main logo
998

Au fost bâlbâiți, dar au ajuns faimoși!

Astăzi este Ziua internațională a balbuției. Cunoscută în vorbirea populară drept bâlbâiala, afecțiunea afectează între 4% și 5% dintre copii și dispare la vârsta adultă în 8 din 10 cazuri. Deși are la origini mai mulți factori, afecțiunea este încă percepută ca o problemă de ordin psihologic.

Au fost bâlbâiți, dar au ajuns faimoși!Deși are la origini mai mulți factori, afecțiunea este încă percepută ca o problemă de ordin psihologic.

Balbuția alterează fluiditatea cuvintelor și implicit a comunicării. În cele mai mai multe cazuri, apare la persoane extrem de tinere, însă poate surveni și la vârsta adultă, în special în urma unor traumatisme.

Bâlbâiala este o tulburare de vorbire care poate avea un impact semnificativ asupra psihicului uman, scrie Agerpres. Și dacă mulți dintre bâlbâiți ar vrea să își atingă potențialul, însă se simt împiedicați de această tulburare, au existat și există alții care reușesc să îi facă față și să transforme bâlbâiala într-un atu. 

Iată numele câtorva oameni faimoși care au suferit de bâlbâială, dar care au reușit să atingă succesul. 

1. Nicolae Ceaușeascu: Stilul de vorbire bâlbâit al lui Ceaușescu a fost cauzat de o bătaie luată de colegii săi de detenție. Un coleg de celulă, pe nume Osman, se îmbolnăvise grav și deținuții, din puținul lor, adunau un supliment de hrană pentru colegul lor. Fiindcă Ceaușescu a mâncat suplimentul lui Osman, deținuții l-au bătut. În urma acesteia, fostul dictator a devenit bâlbâit. 

2. Cicero: A ajuns un mare orator deși a fost bâlbâit.

3. Bruce Willis: În anul 1972, pe vremea când era adolescent, părinții actorului au divorțat. O dată ce s-a înscris la liceu Penns Grove, tânărul a descoperit că suferă de bâlbâială. Din fericire însă, teatrul practicat încă de pe băncile liceului l-au ajutat să depășească această tulburare de vorbire, astfel că, în prezent, Bruce Willis este unul dintre cei mai de succes actori de la Hollywood din toate timpurile. 

4. Lewis Carroll: Scriitorul a suferit și el de bâlbâială, o tulburare care i-a afectat și pe frații săi și care l-a urmărit de-a lungul întregii sale existențe. Deși bâlbâiala îi cauza neplăceri, aceasta nu l-a împiedicat pe Lewis Carroll să se integreze în societate. Astfe, se pare că nu avea niciun fel de problemă să cânte în fața unui public, și o făcea destul de bine! În tot cazul zelul și entuziasmul l-au ajutat să scrie și una din cele mai cunoscute cărți pentru copii, "Alice în Țara Minunilor". 

5. Scatman John: John Paul Larkin, cunoscut sub numele de scenă Scatman John, era bâlbâit. A fost însă un cântăreț jazz și  un poet de succes, faimos mai ales pentru cântecul său din 1994 "Scatman". Tulburarea severă de vorbire i-a influențat negativ copilăria, însă i-a permis să încerce alte mijloace de exprimare. A descoperit astfel muzica, învățând să cânte la pian. 

6. Anthony Hopkins: În copilărie, actorul care suferea de dislexie, era timid și singuratic, fapt care l-a determinat să se scufunde în artă, cum ar fi pictura, desenul sau cântatul la pian, în loc să meargă la școală. La 15 ani, a fost încurajat să devină actor de către Richard Burton, Anthony Hopkins devenind unul dintre cei mai mari actori în viață. 

7. Winston Churcill: Deși există păreri împărțite asupra acestui subiect, se pare că există dovezi concrete care atestă faptul că Churchill suferea de bâlbâială. El însuși spunea că are un defect de vorbire pe care încearcă în mod constant să îl corecteze. Chiar dacă era bâlbâit, Winston Churcill este considerat unul din cei mai buni oratori din toate timpurile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării