main logo
7110

Alertă: Rusia nu se va opri din drumul spre Moldova, dacă invadează Ucraina

Oleh Dunda, membru al Parlamentului ucrainean din partea partidului Slujitorul Poporului, creat de președintele Vladimir Zelenski, spune că, după părerea lui, rușii nu vor „îndrăzni să facă mai mult decât manevre militare”.

Alertă: Rusia nu se va opri din drumul spre Moldova, dacă atacă UcrainaFoto: lada.kz

Un membru al Parlamentului ucrainean vorbește pentru Libertatea despre posibila invazie a Rusiei în Ucraina. Oleh Dunda, 41 de ani, e parlamentar din partea partidului Slujitorul Poporului, cel creat de președintele Zelenski înainte de alegerile din 2019, transmite Știri.md.

Dunda este unul dintre deputații care au propus o lege dezbătută intens în ultima vreme în Ucraina, cea a cetățeniei multiple.

– Domnule deputat, care este poziția dumneavoastră în fața posibilei invazii a Ucrainei de către Rusia?

Trebuie să înțelegem Rusia. Are aceleași tactici și strategie de decenii întregi. Își testează constant oponenții, vecinii, le testează atenția și răspunsul la acțiunile agresive. 

Intruziuni în sfera informațională a statelor vecine, în principal Ucraina, exerciții militare constante și manevre lângă graniță sunt o constantă prin care se exercită presiune psihologică dinspre Kremlin.

Dacă liderii Rusiei observă că adversarul rezistă, acțiunile se încheie. Însă dacă oponentul își arată slăbiciunile și inabilitatea de a rezista, Federația Rusă face mereu pasul următor, adică agresiunea militară.

Un exemplu, ocuparea teritoriilor noastre în 2014. Ucraina era încă slabă și confuză, în timp ce Occidentul încă nu înțelegea cu ce terorist agresiv avea de-a face. 

La vremea respectivă n-am fost în stare să respingem atacurile vecinilor la granița sudică, iar Rusia a ocupat Crimeea și părți din regiunile Donețk și Lugansk.

– S-a schimbat ceva de atunci? – Ucrainenii și armata noastră ucraineană nu sunt ce erau în 2014. Suntem gata să ne apărăm, să ne apărăm granițele și să răspundem aspru la agresiune. 

Armata noastră are echipament militar mult mai puternic decât acum 8 ani și e mult mai antrenată față de atunci. Așadar, e greu de crezut că Rusia va îndrăzni să facă mai mult decât manevre militare de-a lungul graniței noastre.

„Discuția Putin-Biden, prea recentă să vedem schimbări”

– Ce poate face un stat cum e Ucraina împotriva unei invazii?

– Singurul lucru pe care îl putem face în fața unui posibil atac, și ar fi singurul pas corect, e să ne arătăm capacitatea de luptă și cea militară. Dar asta n-ar fi de ajuns fără sprijinul Occidentului și al NATO. În situația asta, trebuie să arătăm ca un front unit, pentru că este un pericol comun.

– Aș vrea să vă întreb cum vede ucraineanul de rând situația?

– Sigur, ucrainenii sunt îngrijorați având un agresor constant la granițe. Dar nici ei nu mai sunt cei din 2014. Intimidați, confuzi. Pentru că nici nu ne imaginam că Rusia va îndrăzni așa ceva, că armata rusă va trage în ucraineni în timp ce, în mod jenant, îi numeau frați.

– Să ne așteptăm la o schimbare a situației după discuția Putin – Biden?

– A avut loc cu doar câteva zile în urmă, așa că a trecut foarte puțin timp pentru a se schimba ceva. Cred că vom vedea schimbări într-o săptămână.

„Dacă trupele ruse ar intra în Ucraina, nu s-ar opri din drumul spre Moldova ori România”

– Ce credeți că a făcut bine – și ce a făcut rău – președintele Zelenski în această criză?

– Cea mai importantă acțiune a fost să arate o poziție fermă în protejarea ucrainenilor, suveranității și granițelor țării. E foarte important. A arătat că, indiferent de situație, nu plănuiește să facă concesii față de Moscova ori să negocieze cu ei.

Pentru Rusia, concesiile sunt un semn de slăbiciune pe care îl folosesc în avantajul lor. Și cer mai mult. Apropo, există lideri occidentali care n-au înțeles încă această trăsătură mentală a lui Putin. Continuă să îl hrănească cu concesii, să-l trateze preferențial, sperând la o reacție adecvată și la pace.

Zelenski a înțeles însă cum stau lucrurile și nu va face același lucru cu Putin. Putin acționează ca un terorist, iar un terorist nu trebuie lăsat să înțeleagă că este puternic. Asta înrăutățește situația.

– Ce poate face România în fața acestei crize?

– România poate acționa ca un vecin european și ca un aliat. Susținerea din România e foarte importantă în momentul acesta.

– Și care ar putea fi, după opinia dumneavoastră, problemele României în cazul unei invazii?

– România ar putea avea de suferit, cu siguranță. Să luăm aminte că România a fost, acum mulți ani, parte a Pactului de la Varșovia și, conform lui, toate țările care au susținut acest pact la un moment dat sunt considerate de Federația Rusă vasali. 

Și țări unde, din punctul de vedere al Rusiei, ea are dreptul să își exercite influența. Așadar, dacă trupele ruse intră în Ucraina, ele nu se vor opri și România poate deveni următoarea victimă a agresiunii.

Mai mult, trupele ruse ar putea intra și pe teritoriul Republicii Moldova – e o poveste tristă și separată cu Kremlinul acolo – iar această situație va lovi România la fel de tare.

România trebuie să înțeleagă că Ucraina e ultimul avanpost în fața apărării ei în fața Rusiei, iar suportul României față de Ucraina nu ține doar de siguranța ucrainenilor, ci și de pacea poporului român. Împreună e mereu mai ușor să replicăm.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării