main logo
606

Ambasada Rusiei din România, iritată de declaraţiile unui ministru român

Ambasada Rusei din România a postat pe pagina sa de Facebook un lung mesaj anti-NATO, pornind de la o serie de declaraţii făcute de ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, la conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, desfăşurată la Constanţa în perioada 12-14 iunie.

Ambasada Rusiei din România, iritată de declaraţiile unui ministru românFoto: tvrmoldova.md

Gabriel Leş a vorbit la tribuna evenimentului despre faptul că principala îngrijorarea privind securitatea de la Marea Neagră o reprezintă Rusia, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Evoluţia securităţii în regiunea Mării Negre presupune îngrijorări serioase. Există îngrijorări că situaţia aliaţilor nu este suficient de angajată. Cea mai mare îngrijorare este Rusia. (…) Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea naţională a Rusiei, asigură control asupra Caucazului, Republicii Moldova şi a jumătate din Ucraina şi asigură o platformă pentru proiectarea forţelor şi influenţei în Balcani, Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu. Obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre, iar strategia de securitate a Moscovei clasifică NATO ca domeniu de ameninţare militară la adresa securităţii Rusiei”, a precizat oficialul român.

Potrivit ministrului, în Marea Neagră Rusia are o atitudine constant agresivă. „Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă constantă. (…) România este inclusă ca ţintă potenţială pentru capabilităţile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO. (…) De la anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre, în special împotriva Ucrainei, dar şi împotriva prezenţei aliate în zonă. Şi-a sporit prezenţa în zona Mării Negre, ca parte a unei strategii coerente, echilibrul militar a fost schimbat în mod fundamental în favoarea sa, iar Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice militar accesul extern la Marea Neagră”, a explicat ministrul Apărării.

Aceste declaraţii au provocat indignare la ambasada rusă de la Bucureşti, care a reacţionat printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, în care ministrul Leş pare a fi acuzat voalat de o atitudine rusofobă şi de difuzarea de informaţii false.

Redăm câteva extrase din postare:

„Povestea primului ministru al apărării americane, James Forrestal, care a fost cunoscut ca un muncitor neobosit în timpul vieţii sale şi ca a făcut multe pentru a mobiliza potenţialul militar şi economic american în timpul celui de-al doilea război mondial, vine imediat în memoria unui cititor experimentat. El a părăsit voluntar viaţa în mai 1949, aruncându-se pe fereastra unui spital de psihiatrie, potrivit conturilor martorilor oculari, strigând că „vin ruşii!”. Până la sfârşitul vieţii sale, J.Forrestal, în opinia medicilor şi a celor din jurul său, a devenit nebun pe baza unei presupuse ameninţări sovietice”.

„În ceea ce priveşte Statele Unite, după prima în istoria omenirii folosirea de către americani a armelor nucleare împotriva oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki în august 1945, până în 1949 în SUA a fost planificat urmatorul plan de distrugere a Rusiei Sovietice. Ca principală modalitate pentru aceasta, Pentagonul şi Casa Albă au intenţionat să utilizeze 300 de încărcături nucleare pentru a distruge mai bine de 100 de oraşe şi multe alte obiecte pe teritoriul sovietic, bineînţeles, cu populaţia civilă de acolo.

„Acum recitiţi cuvintele lui Gabriel Leş şi întrebaţi-vă. Într-adevăr spiritul rebel al lui James Forrestal l-a invadat? Dacă pur şi simplu nu-l dă odihnă laurii acestui faimos în timpul său rusofob şi „luptător împotrivă pericolului rusesc”, atunci ne-am dori să atragem atenţia asupra faptului că în ziua de azi dânsul este aproape uitat chiar şi la el acasă, iar moştenitorii săi politici şi spirituali încă răspândesc mituri şi povesti de groază despre Rusia agresivă, acum sub hashtăgurile modernizate de „război hibrid”, „comunicare strategică” şi etc. Principalul lucru este că bugetul militar nu se epuizează…

Propunem că evaluarea corectitudinii analizei ministrului român referitor la situaţia militaro-strategică din regiunea Mării Negre să fie făcută de experţii militari adevăraţi, la care nu ne aparţinem. Însă este important să ţinem minte, că Rusia este de fapt acuzată de presupuse „superpregătiri militare” pe propriul său teritoriul…”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării