Atacurile de la 11 septembrie 2001: Trei acuzați și-au recunoscut vina
Trei dintre cei acuzați de punerea la cale a atacurilor de la 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center din New York au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, a anunțat Departamentul Apărării al SUA, conform BBC.
Este vorba despre Khalid Sheikh Mohammed, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash și Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi, care au fost ținuți la baza navală americană din Guantanamo Bay, Cuba, timp de mai mulți ani, fără a fi duși în fața instanței, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Nu au fost făcute publice informațiile privind acordul, însă agențiile de presă americane au relatat că cei trei bărbați vor pleda vinovați în schimbul acordului procurorului de a nu cere pedeapsa cu moartea.
În jur de 3.000 de persoane din New York, Virginia și Pennsylvania au murit în atacurile de la 11 septembrie. Aceste atacuri au fost cele mai mortale comise pe teritoriul Statelor Unite de la atacul japonez din 1941 asupra Pearl Harbour, Hawaii, în care au fost murit 2.400 de persoane.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost dezvăluit pentru prima dată într-o scrisoare trimisă de procurori familiilor victimelor, conform The New York Times.
Mohammed i-ar fi prezentat lui Bin Laden ideea de a deturna avioanele
Cei trei indivizi ar urma să se prezinte în fața unui tribunal militar săptămâna viitoare.
În anunțul său, Departamentul american al Apărării a transmis că „termenii și condițiile specifice ale acordurilor preliminare nu sunt disponibile publicului în acest moment”.
Khalid Sheikh Mohammed, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash și Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi au fost învinuiți de o serie de infracțiuni, inclusiv atac asupra civililor și deturnarea de aeronave și terorism.
Khalid Sheikh Mohammed este văzut drept principalul responsabil al atacului, în cadrul căruia teroriștii au preluat controlul asupra unor avioane de pasageri și le-au prăbușit în World Trade Center din New York și în Pentagonul de lângă Washington.
O a patra aeronavă s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Mohammed, un inginer școlit în SUA, a fost prins împreună cu Hawsawi în Pakistan, în luna martie a anului 2003.
Procurorii au afirmat că acesta i-a prezentat lui Osama Bin Laden, liderul al-Qaeda, ideea de a deturna și de a îndrepta avioane spre clădiri americane, iar ulterior a ajutat la recrutarea și instruirea unora dintre cei care au ajutat la deturnarea aeronavelor.
El a fost supus unei serii de „tehnici de interogare îmbunătățite”, inclusiv „waterboarding” - simularea înecului - de cel puțin 183 de ori înainte ca această practică să fie interzisă de Guvernul SUA.
Motivul pentru care a fost amânat procesul
Procesul a fost amânat o perioadă lungă de timp, în parte din cauza fricii că așa-numitele tehnici brutale de interogare, despre care criticii afirmă că sunt echivalente cu tortura, ar fi putut submina probele împotriva deținuților.
În luna septembrie, administrația Biden ar fi respins termenii unei înțelegeri cu cinci bărbați deținuți la baza navală americană din Cuba, printre care și Mohammed.
Bărbații ar fi solicitat o garanție din partea președintelui că nu vor fi ținuți în izolare și că vor avea acces la tratament.
Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a precizat că biroul președintelui a fost înștiințat miercuri despre noul acord și nu a jucat niciun rol în negocieri.
Jim Smith, a cărui soție a murit în atacuri, a declarat pentru New York Post că familiile victimelor au „așteptat 23 de ani pentru a avea ocazia să ne prezentăm în fața instanței pentru a arăta ce le-au făcut aceste animale celor dragi nouă”.
„Ne-au luat această oportunitate”, a spus el, precizând că aceștia ar trebui să primească „cea mai mare pedeapsă” pentru faptele lor.
Republicanii au atacat administrația Biden pentru încheierea unei înțelegeri cu acuzații.
Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a condamnat această măsură drept „o abdicare revoltătoare de la responsabilitatea guvernului de a apăra America și de a face dreptate”.
„Singurul lucru mai rău decât să negociezi cu teroriștii este să negociezi cu ei după ce sunt în custodie”, a declarat el.