Atracțiile turistice din Norvegia. Obiective pe care să nu le ratezi
Norvegia este o țară nordică, scandinavă, cu o istorie bogată și unică, renumită pentru arhitectura sa contrastantă, pentru vikingi, fiorduri, munți și priveliști pitorești.
Regatul Norvegiei este o națiune suverană situată în peninsula scandinavă din nordul Europei. Este destul de ușor de identificat pe hartă. Norvegia este cunoscută pentru linia sa de coastă ce se întinde din Suedia în jurul munților sudici și centrali și până la granița cu Rusia. Danemarca, Norvegia și Suedia alcătuiesc împreună Scandinavia, în timp ce țările scandinave plus Finlanda și Islanda sunt cunoscute colectiv sub numele de țările nordice, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.
Scandinavia este caracterizată de o moștenire și o cultură nord-germanică comună, precum și de un set de limbi care sunt, în mare măsură, inteligibile între ele. Limbile sunt atât de asemănătoare încât unii lingviști susțin că norvegiana, suedeza și daneza sunt de fapt doar variante puternice ale unei limbi scandinave standard.
Curiozități despre Norvegia
Norvegia este una dintre țările avansate și prospere din punct de vedere economic din lume, cu volume mari de exporturi de petrol și gaze. An de an, se situează pe primul loc în clasamentul celor mai bune țări în care să locuiești. Există multe lucruri interesante de făcut în Norvegia, motiv pentru care milioane de turiști vizitează această țară fascinantă în fiecare an.
Capitala norvegiană, Oslo, este, din 1901, aproape în fiecare an, locul unde se acordă Premiul Nobel pentru promovarea păcii în lume.
Un fapt interesant despre Oslo: începând din 2020, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat din nou Universității din Oslo. Dar, anterior, locurile de desfășurare a Premiului Nobel pentru Pace au fost Institutul Nobel norvegian, Parlamentul și Primăria din Oslo în perioade diferite. Alte ceremonii de decernare a premiilor au loc în Suedia.
Căprioarele trăiesc pe cel mai mare platou înalt din Europa - Hardangervidda, parcul național al țării. care găzduiește 7.000 de căprioare.
Principala lor hrană este iarba, mușchi, licheni, ierburi, ciuperci și arbuști.
Dar cel mai surprinzător lucru este că renii mănâncă cu plăcere alimentele de origine animală; ei culeg peștele aruncat pe coastă și mănâncă ouăle de păsări.
Regele și familia regală sunt simbolurile națiunii norvegiene. Deși, conform Constituției, acesta are puteri extinse. Acum, acestea sunt limitate la un caracter exclusiv ceremonial.
În cadrul Consiliului, regele are dreptul de a lua decizii la discreția sa, dar Consiliul de Stat controlează cu atenție legalitatea acestor decizii, astfel încât regele nu are un astfel de drept.
În mass-media se cultivă opinia că principalul flux de imigrație în Norvegia este format din refugiați musulmani, dar nu este așa. Cel mai mare grup de vizitatori este, de fapt, cel al suedezilor, balticilor și polonezilor. Aceștia vin aici pentru a munci. Principalul flux de imigranți este reprezentat de vecini - europeni.
Una dintre datele geografice ale Norvegiei este că insula Bouvet este cea mai îndepărtată insulă nelocuită din lume din Oceanul Atlantic de Sud, cu o suprafață de 49 de kilometri pătrați.
În același timp, peste 90% din teritoriul insulei este acoperit de ghețari.
Insula Bouvet este, în esență, partea de suprafață a unui vulcan scut. Partea centrală a insulei este un crater de vulcan stins, plin de gheață. Ultima erupție a avut loc în urmă cu mai bine de 2 mii de ani.
În întreaga lume, Norvegia este renumită nu numai pentru inovația sa, ci și pentru frumusețea și curățenia sa.
Este una dintre primele țări în care oamenii au început să se ocupe de problemele ecologice. Cu toate acestea, una dintre faptele de bază ale Norvegiei este că țara a refuzat să susțină un moratoriu global privind vânătoarea de balene, iar sute de balene sunt ucise în mod legal anual în apele norvegiene.
Parcul Kistefos de lângă Oslo este unul dintre cele mai bune muzee din Europa. Are o arhitectură și un design peisagistic uimitor, cu 45 de lucrări ale unor sculptori contemporani: Anish Kapoor, Mark Quinn, Tony Cragg, Olafur Eliasson, etc.
Acest muzeu este un loc minunat de vizitat pentru întreaga familie. Pentru copii, are un loc de joacă fantastic și o fântână distractivă. Întregul parc seamănă cu un parc tematic.
Una dintre faptele ciudate despre Norvegia este că pe drumurile norvegiene, în unele locuri, poți vedea stații de autobuz închise, decorate ca niște camere obișnuite într-o casă. Există fotolii, mese cu vaze și chiar și perdele. Oamenii au grijă de decor și monitorizează curățenia și siguranța acestuia.
Norvegienii folosesc două limbi: norvegiana și sami.
Cu toate acestea, există două varietăți principale ale limbii norvegiene. Este vorba de Bokmål - aceeași norvegiană modificată, cu multe cuvinte și caracteristici gramaticale daneze, și Nynorsk. Bokmål este vorbită de cea mai mare parte a populației țării, aproximativ 90%.
Lângă multe case norvegiene, poți vedea un catarg cu steagul național, ceea ce face imediat clar dacă casele sunt acum ocupate sau nu. Dacă oamenii sunt acasă, steagul va fi ridicat; dacă sunt plecați, acesta va fi coborât, scrie europeancities.
Datorită climatului norvegian, sporturile de iarnă sunt foarte populare aici. Una dintre cele mai uimitoare fapte despre Norvegia este că aproape 100% din populație practică sporturi de iarnă. Schiul și snowboardingul sunt deosebit de populare; majoritatea copiilor norvegieni încep să învețe să schieze la 4-5 ani.
Până în 2018, țara a reușit să obțină cele mai multe medalii la sporturile de iarnă. Sunt 368 de medalii în total, dintre care 132 sunt de aur. Cel mai apropiat rival este SUA, cu 305 medalii și 105 de aur.
Nu există mulți zgârie-nori în țară. Casele sunt frumoase și confortabile, vopsite în culori calde, cu predominanță de roșu. Pe acoperișurile multor case crește iarbă, astfel încât ploaia și zăpada să nu pătrundă prin crăpături.
Norvegia ocupă unul dintre primele locuri în lume în ceea ce privește consumul de cafea pe cap de locuitor. Norvegienii beau cafea dimineața, după-amiaza, seara și, adesea, după cină.
Cel mai popular tip de cafea este kokekaffe - cafea făcută prin fierberea apei la foc deschis și prepararea cafelei timp de câteva minute. Această băutură revigorantă este incredibil de populară.
Unul dintre cele mai faimoase lucruri despre Norvegia este somonul său delicios. În mod remarcabil, rolele de somon au fost create pentru prima dată după acordul dintre Norvegia și Japonia pentru aprovizionarea cu somon.
Adevărul este că japonezii nu au folosit niciodată somonul în sushi. În anii 1980, o delegație norvegiană a fost de acord să furnizeze somon Japoniei; de atunci, sushi a fost făcut cu acest pește delicios.
Nordkapp din nordul Norvegiei înseamnă Capul Nordic, deoarece este situat pe insula Mageroya - cel mai nordic punct din Norvegia și din Europa.
În timpul iernii, zăpada Norvegiei este colectată și trimisă pentru a fi depozitată în hangare speciale, care sunt ceva de genul unor congelatoare uriașe. Ea este folosită toamna pentru a crea pârtii de schi atunci când vremea este încă prea caldă și nu există zăpadă, dar oamenii vor deja să schieze.
Una dintre faptele amuzante ale Norvegiei este că închisorile din Norvegia seamănă cu hoteluri bune.
Autoritățile norvegiene consideră că infractorii, chiar și cei care au comis infracțiuni grave, nu ar trebui doar să fie izolați de societate, ci și reeducați, astfel încât, după ce părăsesc închisoarea, să poată începe o nouă viață și să devină membri utili ai societății.
Cum ajungi din România în Norvegia
Poți ajunge din România în Oslo direct cu avionul. Zborul durează în jur de 3 ore și poți ateriza pe unul dintre cele două aeroporturi de lângă Oslo: Torp sau Gardermoen. De acolo, te poți deplasa ușor în alte orașe cu trenul sau chiar avionul.
Aeroporturi Norvegia
Toate orașele mari din Norvegia au aeroporturi cu zboruri internaționale și interne. De fapt, există peste 50 de aeroporturi în întreaga țară care sunt deservite prin curse regulate, ceea ce face ca până și locurile îndepărtate, cum ar fi Insulele Lofoten, Capul Nord și Svalbard, să fie ușor accesibile cu avionul.
Cu toate acestea, trebuie să schimbi avionul pentru a ajunge la destinația finală, mai ales dacă merge departe în nord.
Principalele aeroporturi internaționale din Norvegia sunt cele din Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ålesund, Haugesund și Sandefjord..
Norvegia este țara din Europa cu cele mai multe zboruri pe cap de locuitor, iar rutele din Oslo către Trondheim, Bergen și Stavanger se numără printre cele mai aglomerate zece rute din Europa.
Oslo Lufthavn (OSL)
Cel mai important și cel mai mare dintre toate aeroporturile norvegiene este Oslo Lufthavn (OSL).
Acest aeroport internațional este cel mai aglomerat și are cea mai mare circulație de zboruri spre Oslo Norvegia din țară, conectând orașul cu aproximativ 200 de destinații și un flux de pasageri de peste 27 de milioane de persoane pe an.
Aeroportul Oslo Lufthavn este situat la puțin mai puțin de 50 de kilometri de inima orașului, în Gardermoen. În afară de transferurile private și de transportul de la aeroportul din Norvegia, cum ar fi autobuzele care circulă după un anumit program, cea mai ușoară modalitate de a ajunge de la aeroportul din Norvegia la Oslo este cu un Flytoget, care este un tren rapid expres de aeroport.
Aeroportul Bergen Flesland (BGO)
Al doilea ca mărime, Aeroportul Bergen (BGO), situat în Flesland, este o altă destinație de sosire populară a zborurilor către Norvegia. Acest aeroport are zboruri directe către peste 45 de destinații internaționale, precum și peste 15 destinații interne.
Mijloacele de transport în comun, precum autobuzul Flybussen și trenul Bybanen, leagă aeroportul de oraș în aproximativ 45 de minute.
Aeroportul Bergen oferă numeroase rute dinspre principalele orașe europene, în special Copenhaga, Amsterdam și Londra, cu un flux de pasageri de peste 6 milioane de persoane pe an.
Aeroportul Stavanger Sola (SVG)
Al treilea aeroport ca mărime, Stavanger Airport Sola (SVG), este situat în județul Rogaland, la 11 kilometri de centrul orașului Stavanger. Aeroportul asigură numeroase zboruri zilnice către Oslo. Cinci companii aeriene oferă zboruri interne către nouă rute, iar alte companii aeriene oferă zboruri internaționale către 37 de destinații, cu 4,5 milioane de pasageri pe an.
Alte aeroporturi populare din Norvegia includ Aeroportul Trondheim din Vaernes și Aeroportul Tromso, care este principala destinație pentru cei care doresc să exploreze nordul arctic.
Cele mai frumoase orașe din Norvegia
Regiunea Oslo
În capitala norvegiană, Oslo, un oraș care a suferit o transformare majoră în ultimul deceniu, se pregătesc multe lucruri. Cartiere noi și funky, saune plutitoare fierbinți, un calendar de evenimente plin și multe muzee și atracții nou-nouțe sunt doar câteva dintre lucrurile interesante pe care le poți face.
Cu Oslofjordul și pădurile mari chiar alături, poți combina cu ușurință viața urbană cu distracția bazată pe natură, cum ar fi ciclismul, drumețiile sau schiatul la unele dintre cele mai bune stațiuni de schi din Norvegia.
Există, de asemenea, o mulțime de lucruri de văzut și de făcut în regiunile învecinate Østfold și Vestfold, cu orașe fermecătoare precum Fredrikstad și Tønsberg, punctate de-a lungul coastei.
La aproximativ o oră de mers cu mașina de Oslo se află noua destinație de artă din Norvegia, Hadeland, unde poți vizita minunatul parc de artă în aer liber de la Muzeul Kistefos și spectaculoasa clădire The Twist, care expune artă modernă de top.
Tromsø - tărâmul luminilor nordice
Capitala Arcticii, Tromsø, este situată chiar în mijlocul Norvegiei de Nord. Dacă pe lista ta de dorințe se află aurora boreală, observarea balenelor, soarele de la miezul nopții și aventuri epice în natură, acesta este cu siguranță locul unde vrei să mergi.
În partea de est a acestei regiuni vaste, veți găsi peninsula Varanger, care este un paradis al observatorilor de păsări. Mergi la pescuit de crab regal și la săniuș cu câini în Kirkenes și Varanger, unde poți petrece, de asemenea, o noapte de neuitat într-un hotel de gheață.
În zonele din jurul orașului Tromsø, mai multe insule unice așteaptă să fie explorate, printre care Senja, Kvaløya și Sommarøy.
Lofoten și Nordland
Vârfuri amețitoare, fiorduri strălucitoare, sate de pescari autentice și plaje perfecte. Ca să nu mai vorbim de luminile nordice și soarele de la miezul nopții! Probabil că ai văzut imagini uluitoare cu Lofoten și Vesterålen (regatul balenelor).
O bijuterie mai puțin cunoscută este Helgeland, un pic mai la sud. Aici, poți parcurge Ruta de coastă între Trøndelag și Bodø, votată ca fiind una dintre cele mai pitorești drumuri din lume.
Orașul de coastă plin de viață Bodø este cel mai mare oraș din comitatul Nordland, oferind o mulțime de distracții în aer liber în regiunea Salten din apropiere, precum și o scenă culturală în plină expansiune. De fapt, Bodø va fi Capitala Europeană a Culturii în 2024.
Bergen și fiordurile vestice
Siturile istorice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO se întâlnesc cu moda inovatoare, restaurante la modă și o scenă muzicală progresistă în Bergen, al doilea oraș ca mărime din Norvegia. Vizitează unele dintre cele mai importante muzee din țară, cum ar fi muzeele de artă KODE și casele compozitorilor, pierde-te într-un labirint de străzi pietruite și experimentează orașul de sus, de pe unul dintre cele șapte vârfuri de munte din jur.
Bergen este poarta de acces către unele dintre cele mai faimoase fiorduri norvegiene, inclusiv Sognefjord, cel mai lung și mai adânc fiord din Norvegia, în nord, și Hardangerfjord - unde vei găsi faimosul platou montan Trolltunga - în sud.
Multe dintre fiorduri au brațe laterale care sunt cel puțin la fel de frumoase, dar mult mai puțin aglomerate.
Călătorește până la satul Flåm, situat în fiord, cu linia de cale ferată Bergen și linia de cale ferată Flåm, votată drept una dintre cele mai frumoase călătorii cu trenul din lume. Pentru distracție în aer liber în împrejurimi epice, vizitează Voss și Nordfjord.
Fiordul Geirangerfjord și Nord-Vestul
Orașul pitoresc art nouveau Ålesund este un punct de plecare ideal pentru o aventură în fiordurile din nord-vest, situate în partea de nord a fiordurilor Norvegiei.
Această regiune atrage pasionații declarați de activități în aer liber pe tot parcursul anului. Din Ålesund, poți călători cu vaporul sau cu autobuzul până la Geirangerfjord, clasat pe lista UNESCO, cel mai faimos fiord norvegian, cu cele Șapte Surori și numeroase alte cascade care coboară pe versanții abrupți ai munților.
Capitala alpinismului, Åndalsnes, este o altă bază ideală aici, deoarece este înconjurată de vârfuri legendare, situată la o distanță scurtă de atracții de renume mondial, precum drumul montan Trollstigen și Drumul Atlanticului.
Åndalsnes este punctul final al Căii Ferate Rauma, numită una dintre cele mai frumoase călătorii cu trenul din lume. În nord-vestul țării se află, de asemenea, orașul Molde, cu legendarul său festival de jazz, Kristiansund, scrie visitnorway.
Regiunea Stavanger
Stavanger este cel mai mare oraș din partea de sud-vest a țării și un punct de plecare ideal dacă vrei să admiri atracții naturale celebre, cum ar fi Lysefjord și Preikestolen.
Zona de coastă din Jæren este un paradis al turiștilor, găzduind unele dintre cele mai largi și mai albe plaje din Norvegia.
Pasionații de surfing și kitesurfing vor fi, de asemenea, încântați. Urmează Drumul Mării Nordului spre Egersund și descoperă orașe și sate fermecătoare, cum ar fi pitorescul Sogndalstrand, aliniate pe coastă ca niște perle pe un șir.
Trondheim și Trøndelag
Regiunea Trøndelag, situată chiar în mijlocul Norvegiei, atrage deopotrivă pasionații de istorie și exploratorii activi ai naturii. Acesta este un adevărat rai pentru gurmanzii devotați, iar regiunea a fost desemnată Regiunea Europeană a Gastronomiei în 2022.
Mergi la pescuit, la ciclism sau la schi, sau mergi pe unul dintre cele nouă trasee de pelerinaj pe care le parcurg Căile Sfântului Olav, care duc toate la impunătoarea Catedrală Nidaros din Trondheim.
Orașul studențesc Trondheim, plin de viață și confortabil, este capitala regiunii, cunoscută drept Casa aromelor nordice. Răsfață-te cu experiențe gastronomice, de la restaurante inovatoare cu stele Michelin până la baruri de mâncare la modă și cafenele confortabile.
Gustă produse locale proaspete pe ocolul pitoresc Drumul de aur din Innherred și călătorește înapoi în timp în orașul minier Røros, clasat pe lista UNESCO.
Citește articolul întreg pe protv.ro.