main logo
3977

Anunțul lui Zelenski, după ce SUA nu mai livrează anumite arme Ucrainei

Ucraina și Statele Unite continuă negocierile privind ajutorul american pentru apărarea ucraineană, după ce Pentagonul a anunțat că sistează livrarea anumitor arme despre care se stabilise deja să fie trimise, a comunicat miercuri Kievul.

Anunțul lui Zelenski, după ce SUA nu mai livrează anumite arme UcraineiFoto: digi24.ro

În mesajul său video de seară, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a afirmat că cele două țări lucrează la toate detaliile privind sprijinul la nivel operațional, inclusiv pentru apărarea antiaeriană. „Într-un fel sau altul, trebuie să asigurăm protecția poporului nostru", a arătat el, conform dpa, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Ucraina pregătește acorduri privind producția de apărare și cu Danemarca și alte țări. 

Întreruperea ajutorului american a fost pusă pe seama scăderii stocurilor de armament ale SUA. 

Pe platforma X, Zelenski a scris că, într-o întâlnire cu reprezentanți ai unor companii americane, membre ale Camerei de Comerț a Statelor Unite, le-a spus clar acestora că Ucraina contează pe ei. „Contăm de asemenea pe vocea mediului de afaceri american în relațiile noastre cu SUA. Apărarea noastră este comună, iar sistemele americane din Ucraina nu apără doar vieți, ci și firme", a adăugat președintele. 

Liderul de la Kiev a insistat că cooperarea trebuie extinsă sistematic, de la reconstrucție la apărare și tehnologie, și că este important să se colaboreze cu și în Ucraina, să se plătească impozite, să se mențină locurile de muncă existente și să se creeze altele noi. 

Agenția dpa încearcă să dea un răspuns la întrebarea dacă Europa poate suplini golul lăsat de SUA. 

Institutul pentru Economia Mondială (IfW) din Kiel (Germania) a consemnat că ajutorul european l-a depășit deja pe cel american: Europa a acordat Ucrainei ajutoare militare în valoare totală de 84,7 miliarde de dolari (72 de miliarde de euro), față de 65 de miliarde alocate de SUA, inclusiv livrările din aprilie. 

Germania în special ar putea juca un rol crucial în întărirea apărării antiaeriene ucrainene. Berlinul a trimis Kievului sisteme americane Patriot din stocurile Bundeswehr (armata germană) și sisteme Iris-T din producția internă. Conform guvernului german, în Ucraina există acum șase astfel de sisteme, care s-au dovedit eficiente pentru protecția orașelor, deși sunt proiectate pentru aplicații cu rază scurtă și medie de acțiune. Tancurile antiaeriene Gepard furnizate de Germania sunt folosite împotriva dronelor, însă rachetele balistice nu pot fi deocamdată interceptate decât de Patriot. 

La peste trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în timp ce ucrainenii reușesc să se apere în continuare, forțele Moscovei încearcă în ultimele săptămâni să suprasolicite apărarea antiaeriană, lansând în unele nopți atacuri cu peste 400 de rachete, inclusiv de croazieră, și cu drone.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării