis transportul public, ceea ce nu se face decât dacă e vorba despre un focar serios al epidemiei.”

Potrivit unui localnic, în Wuhan este o atmosfera parcă de sfârșit de lume. Oamenii poartă măști sanitare și este o liniște nefirească pe străzile și în magazinele de obicei aglomerate. Teatrele și-au anulat spectacolele, iar mulți se plâng, pe rețelele sociale, că prețurile produselor alimentare proaspete au crescut dintr-o dată foarte mult.

David Culver, CNN: “Autoritățile cred că aici este epicentrul epidemiei cu noul coronavirus. Este o piață de pește și de tot felul de animale vii. După cum vedeți, acum este închisă și păzită de poliție.”

Carnea de șarpe este posibilă sursă a noului coronavirus, care provoacă formă letală de pneumonie din China, susține o echipă de cercetători chinezi. Cei mai mulți dintre pacienții infectați au avut contact cu animale în piața Huanan din Wuhan, unde, pe lângă pește și fructe de mare, se vindeau păsări, lilieci, șerpi și animale domestice.

Gauden Galea, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății în China: “Numărul pacienţilor va creşte. Chiar dacă va fi vorba de mii de oameni, nu vom fi surprinşi, nu e un indicator al gravităţii situaţiei. Dar este esenţial să fie descoperite cât de multe cazuri e posibil.”

În spitalele din Wuhan, personalul medical lucrează contracronometru. Cei care au contact direct cu bolnavii folosesc echipamente de protecție de fiecare dată când intră în saloanele izolate.

Ultimul avion de pasageri cu destinația Roma care a decolat de pe aeroportul din Wuhan, înainte ca orașul chinezesc să fie plasat în carantină, a ajuns pe aeroportul din Fiumicino. Toți călătorii au fost duși într-un loc special amenajat și controlați de lucrătorii sanitari în echipament de protecție complet.

Controale cu camera cu termoviziune pentru depistarea celor care au temperatura crescută sunt efectuate pe multe dintre aeroporturile lumii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării