main logo
4454

Bacteria care poate duce la cancer gastric. Milioane de oameni, afectați

Este al cincilea cel mai mortal tip de cancer din lume, deși, în majoritatea cazurilor, ar putea fi prevenit.

Bacteria care poate duce la cancer gastric. Milioane de oameni, afectațiFoto: Getty

Iar situația nu pare să se îmbunătățească: la nivel global, 15,6 milioane de persoane din generația născută între 2008 și 2017 ar urma să dezvolte un cancer gastric de-a lungul vieții, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Aceasta este estimarea unui studiu publicat recent în revista Nature, care trage un semnal de alarmă asupra principalului factor de risc pentru acest tip de cancer: bacteria Helicobacter pylori. Potrivit autorilor studiului, măsurile de diagnosticare și prevenție ar putea evita trei sferturi dintre aceste cazuri viitoare.

Ce este Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie „specific umană”, explică dr. Émilie Bessède, medic în cadrul serviciului de bacteriologie al CHU din Bordeaux.

Se transmite mai ales în copilărie, de cele mai multe ori în interiorul aceleiași familii, prin contact direct cu salivă infectată, regurgitații sau vărsături. „Bacteria colonizează apoi mucoasa stomacului, provocând o inflamație cronică”, explică dr. Bessède.

Este capabilă să supraviețuiască în mucoasa gastrică în ciuda acidității acestui mediu. „După câteva decenii, leziunile provocate de Helicobacter pylori pot duce la apariția unui cancer”, adaugă ea. Se estimează că bacteria este prezentă la peste 90% dintre persoanele cu cancer gastric.

„Deși prezentă la 50% din populația mondială, doar 1% dintre cei infectați vor dezvolta cancer gastric”, precizează dr. Émilie Bessède.

În majoritatea cazurilor, bacteria provoacă alte afecțiuni, precum ulcerele. Dar de ce poate fi mai periculoasă în cazul unor persoane? Acest lucru se explică „prin factori de mediu, genetici și alimentari care influențează, de asemenea, evoluția bolii”, arată medicul.

Mii de cazuri provocate de bacterie

Potrivit studiului din revista Nature, aproape 7 din 10 cazuri de cancer gastric vor fi concentrate în țările asiatice, în special în China și India, cu 10,6 milioane de cazuri estimate în anii următori. Acest fenomen se explică prin ponderea demografică a acestor țări, dar și prin virulența bacteriei H. pylori.

„Istoric, continentul asiatic a avut întotdeauna rate mai mari de infecție”, afirmă dr. Young Park, epidemiolog la Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (CIRC), un institut al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În plus, „tulpinile întâlnite în Asia sunt mult mai cancerigene decât cele din Europa”, adaugă dr. Émilie Bessède. Alte explicații, potrivit dr. Young Park: „Schimbările demografice, precum creșterea și îmbătrânirea populației.”

În Franța, aproximativ 73.000 de cazuri de cancer gastric sunt așteptate în rândul generației născute între 2008 și 2017, dintre care 43.800 vor fi atribuite Helicobacter pylori.

În Europa, incidența ar putea ajunge la 900.800 de cazuri. „Unele țări europene cu un Indice de Dezvoltare Umană (IDU) ridicat sau foarte ridicat ar putea chiar înregistra o scădere”, precizează studiul.

În schimb, continentul african va înregistra cea mai mare creștere a numărului de cazuri, din motive demografice: populația Africii ar urma să se dubleze până în 2050 și chiar să se cvadrupleze până în 2100.

Numărul cazurilor ar putea fi redus „cu până la 75%”

Aceste cifre sunt cu atât mai alarmante cu cât majoritatea cazurilor de cancer gastric ar putea fi prevenite. „Strategiile de depistare și tratament ar putea reduce numărul cazurilor cu până la 75%”, afirmă autorii studiului.

Există, de altfel, un tratament care, în 90% din cazuri, permite eliminarea infecției în mai puțin de două săptămâni. Acesta constă într-o cură combinată de mai multe antibiotice și un așa-numit inhibitor al pompei de protoni.

„Trebuie luate între 10 și 12 capsule pe zi, ceea ce poate afecta flora intestinală și presupune costuri considerabile”, avertizează totuși dr. Bessède.

Mai multe metode permit diagnosticarea infecției (test respirator, analiză de scaun, fibroscopie gastrică). În cazul durerilor recurente de stomac sau al antecedentelor familiale de ulcere și/sau cancer gastric, este important să se consulte medicul de familie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării