main logo
1183

Ambasadorul Rusiei întâmpinat cu proteste la Constanța: Rușine

Vizita Ambasadorului Federației Ruse la Constanța, unde s-a întâlnit azi cu studenții și cadrele didactice de la Universitatea Andrei Șaguna, a stârnit proteste și discuții aprinse despre agresiunea Rusiei în regiune.

Kuzmin a ținut o prelegere despre relațiile dintre UE, România și Rusia. „Sunteți criminali. Ați ocupat abuziv Crimeea și frații noștri suferă!”, a strigat un participant, care apoi a iesit din sală, conform Ziua de Constanța, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Ambasadorul rus a fost întâmpinat cu scandal în momentul în care a început să citeze din președintele Rusiei, Vladimir Putin. În timp ce îl ridica în slăvi pe Putin, din audiență s-a auzit o voce vehementă: „Lăsați-ne cu textele astea, domnule ambasador, de ce nu vorbiți despre Crimeea? Plecați din Crimeea, criminalilor! Rușine!”, scrie Tomis News.

Despre o dezbatere ratată

Am participat astăzi la o discuție publică între ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, ES Valeri Kuzmin și corpul profesoral și studenții Universității “Andrei Șaguna” din Constanţa. 

Discuția a avut loc sub forma unui “dialog deschis”, în Sala Senatului a Universității, precedat de o (tentativă de) alocuțiune a diplomatului rus pe tema “Relațiile dintre U.E., România și Rusia: istorie și perspective”. 

Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa și solicitarea Ambasadei Federației Ruse în România.

Scurt tablou descriptiv al evenimentului:

Ambasadorul Federației Ruse a prezentat, sintetic, punctul de vedere oficial al Federației Ruse privind tema de mai sus.

Apetența sa pentru digresiuni și ideologie a fost taxată de public, care a întrerupt de facto expozeul, substituindu-l cu un dialog spontan pe teme sensibile, astfel încât alocuțiunea inițială s-a transformat rapid într-un ping-pong cu teme tari.

Atmosfera a fost în general tensionată (acuze directe din sală privind politicile intervenționiste ale Rusiei în Crimeea, Donbas / Ucraina, Georgia etc., zeci de întrebări incomode, părăsiri ale sălii în semn de protest față de politicile asimilaționiste rusești asupra comunității tătare din Crimeea etc.). 

Mai mult, un mic grup de etnici tătari care condamnau agresiunea rusă asupra comunității tătare din Crimeea au protestat, în fața Universității, pe toată durata evenimentului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării