Belgia le cere turiștilor să nu fure pavajele de pe străzile istorice
Un oraș din Belgia se confruntă cu o problemă rar întâlnită. Autoritățile roagă turiștii să nu mai ia acasă o bucată din locul lor preferat și anume pavajul de pe străzi. Zeci de pietre dispar în fiecare lună, au spus oficialii, scrie CNN.

Pitorescul oraș Bruges din Belgia a emis o solicitare ca turiștii să înceteze să fure pietre de pavaj de pe străzile sale medievale recunoscute de UNESCO. Politicianul local Franky Demon spune că aproximativ 50 până la 70 de pietre de pavaj dispar pe lună, chiar mai multe în timpul sezonului de vârf. Daunele sunt destul de costisitoare. În jur de 200 de euro pe metru pătrat plătesc autoritățile pentru a repara daunele, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Autoritățile spun că „furtul” reprezintă un real risc pentru siguranță
„Deși unii pot considera acest lucru inofensiv sau ciudat, consecințele sunt grave”, a declarat politicianul pentru CNN. „Îndepărtarea pietrelor de pavaj reprezintă un risc clar de siguranță atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori. Pietrele lipsă sau slăbite creează pericole de împiedicare și trebuie făcute des reparații,” a explicat acesta, Autoritățile au transmis că un „făptaș” și-a făcut chiar timp să înlocuiască o piatră lipsă cu o floare plantată.
„Un gest capricios, dar care subliniază o lipsă de respect pentru moștenirea noastră comună. Pur și simplu cerem respect. A te plimba prin Bruges înseamnă a trece prin secole de istorie”, spun oficialii, potrivit sursei citate.
„Aceste pietre cubice nu sunt doar bucăți de piatră - fac parte din sufletul orașului nostru. Îi îndemnăm pe vizitatori să se bucure de Bruges, dar să-i lase frumusețea intactă și pentru alții”, transmit autoritățile.
Supraturismul, o problemă și pentru Bruges
La fel ca Veneția, Barcelona și alte orașe istorice europene, Bruges se luptă să facă față supraturismului. În 2019, orașul a votat pentru reducerea numărului de nave de croazieră cărora li se va permite să acosteze în portul Zeebrugge din apropiere și a pus capăt campaniilor de promovare turistică în destinații apropiate, precum Parisul, pentru a descuraja excursioniștii să ajungă și în Bruges.