main logo
913

Bărbații din Coreea de Sud sunt plătiți să se căsătorească cu femei străine

Autoritățile locale din Coreea de Sud au găsit soluția pentru creșterea populației: plătesc de zeci de ani de zile brokeri de căsătorii și celibatari trecuți de o anumită vârstă pentru a găsi femei din afara țării cu care să fie întemeiate familii.

Bărbații din Coreea de Sud, plătiți să se căsătorească cu femei străine

Însă experiența arată, potrivit unui articol publicat de CNN, că de multe ori aceste relații duc la violență domestică și chiar crimă, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Trinh și-a întâlnit criminalul printr-o agenție de matrimoniale. Avea 29 de ani, iar viitorul ei soț era trecut de 50 de ani, arată documentele judecătorești.

Ea vorbea doar vietnameză, el coreeană.

În ciuda barierei de comunicare, uniunea matrimonială a mers mai departe.

Pe 4 noiembrie 2018 - la o zi după ce s-au cunoscut - s-au căsătorit în fața familiei ei din Vietnam.

Șapte luni mai târziu, Trinh s-a mutat în Coreea de Sud pentru a fi alături de soț, numit Shin. După trei luni, era moartă.

Trinh este una dintre miile de femei vietnameze care se căsătoresc cu bărbați din Coreea de Sud prin intermediul agențiilor de matrimoniale care aduc împreună mirese cu miri - un serviciu care nu este doar încurajat în Coreea de Sud, ci este chiar subvenționat de autoritățile locale.

Unele cupluri au căsătorii fericite. Dar multe dintre miresele străine care întâlnesc bărbați în acest fel, oficial clasificate ca fiind migranți prin căsătorie, au devenit victime ale discriminării, violenței domestice și chiar ucise de mâna soților.

Statisticile arată o imagine sumbră.

Mai mult de 42% dintre soțiile străine au raportat că au suferit din cauza violenței în familie - inclusiv abuzuri fizice, verbale, sexuale și financiare - într-un sondaj din 2017 efectuat de Comisia Națională pentru Drepturile Omului.

Prin comparație, aproximativ 29% dintre femeile din Coreea de Sud chestionate de Ministerul Egalității de Gen și Familiei au declarat anul trecut că au fost victime ale violenței în familie - inclusiv mai multe forme de abuz.

Experții spun că regulile discriminatorii, însoțite de sexism și rasism în societate, sunt de vină și fac eforturi pentru schimbări instituționale menite să protejeze miresele străine.

Încă de la început, Trinh și Shin au avut dificultăți în comunicare. După nunta lor, Shin a plecat acasă în Coreea de Sud, arată documentele judecătorești.

Au trăit la depărtare luni întregi și, deși au ținut legătura prin intermediul unei aplicații de mesagerie, s-au certat frecvent, întrucât Trinh deseori cerea sprijin financiar suplimentar.

În cele din urmă, pe 16 august 2019, Trinh a ajuns în Coreea de Sud. S-a mutat în orașul Yangju din provincia Gyeonggi, din jurul capitalei Seul, pentru a locui cu soțul ei.

Documentele judiciare nu au specificat de ce a existat o întârziere la sosirea ei în Coreea de Sud, deși un cuplu trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a obține o viză de concubinaj, inclusiv să aibă un anumit nivel de venituri.

Cu toate acestea, certurile ai continuat, arată probele judiciare. Deseori nu erau de acord - datorită barierei lingvistice, a diferenței în modul în care le plăcea să trăiască și a problemelor financiare.

Trei luni mai târziu, pe 16 noiembrie, Trinh i-a spus lui Shin că pleacă să locuiască cu o rudă într-un alt oraș.

Shin a încercat să o oprească, așa că a apucat un cuțit din bucătărie și i-a tăiat coapsa dreaptă, arată actele de judecată.

Conform documentelor judiciare, Shin a luat cuțitul și și-a înjunghiat soția de aproximativ 10 ori în piept și stomac.

După ce a murit, Shin i-a înfășurat corpul în plastic, a pus-o împreună cu obiectele ei în mașina lui și a condus într-o livadă de kaki din regiunea Wanju, provincia Jeolla de Nord, la mai mult de 200 de kilometri distanță de casa lor din Yangju.

Acolo, a îngropat-o.

În aprilie, Shin a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea lui Trinh. Dovezile prezentate la proces au inclus fotografii de la locul crimei, contractul lor de căsătorie internațional și mărturia inculpatului.

Miresele străine din Coreea de Sud

Timp de zeci de ani, există un dezechilibru de gen în zonele rurale din Coreea de Sud. Femeile tinere se îndreaptă adesea spre orașe pentru locuri de muncă și căsătorie, în timp ce bărbații rămân în urmă pentru a-și îngriji pământul și pentru a avea grijă de părinții lor în vârstă.

În anii '80, autoritățile locale au început să subvenționeze brokerii de căsătorii, care puteau aranja întâlniri între fermieri celibatari și femei etnic coreene din China, plătind atunci brokerilor în jur de 3.800 - 5.700 de dolari pe căsătorie.

A fost o încercare de a aborda problema populației îmbătrânite prin încurajarea bărbaților să găsească o soție cu care să crească natalitatea.

În deceniile de după, miresele nu mai erau doar etnic coreene și au început să vină din mai multe țări - Filipine, Vietnam și Cambodgia.

Apăruse o industrie a brokerilor transnaționali în căsătorie. În luna mai, 380 de agenții de matrimoniale erau înregistrate în Coreea de Sud, conform statisticilor guvernamentale.

În aceste zile, cele mai multe mirese străine în Coreea de Sud vin din Vietnam. Majoritatea se căsătoresc cu bărbați din zonele rurale din Coreea de Sud, unde unele provincii mai oferă subvenții - provincia Jeolla de Sud, de exemplu, oferă bărbaților mai mari de 35 de ani care nu au mai fost căsătoriți o subvenție de 4.190 de dolari pentru căsătoria cu o soție străină.

În 2018, 16.608 bărbați coreeni și femei străine s-au căsătorit, 6.338 provenind din Vietnam, 3.671 din China și 1.560 din Thailanda.

În total, 28% din toate căsătoriile dintre un străin și o persoană coreeană au implicat un bărbat sud-coreean și o mireasă vietnameză.

O parte din explicația privind numărul mare de mirese care vin din Vietnam ține de motivația economică.

Conform CIA World Factbook, PIB-ul Vietnamului pe cap de locuitor a fost de 6.900 de dolari în 2017 - în același an, cel al Coreei de Sud fiind de 39.500 de dolari.

Miresele sunt adesea tinere și speră la o viață mai bună.

Potrivit unui sondaj guvernamental din 2017, vârsta medie a utilizatorilor de brokeri în căsătorie a fost de 43,6, în timp ce vârsta medie a mireselor străine a fost de 25,2.

Experții și oficialii nu cad de acord cu privire la modul de clasificare a acestei tendințe transnaționale.

Acțiunea Națiunilor Unite pentru cooperare împotriva traficului de persoane spune că femeile vietnameze sunt traficate într-o serie de țări, inclusiv Coreea de Sud, pentru „căsătorii forțate”.

Dar Lee Jin-hye, avocat cu Migrants Center Friends cu sediul la Seul, a declarat că miresele străine aleg să vină în Coreea de Sud - chiar dacă motivul principal este să trimită bani familiilor lor înapoi acasă, mai degrabă decât pentru propriul lor beneficiu personal.

În cazul lui Trinh, documentele judecătorești indicau că a plecat în Coreea de Sud de bună voie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării