main logo
1755

Analiză: Trei posibile scenarii pentru un conflict înghețat în Ucraina

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat cea mai gravă criză de securitate a Europei din ultimele decenii. Este războiul care a fost atât eminamente previzibil, cât și total neprevăzut, susţin analiştii Mathew Burrows și Robert A. Manning de la Atlantic Council.

Analiză: Trei posibile scenarii pentru un conflict înghețat în UcrainaFoto: mold-street.com

Dacă a existat vreodată un conflict care a subliniat nevoia urgentă în lumea politicii de previziune strategică, acesta este cel care face dezastru în prezent în Ucraina, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Perspectivele unei victorii decisive a Kremlinului s-au evaporat

De luni de zile, experții în previziune au proiectat cum ar putea izbucni războiul și, odată ce s-a întâmplat, cum s-ar putea desfășura în continuare.

În această ultimă analiză, Mathew Burrows și Robert Manning își revizuiesc previziunile din aprilie, în lumina traiectoriei conflictului în perioada ce s-a scurs.

La trei luni de la invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, perspectivele unei victorii decisive a Kremlinului s-au evaporat. Cu toate acestea, chiar și pe fondul eșecurilor Rusiei pe câmpul de luptă, al rezistenței eroice ucrainene și al ajutorului militar occidental abundent, situația nu s-a schimbat complet.

În aprilie, experții de la Atlantic Council au prezentat patru scenarii pentru modul în care rezultatul războiului ar putea remodela lumea.

La acel moment, nu era neapărat evident că scenariul de „conflict înghețat”, în care ambele părți se luptă să facă progrese rapide sau decisive, se va materializa. Dar anume în această direcție s-a îndreptat conflictul în ultimele săptămâni.

Perspectivele unei rupturi între Europa și Statele Unite

În același timp, mai puțin evident este nivelul de șoc pe care războiul l-ar provoca asupra economiei globale, ducând la crize alimentare și energetice majore.

În funcție de durata conflictului, aceste efecte s-ar putea dovedi și mai grave pentru țările în curs de dezvoltare decât criza financiară din 2008.

Și deși undele de șoc lovesc Europa mai puternic decât Statele Unite, ambele au probleme economice. (În Ucraina însăși, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a estimat deja că marea majoritate a ucrainenilor se vor confrunta cu „vulnerabilitate economică extremă” până la sfârșitul anului dacă războiul continuă.)

Această recesiune economică globală va apărea, probabil, ca un factor din ce în ce mai influent în luarea deciziilor SUA/NATO – deschizând potențial o ruptură între Europa, care ar putea căuta o încheiere mai rapidă a războiului, și Statele Unite, care vor să vadă Moscova să sufere înfrângere deplină.

Deci, cum s-ar putea desfășura un conflict înghețat la nivel global în următorii doi ani? Mai jos sunt trei variante despre cum ar putea arăta acest scenariu în opinia experților de la Atlantic Council.

Scenariul 1: Ucraina este sugrumată încet, iar Rusia ajunge la hotarul Moldovei

Rusia își consolidează podul de uscat către Peninsula Crimeea controlată de Kremlin și, fără a-și asigura controlul complet asupra restului coastei Ucrainei Mării Negre, distruge sau blochează orașul-port Odesa, lăsând efectiv țara fără ieșire la mare. Putin continuă să bombardeze infrastructura în altă parte a Ucrainei și anexează părți din sud și est, destabilizand și mai mult țara ca stat pe deplin funcțional. El declară o „victorie”, în timp ce suprimă cu succes disidența acasă.

Scenariul ar putea continua astfel:

Putin solicită o încetare a focului la începutul anului 2023, dar nu este pregătit pentru un acord de pace; el încă mai speră la câștiguri mai mari de terenuri în viitor (poate ajunge la hotarele Republicii Moldova), precum și concesii de la NATO (cum ar fi recunoașterea Crimeei ca teritoriu suveran al Rusiei, dacă rezidenții sunt de acord într-un referendum supravegheat internațional).

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei rămân în vigoare, iar condițiile economice de acolo se înrăutățesc. Dar Statele Unite și Europa se plonjează și ele în recesiune, ceea ce alimentează nemulțumirea politică în creștere față de inflație și penuria de bunuri.

O criză alimentară globală la scară largă are ca rezultat revolte și tulburări în spirală, din Sri Lanka până în Egipt (unde efectele secundare ale războiului sunt deja resimțite), în timp ce modelele comerciale se deteriorează drastic după ce marile țări exportatoare precum India, Indonezia și Malaezia dublează protecționismul alimentar.

Un răspuns lent din partea națiunilor din Grupul celor șapte (G7) și a Fondului Monetar Internațional agravează criza datoriilor cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare.

Instabilitatea crește în Africa și Asia, în timp ce politicienii de stânga se întăresc în America Latină.

Mai departe, în 2023, aliații NATO continuă să trimită ajutor militar mai letal, în timp ce Ucraina – care a refuzat încetarea focului propusă de Putin – încearcă să recupereze teritoriul ocupat.

Calitatea și cantitatea acestui ajutor tentează Moscova să continue să perturbe fluxurile de aprovizionare în Ucraina, crescând riscul unor atacuri în apropierea (sau chiar pe) teritoriul NATO, în timp ce extinde conflictul dintre Alianță și Rusia.

Până la sfârșitul anului 2023, consensul occidental se destramă. Preocupate de costurile economice, suferința ucraineană, povara refugiaților și temerile de escaladare (inclusiv riscul unui atac nuclear al Rusiei), Germania și Franța conduc un efort multinațional de a presa Kievul să exploreze un acord de pace cu Moscova.

Scenariul 2: Rusia nu câștigă nimic

Datorită tacticilor ucrainene din ce în ce mai competente – o continuare a celor afișate în timpul apărării capitalei Kiev, plus o contraofensivă reușită în regiunea Donbas de est – Rusia este împinsă înapoi în zonele de control pre-24 februarie (menținerea Crimeei și a părților ocupate de separatiști din Donețk și Lugansk) până la începutul anului 2023.

Dar câștigurile viitoare ale Ucrainei se dovedesc dificile din cauza liniilor de apărare a Rusiei și separatiștilor. În ciuda transporturilor occidentale de arme mai avansate, forțele ucrainene fac progrese minime.

Scenariul ar putea continua astfel:
Confruntat cu o nemulțumire crescândă la domiciliu din cauza unei economii în colaps și a armatei epuizate, furioase din cauza eșecurilor operaționale repetate, Putin este sub presiune puternică pentru a ajunge la un acord cu Ucraina înainte ca situația lui să se înrăutățească și mai mult.

Începând cu începutul anului 2023, Turcia, Qatar și India – care din 2020 au încercat să se prezinte drept factori de pace la nivel mondial – fac eforturi pentru încetarea focului, deoarece criza economică globală aprinde un sentiment de urgență.

Dar încurajată de succesul său pe câmpul de luptă, Ucraina este rezistentă, în timp ce Putin încă speră la o revenire militară.

Între timp, unii lideri europeni încep, de asemenea, să insiste în liniște pentru un cadru diplomatic formal: președintele francez Emmanuel Macron face echipă cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a cere discuții la Geneva între Ucraina și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (care include Rusia), plus Germania (conform discuțiilor 2+4 privind reunificarea Germaniei) pentru a găsi o soluție.

Xi și Macron încearcă în privat să-l convingă pe Putin și, respectiv, pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, amânând promisiunea despăgubirilor rusești ca parte a unui acord. Beijingul nu dorește să pară că subminează planurile lui Putin, dar problemele economice ale Chinei nu îi lasă lui Xi spațiu de alegere.

Încurajați de o victorie zdrobitoare a republicanilor la alegerile intermediare din noiembrie 2022 din Statele Unite, un număr tot mai mare de legislatori republicani (GOP) presează pentru încetarea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina și reorientarea atenției Washingtonului asupra Beijingului ca principală amenințare la securitate.

Scenariul 3: Ucraina recâștigă aproape totul

Ca urmare a creșterii semnificative a transporturilor de arme occidentale către Ucraina, a prăbușirii moralului rușilori atât la nivel tactic, cât și strategic și a incapacității Moscovei de a înlocui echipamentul militar la nivelurile necesare (datorită sancțiunilor occidentale), Rusia este împinsă complet din Ucraina cu excepția Crimeei, dar Kievul se pregătește să recupereze peninsula (pe care Putin o va vedea efectiv ca o invazie a teritoriului rus).

Scenariul ar putea continua astfel:
Există un risc tot mai mare de atacuri nucleare rusești pentru a opri ajutorul militar occidental, accentuat de pierderea de către Rusia a estului Ucrainei ocupat anterior de separatiști.

În timp ce Ucraina organizează o ofensivă planificată pentru a recupera peninsula Mării Negre, Putin desfășoară acolo rachete cu focoase nucleare Iskander-M (SS-26) și amenință că le va folosi dacă forțele Kievului avansează.

Dintr-o dată, al treilea război mondial devine o posibilitate distinctă, dacă eforturile urgente de meditație ale Franței și Chinei, pentru a evita escaladarea ulterioară, se termină cu eșec.

Dar până la jumătatea anului 2023 – cu aproape un an întreg înainte ca el să spere să organizeze o nouă realegere – puterea lui Putin este amenințată de mânia publică în spirală.

Înalți oficiali militari și de informații umiliți îl obligă pe Putin să demisioneze imediat, dar îi permit să-și păstreze un cuib și să-l ferească de urmărirea penală internațională pentru crime de război.

Statele Unite și Uniunea Europeană diferă în privința ridicării unor sancțiuni împotriva Rusiei: temându-se de perspectiva unui gigant Coreea de Nord alături (sub forma unei Rusii profund izolate), Europa caută un târg prin eliminarea sancțiunilor la petrol, gaze și alte mărfuri în temeiul unui acord quid-pro-quo, conform căruia o parte din încasările din vânzările rusești să fie trimise ca despăgubiri către un fond de reconstrucție al Ucrainei condus de Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Creșterea economică globală slăbește, atingând doar 1% în 2023, pe fondul creșterii protecționismului în stilul anilor 1930, a naționalismului în plină dezvoltare care erodează instituțiile globale și a nemulțumirii populare care se răspândește din Statele Unite și Europa într-o lume în curs de dezvoltare în plină desfășurare.

Orice scenariu este posibil

Ceea ce se întâmplă în continuare pe câmpul de luptă va determina dacă actualul conflict înghețat în mare parte va avantaja în cele din urmă Rusia sau Ucraina. Diverse rezultate militare sunt încă plauzibile.

Cu atât de multe variabile în joc, este dificil să atașezi probabilități la scenarii potențiale. Dar, în toate cazurile, prejudiciul economic va fi profund nu doar pentru Ucraina, ci și pentru restul lumii.

În loc să aștepte un rezultat al războiului, factorii de decizie trebuie să exploreze urgent soluții la criza alimentară globală, potențialul în creștere pentru crizele datoriilor în lumea în curs de dezvoltare și amenințarea recesiunii în Occident.

Între timp, riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în timpul conflictului nu este zero. Folosirea mijloacelor diplomatice pentru a evita o astfel de escaladare este vitală pentru ca conflictul să rămână limitat și să nu învăluie întreaga lume.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării