main logo
4376

Atenție la afine: O bacterie periculoasă îți poate afecta sănătatea

Specialiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la consumul afinelor, fructele cu cele mai puternice proprietăţi antioxidante, bogat în nutrienţi şi vitamine. Tone de afine au afine au fost contaminate cu listeria, o bacterie periculoasă care prezintă un „risc grav” pentru organism.

Atenție la afine: O bacterie periculoasă îți poate afecta sănătateaFoto: adevarul.ro

Anunțul Administrației pentru alimente și medicamente (FDA) din SUA vine după ce Alma Pak International LLC, cu sediul în Georgia, și-a retras afinele după ce testele de rutină au detectat urme de Listeria monocytogene. Sute de cutii de afine, totalizând 12.000 de kilograme, au fost expediate către un singur client din Carolina de Nord, dar nu este clar dacă au fost distribuite ulterior în altă parte, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Listeria este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, nou-născuți, vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Aceasta poate provoca febră, dureri musculare și chiar poate duce la avort spontan sau infecții care pun viața în pericol

Potrivit experților, clătirea fructului supranumit „aurul negru” doar cu apă nu îndepărtează pesticidele dăunătoare, bacteriile sau mucegaiul care se pot lipi de coajă.

Bryan Quoc Le, doctor în știința alimentelor, a îndemnat oamenii să amestece apă cu oțet alb sau bicarbonat de sodiu pentru a curăța fructele de pădure înainte de consum. 

Oțetul are un pH scăzut, ceea ce îl face eficient în dizolvarea anumitor reziduuri de pesticide și stoparea dezvoltării bacteriilor. Bicarbonatul de sodiu neutralizează bacteriile prin natura sa alcalină. Cu toate acestea, dacă nu este spălat bine, lasă în urmă un reziduu cu gust amar, a avertizat omul de știință.

Pentru spălarea cu oțet este nevoie doar de trei părți de apă rece la o parte de oțet alb, pe care le puteți combina într-un castron mare. Se înmoaie afinele timp de 5-10 minute în amestec. 

Pentru baia cu bicarbonat de sodiu, dizolvați o linguriță de bicarbonat de sodiu în două căni de apă rece. Lăsați boabele la înmuiat timp de 5-10 minute înainte de a le clăti. Acestea trebuie să fie uscate complet înainte de a fi depozitate în frigider.

Cu toate acestea, țineți cont de avertisment: nu lăsați afinele să stea în spălarea cu bicarbonat de sodiu mai mult de 15 minute.

„Coaja poate începe să se degradeze dacă este înmuiată prea mult timp, făcând ca aromele să fie dizolvate în soluția de curățare”, a avertizat Le.

După ce sunt spălate și uscate, pot fi consumate sau păstrate într-un recipient respirabil căptușit cu un prosop de hârtie.

De ce sunt considerate „aurul negru”

Afinele sunt bogate în antioxidanți, vitamine și fibre, având numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea contribuie la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi, susțin sănătatea ochilor și a sistemului imunitar, ajută la digestie și pot reduce riscul de boli cronice.

Antioxidanți puternici: Afinele sunt bogate în antocianine, flavonoide și alte antioxidanți care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, contribuind la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor cronice.

Sănătatea ochilor: Antocianinele din afine sunt benefice pentru sănătatea ochilor, îmbunătățind vederea pe timp de noapte și reducând riscul de degenerescență maculară legată de vârstă.

Sistem imunitar puternic: Vitamina C și alți compuși antioxidanți din afine susțin funcționarea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Digestie sănătoasă: Fibrele alimentare din afine contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și alte probleme digestive.

Reducerea riscului de boli cronice: Consumul regulat de afine poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer, datorită efectelor antioxidante și antiinflamatoare ale acestor fructe.

Sănătatea creierului: Unele studii sugerează că afinele pot îmbunătăți funcția cognitivă și proteja împotriva declinului mental legat de vârstă. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării