main logo
2911

Avertismentul dur lansat de China privind taxele vamale impuse de SUA

China a acuzat luni Washingtonul că abuzează de taxele vamale și a avertizat țările din întreaga lume împotriva încheierii unui acord economic cu Statele Unite în dauna Beijingului, intensificându-și retorica într-un război comercial în spirală între cele mai mari două economii ale lumii, scrie Reuters.

Avertismentul dur lansat de China privind taxele vamale impuse de SUAFoto: Profimedia

„Beijingul se va opune ferm oricărei părți care încheie o înțelegere pe seama Chinei și „va lua contramăsuri într-o manieră fermă și reciprocă”, a declarat luni Ministerul Comerțului de la Beijing, transmite Știri.md, cu referire la hotnews.ro.

Ministerul a răspuns astfel unui articol Bloomberg, potrivit căruia administrația Trump se pregătește să exercite presiuni asupra statelor ce solicită reduceri sau scutiri de taxe din partea SUA, pentru a le convinge să reducă comerțul cu China, inclusiv prin impunerea de sancțiuni monetare.

Președintele Donald Trump a suspendat taxele radicale impuse țărilor din întreaga lume luna aceasta, cu o singură excepție – China.

Apoi, într-o serie de măsuri succesive, Washingtonul a majorat taxele pentru importurile chinezești la 145%, ceea ce a determinat Beijingul să aplice la rândul său taxe de retorsiune de 125% pentru bunurile americane, instituind practic embargouri comerciale reciproce.

Săptămâna trecută, China a semnalat că taxele sale nu vor mai crește.

„Statele Unite au aplicat în mod abuziv taxe tuturor partenerilor comerciali sub stindardul așa-numitei «echivalențe», forțând în același timp toate părțile să înceapă așa-numitele negocieri privind «tarifele reciproce» cu acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Comerțului de la Beijing.

China este hotărâtă și capabilă să își protejeze propriile drepturi și interese și este dispusă să consolideze solidaritatea cu toate părțile, a declarat ministerul.

Nimeni nu vrea să aleagă o parte

Conflictul dintre cele două mari puteri economice pune multe țări într-o situație complicată.

„Adevărul este că nimeni nu vrea să aleagă o parte”, a declarat pentru Reuters Bo Zhengyuan, partener la firma de consultanță politică Plenum, cu sediul în China.

„Dacă țările se bazează foarte mult pe China în ceea ce privește investițiile, infrastructura industrială, know-how-ul tehnologic și consumul, nu cred că vor accepta cererile SUA. Multe țări din Asia de Sud-Est fac parte din această categorie”, a spus el.

Urmărind o poziție dură, Beijingul va convoca săptămâna aceasta o reuniune informală a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a acuza Washingtonul de intimidare și de „aruncarea unei umbre asupra eforturilor globale pentru pace și dezvoltare” prin instrumentalizarea taxelor.

De partea cealaltă, la începutul acestei luni, reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, a declarat că aproape 50 de țări l-au abordat pentru a discuta despre taxele suplimentare impuse de Trump.

Mai multe discuții bilaterale privind taxele au avut loc de atunci, Japonia luând în considerare creșterea importurilor de soia și orez ca parte a discuțiilor sale cu SUA, în timp ce Indonezia intenționează să crească importurile de alimente și mărfuri din SUA și să reducă comenzile din alte țări.

Prinși la mijloc

Politicile tarifare ale lui Trump au zguduit piețele financiare, deoarece investitorii se tem că o perturbare gravă a comerțului mondial ar putea arunca economia globală în recesiune.

Luni, acțiunile chineze au crescut, fără a reacționa prea mult la comentariile ministrului comerțului, deși investitorii au rămas, în general, precauți.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a vizitat săptămâna trecută trei țări din Asia de Sud-Est în cadrul unei acțiuni de consolidare a legăturilor regionale, făcând apel la partenerii comerciali să se opună intimidării unilaterale.

Beijingul a declarat că „dărâmă ziduri” și își extinde cercul de parteneri comerciali în contextul disputei comerciale.

Miza este mare pentru statele din Asia de Sud-Est prinse în focul încrucișat al războiului tarifar dintre China și SUA, în special având în vedere comerțul bilateral uriaș al blocului regional ASEAN atât cu China, cât și cu Statele Unite.

Miniștrii Economiei din Thailanda și Indonezia se află în prezent în Statele Unite, iar Malaezia urmează să li se alăture la sfârșitul acestei săptămâni, toți urmărind negocieri comerciale.

Șase țări din Asia de Sud-Est au fost lovite cu taxe cuprinse între 32% și 49%, amenințând economiile dependente de comerț care au beneficiat de investiții pe fondul taxelor impuse Beijingului de Trump în primul său mandat.

ASEAN este cel mai mare partener comercial al Chinei, valoarea totală a schimburilor comerciale ajungând la 234 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2025, a declarat săptămâna trecută agenția vamală chineză.

Schimburile comerciale dintre ASEAN și SUA au totalizat aproximativ 476,8 miliarde de dolari în 2024, potrivit cifrelor SUA, făcând din Washington al patrulea cel mai mare partener comercial al blocului regional.

„Nu există câștigători în războaiele comerciale și tarifare”, a declarat Xi într-un articol publicat în presa vietnameză, fără a menționa Statele Unite.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării