Astăzi este marcată ziua pisicilor negre: Superstiții legate de ele
Din motive legate în special de superstiţii, pisicile negre pot fi considerate ca aducătoare de ghinion şi de aceea se confruntă cu un risc mai ridicat de a fi eutanasiate decât alte pisici şi de obicei au mai mult de aşteptat până să fie adoptate.

Ziua pisicilor negre, 27 octombrie, a fost înfiinţată pentru a le arăta oamenilor că o pisică neagră poate fi pisica perfectă pentru ei şi pentru a lupta cu prejudecăţile legate de felinele cu blana de această culoare, transmite Știri.md, cu referire la Agerpres.
Pisicile în general, iar cele negre nu fac excepţie, sunt excelente animale de companie.
Nu toate superstiţiile legate de pisicile negre sunt însă negative. Spre exemplu, pentru marinari, prezenţa unei pisici negre la bordul unui vas se spune că are efectul de a calma atât marea cât şi vântul. În Anglia, dacă o pisică neagră îţi vizitează hotelul, pensiunea sau pub-ul, trebuie să o întâmpini cu blândeţe şi să-i oferi ceva de mâncare pentru că ea îţi va aduce mai mulţi clienţi. Tot în Anglia se spune că dacă o pisică neagră merge în faţa ta, îţi ia toate necazurile cu ea. De asemenea, tot în Anglia, se crede că pisica neagră dolofană este talismanul pentru o căsnicie reuşită.
În Scoţia se crede că dacă ai pisoi negri pe verandă aceştia vor atrage lucruri bune şi te vor feri de ghinion.
Ziua pisicilor negre a fost înfiinţată în 2011 de organizaţia Cats Protection pentru a celebra aceste feline şi pentru a risipi superstiţiile legate de ele. Teama de pisicile negre provine probabil din Evul Mediu, când acestea erau considerate animalele de casă ale vrăjitoarelor. De altfel, tot în Evul Mediu se credea că vrăjitoarele se pot transforma în pisici negre sau că diavolul li se arată sub forma unei pisici negre.
Această zi nu trebuie confundată cu Ziua de Apreciere a pisicilor negre, care este sărbătorită la 17 august.