main logo
653

An promițător pentru viticultori: Recolta ar putea fi una dintre cele mai bune

Anul 2025 se anunță promițător pentru viticultorii din Republica Moldova. Condițiile meteo din primăvară și de la începutul verii au fost ideale pentru dezvoltarea viței-de-vie, iar specialiștii estimează o recoltă bună de struguri. Totodată, plantațiile de viță-de-vie nu au fost afectate în mare parte de înghețurile din această primăvară, ceea ce oferă premise bune pentru calitate și cantitate.

An promițător pentru viticultori: Recolta ar putea fi una bunăFoto: moldova1.md

Republica Moldova ar putea obține cea mai bună recoltă de struguri de masă din ultimii cinci ani, susține președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Potrivit acestuia, deocamdată e devreme să vorbim de cantități exacte, însă plantațiile de soiuri de masă, cele super intensive, pot asigura o recoltă de 35-40 de tone la hectar. Totodată, sunt plantații de alte tipuri, care pot produce până la 10-12 tone de struguri la hectar.

Până în prezent, cea mai mare cifră atinsă în exportul de struguri de masă a fost de peste 80.000 de tone, însă obiectivul stabilit de mai mulți ani este ca producătorii moldoveni să ajungă la 100.000 de tone de struguri exportate, a mai precizat Gaberi.

„Starea plantațiilor determină nivelul de roadă, plus condițiile climatice. Anul trecut, spre exemplu, noi am avut un an foarte secetos, dar și la început de sezon starea plantelor era într-o situație destul de dificilă. Anul este perfect până la momentul actual, toate lunile astea de primăvară și prima lună de vară tot au fost bune, polenizarea a fost foarte bună, noi avem acum struguri foarte frumoși. Și ploile din primăvară au fost în cantitate suficientă, mai ales în zona centrală a R. Moldova au fost ploi destul de bune și plantele au putut să se dezvolte”, a menționat Gheorghe Gaberi.

Expertul mai subliniază că următoarele luni sunt cruciale pentru plantații, deoarece seceta sau ploile în perioada când se culege recolta ar putea influența cantitatea de struguri.

„Plantațiile super intensive pe care noi le avem... ne apropiem de 1.000 de hectare de plantații conduse după sistemul pergola, acolo unde obligatoriu există sistem de irigație, în multe locuri deja există sistem de protecție antigrindină și în unele plantații - și anti-ploaie. Acolo putem să programăm o roadă garantată pe care ne-o dorim, dar astăzi sunt, până la momentul actual, undeva sub 10% din suprafețele ocupate cu struguri de masă. Am extins aceste suprafețe, dar partea principală a plantaților este veche, cu un sistem pe verticală și cu lipsă de irigație, fiindcă nu avem surse de apă”, mai spune Gheorghe Gaberi.

Precizăm că, în ultimii 10 ani, au fost plantate în total aproximativ 4.000 de hectare de viță-de-vie, în timp ce peste 20.000 de hectare au fost tăiate, a precizat anterior secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean. El a mai spus că vârsta acestor plantații este, de asemenea, una alarmantă - peste 25.000 de hectare au depășit 25 de ani. Totuși, sunt plantate suprafețe mici de vii, dar care au un randament mai mare.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), Republica Moldova are, în prezent, 120.000 de hectare de viță-de-vie, însă doar o parte dintre ele sunt incluse în Registrul Vitivinicol. Diferența dintre datele BNS și registru este de 11.000 de hectare. Totodată, numai 15.000 de hectare sunt plantate cu soiuri de struguri de masă, iar celelalte - cu soiuri tehnice.

Conform datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în sezonul 2023-2024, Republica Moldova a exportat 85.000 de tone de struguri de masă în 33 de țări. Valoarea exporturilor a fost de 79 de milioane de dolari, iar prețul mediu de achiziție pe piețele din afară - un dolar per kilogram.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării