main logo
708

Biblia deține recordul mondial pentru cea mai vândută carte din istorie

Sunt puține cărțile care au marcat istoria omenirii la fel de profund precum au făcut-o scripturile religioase. Conform Guinness World Records, din 1995, Biblia este cea mai bine vândută și distribuită carte din toate timpurile, cu aproximativ 7-8 miliarde de bucăți.

Biblia deține recordul mondial pentru cea mai vândută carte din istorieFoto: Shutterstock

Cele aproape opt miliarde de exemplare ale Bibliei includ texte integrale, cărți individuale (precum Psalmii sau Evangheliile) și părți distribuite de organizații misionare. Guinness recunoaște că o evidență precisă este aproape imposibilă din cauza numărului mare de edituri – de la giganți comerciali precum HarperCollins, la societăți biblice locale, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Organizația Gideons International, faimoasă pentru că pune Biblii în camerele de hotel, a distribuit peste 2 miliarde de exemplare din 1908, în vreme ce Societatea Biblică Americană a distribuit 500 de milioane de Biblii din 1816.  De asemenea, societățile Biblice tipăresc anual zeci de milioane de copii.

Bibliile digitale au luat amploare la rândul lor, aplicații precum YouVersion raportând 500 de milioane de instalări și miliarde de capitole citite anual.

Traducerile, cheia dominației globale

Biblia completă (adică Vechiul și Noul Testament, așa cum le cunoaștem) este disponibilă în peste 3.600 de limbi. Asta înseamnă că, în 3.600 de limbi diferite, o persoană poate citi toată Biblia. De asemenea, cel puțin o carte biblică (de exemplu, doar Evanghelia după Marcu, sau doar Cartea Genezei ori Psalmii) a fost tradusă în peste 7.000 de limbi. Ceea ce înseamnă că, inclusiv și în limbile unde Biblia nu este încă tradusă integral, există totuși o parte din ea disponibilă.

Răspândirea Bibliei nu a fost doar religioasă – a fost adesea legată de colonizare, comerț și educație. Misionarii europeni au dus-o în Africa, Asia și America, în timp ce Societatea Biblică Britanică și Străină (înființată în 1804) a alimentat distribuirea ei în paralel cu expansiunea imperială. Astăzi, China rămâne o piață complexă, în care tirajele aprobate de stat coexistă cu cererea underground.

Biblia a stat la baza legilor, artei, literaturii și sistemelor de valori ale Occidentului și nu numai. A inspirat constituțiile moderne (inclusiv Declarația Drepturilor Omului), opere de artă (Michelangelo, Da Vinci, Rembrandt) și literatura universală (Dostoievski, Tolstoi, Dante).

Cifre și curiozități

Prima carte tipărită a fost Biblia lui Gutenberg (1455) – doar 180 de copii – dintre care 48 supraviețuiesc astăzi (mai mult sau mai puțin complete), una dintre ele fiind vândută cu 5,4 milioane de dolari în 1987.

Gutenberg a perfecționat tiparul cu litere mobile din metal, ceea ce a permis reproducerea rapidă și uniformă a textelor, marcând începutul Revoluției Gutenberg și a democratizării cunoașterii. Majoritatea exemplarelor au fost tipărite pe hârtie, dar aproximativ 45 au fost imprimate pe pergament (piele de vită), acestea fiind mai rare și mai valoroase.

Exemplarele supraviețuitoare sunt printre cele mai valoroase cărți din lume. În 1987, o copie completă a unei Bible Gutenberg pe pergament a fost vândută cu 5,4 milioane de dolari (echivalentul a peste 12 milioane astăzi). Câteva din cele mai cunoscute copii se află în Biblioteca Congresului SUA (Washington D.C.), la British Library (Londra), Biblioteca Națională a Franței (Paris) și la Gutenberg Museum (Mainz, Germania).

Biblia lui Gutenberg rămâne una dintre cele mai importante realizări culturale ale umanității.

Codex Leicester și cea mai mică Biblie din lume sunt două extreme fascinante în lumea cărților sacre și a artefactelor istorice.

Codex Leicester este cea mai scumpă Biblie (și cel mai scump manuscris) din lume. Deținut de Bill Gates, cartea a fost achiziționată în 1994 cu 30,8 milioane de dolari (echivalentul a peste 60 de milioane astăzi), acest manuscris al lui Leonardo da Vinci fiind cel mai scump document istoric vândut vreodată și unul dintre puținele sale manuscrise aflate în colecții private.

Codexul Leicester nu este o Biblie în sensul clasic al cuvântului, ci un manuscris științific (72 de pagini) cu observații despre apă, astronomie, geologie și lumină, scrise între 1506 -1510. Interesant este că Bill Gates a scanat manuscrisul și l-a folosit ca fundal pentru Windows 95, marcând astfel prima sa apariție digitalizată publică.

La cealaltă extremă se află cea mai mică Biblie din lume, o adevărată minune a nanotehnologiei. Oamenii de știință de la Institutul Technion din Haifa au creat această Biblie incredibilă, care măsoară doar 0,5 mm² – cam cât un bob de nisip! Textul integral al Vechiului Testament, scris în ebraică, a fost gravat pe o placă minusculă de silicon acoperită cu aur, folosind un fascicul de ioni concentrați, într-o demonstrație uluitoare a preciziei și ingeniozității umane, care îmbină vechea scriptură cu tehnologia de vârf.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării