main logo
1042

Arabii din România cer să fie reprezentanți în Parlament

Arabii din România vor să fie reprezentați în Parlament. Câțiva oameni de afaceri din Timișoara, oraș cu o importantă comunitate islamică, au început demersurile în acest sens.

Arabii din România cer să fie reprezentanți în Parlament

Procedura este încă abia la început, pentru că arabii trebuie, mai întâi, să fie recunoscuți ca minoritate națională de către Guvernul României, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Principalul argument al inițiatorilor este că, în ultimii ani, în țara noastră numărul de persoane din țările islamice a crescut, iar peste 80% dintre ele au cetățenie română.

Maisa predă, de mai mulți ani, la câteva clase de limbă arabă în Timișoara. În tot județul Timiș, conform cifrelor neoficiale, sunt aproximativ 10.000 de cetățeni originari din țările musulmane. Este și motivul pentru care o astfel de inițiativă a pornit chiar din orașul de pe Bega, pentru recunoașterea arabilor ca minoritate etnică în România.

Reporter: Cu ce v-ar ajuta să aveți recunoscut statutul în România?

Maisa Abu Laban, director școala arabă din Timișoara: „Să avem voce oriunde. Trebuie, dacă noi suntem mulți aici, și copiii noștri aici. Dacă avem doctori, înseamnă că noi dăm ceva la România și trebuie să dăm ceva."

Cei mai mulţi migranți vorbitori de limbă arabă din România provin din Palestina, Siria, Irak, Libia și Egipt. În ultimii ani însă, odată cu criza refugiaților, au început să vină muncitori musulmani și din Sri Lanka, Pakistan sau Bangladesh.

În timp, mulți dintre ei au dobândit și cetățenia română. Acum, mai mulți oameni de afaceri și medici arabi, care trăiesc de mulți ani în Timișoara, consideră că a venit momentul ca această minoritate să aibă locul ei în Parlamentul României.

Zaid El Massalmeh, președintele Asociației Sirienilor din Timișoara: „Noi ne aflăm în Timișoara din anii 60 și sperăm să avem o acceptare de către Guvernul României sau, mai mult, de către Parlamentul României. Adică cererea noastră, așa sperăm să fie, ori prin act normativ, ori vrem proiect de lege. Toate minoritățile în România au reprezentanți în Camera Deputaților și în Senat, și noi cerem chestia asta pentru a reglementa existența noastră conform legilor românești."

Comunitatea arabă vrea să construiască și o moschee nouă în Timișoara, pentru că cea veche a devenit neîncăpătoare.

Ramez Ashraf, administratorul Moscheii din Timișoara: „Am pus o cerere pe baza asta, să avem drepturi, să avem purtător de cuvânt pentru noi, și să ne sprijine cu ce trebuie."

Potrivit Constituției României, partidele și asociațiile culturale ale minorităților etnice care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, primesc câte un loc în Camera Deputaților. Însă, inițiativa comunității este abia la început. Arabii trebuie recunoscuți, mai întâi, ca minoritate națională de către Guvernul Românei, iar acest lucru se va face abia după o analiză statistică, istorică și etnică.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării