Bărbații care au tăiat copacul lui Robin Hood au ajuns în instanță
Doi bărbaţi acuzaţi că au doborât un arţar celebru din nordul Angliei, „Sycamore Gap Tree”, cu o vechime de cel puţin două secole, au compărut marţi în faţa justiţiei britanice, la aproape doi ani după ce această faptă a şocat ţara.Copacul a devenit cunoscut după ce a apărut într-o scenă din filmul „Robin Hood: Prince Of Thieves”, cu Kevin Costner.

Daniel Graham şi Adam Carruthers sunt acuzaţi că au provocat daune în valoare de peste 622.000 de lire sterline prin tăierea la bază a acestui copac emblematic, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Cei doi bărbaţi, judecaţi de tribunalul din Newcastle, neagă acuzaţiile care li se aduc. La sfârşitul lui septembrie 2023, persoane care se plimbau prin zonă au descoperit copacul tăiat. Fapta a stârnit tristeţe şi o puternică indignare în rândul publicului.
Aflat lângă Zidul lui Hadrian, un sit roman înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, „Sycamore Gap Tree” era unul dintre cele mai cunoscuţi arbori din ţară, fiind ales „arborele anului” în 2016.
A apărut în filmul „Robin Hood”
Acest arţar izolat, situat între două coline într-un peisaj spectaculos din Northumbria, a devenit celebru după ce a apărut într-o scenă-cheie a filmului „Robin Hood: Prince Of Thieves” din 1991, cu Kevin Costner în rolul principal. La deschiderea audierii marţi, procurorul Richard Wright a denunţat un „act de vandalism stupid”.
Suspecţii „au parcat, au mers până la copac, apoi au folosit o drujbă pentru a-l doborî în mod deliberat”, a explicat acesta, precizând că scena a fost filmată de unul dintre acuzaţi. „Tehnica folosită arată că aveau experienţă”, a adăugat procurorul.
La o lună după ce a fost găsit tăiat, copacul a fost secţionat şi îndepărtat de autorităţi. De atunci, National Trust - organizaţia care administrează numeroase situri ale patrimoniului britanic - a anunţat că pe trunchiul copacului au apărut lăstari noi, ceea ce dă speranţe pentru regenerarea arţarului.
National Trust a lansat de asemenea o iniţiativă numită „Arborii speranţei”, care constă în distribuirea a 49 de puieţi proveniţi din seminţele copacului către persoane şi organizaţii din întreg Regatul Unit, pentru a fi plantaţi în spitale, grădini şi şcoli.