Aleksei Navalnîi rupe tăcerea din noua închisoare siberiană Lupul Polar
Cel mai aprig critic al președintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, a fost găsit într-o închisoare siberiană înfiorătoare în ziua de Crăciun, după ce dispăruse în urmă cu 20 de zile.
Liderul opoziției încarcerat, în vârstă de 47 de ani, a fost în cele din urmă localizat într-o închisoare infernală din Siberia, "Lupul polar", cunoscută pentru torturarea și bătaia aplicată deținuților, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Navalnîi, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, a vorbit pentru prima dată de la dispariția sa.
El a declarat marți că se simte "bine", dar că a îndurat un transfer "destul de obositor" în colonia înghețată și izolată de dincolo de Cercul Polar, scrie The Sun.
„Ei bine, acum am o haină din piele de oaie, o pălărie ușanka (o căciulă de blană cu clapete care acoperă urechile), iar în curând voi primi valenki (o încălțăminte tradițională rusă de iarnă). Mi-am lăsat barbă după cele 20 de zile de transport. Din păcate, nu există reni, dar există câini ciobănești uriași, pufoși și foarte frumoși.
Și cel mai important lucru: acum locuiesc deasupra Cercului Arctic. În satul Kharp din Yamal. Cel mai apropiat oraș are numele frumos de Labitnanghi.
Nu spun «Ho-ho-ho-ho», dar spun «Oh-oh-oh» atunci când mă uit pe fereastră, de unde văd noapte, apoi seară și apoi din nou noapte.
Cele 20 de zile de transport au fost destul de obositoare, dar sunt încă bine dispus, așa cum îi stă bine unui Moș Crăciun.
M-au adus aici sâmbătă seara. Și am fost transportat cu atâta precauție și pe un traseu atât de ciudat (Vladimir - Moscova - Celiabinsk - Ekaterinburg - Kirov - Vorkuta - Harp) încât nu mă așteptam ca cineva să mă găsească aici înainte de jumătatea lunii ianuarie.
De aceea am fost foarte surprins când ușa celulei a fost deschisă ieri cu cuvintele: «A venit un avocat să vă vadă». Mi-a spus că m-ați pierdut, iar unii dintre voi erau chiar îngrijorați. Vă mulțumesc foarte mult pentru sprijinul dumneavoastră!
Încă nu vă pot distra cu povești exotice polare, pentru că nu am văzut nimic în afara camerei. Iar pe fereastră, nu văd decât gardul, care este foarte aproape.
Am ieșit și la o plimbare. Curtea este o celulă vecină, ceva mai mare, cu zăpadă pe jos. Și am văzut un convoi, nu ca în centrul Rusiei, ci ca în filme - cu mitraliere, mănuși călduroase și cizme de pâslă. Și cu aceiași câini ciobănești frumoși și pufoși.
Oricum, nu vă faceți griji pentru mine. Sunt bine. Sunt foarte ușurat că în sfârșit am reușit.
Mulțumesc încă o dată tuturor pentru sprijin. Și sărbători fericite!
Din moment ce eu sunt Moș Crăciun, probabil vă întrebați despre cadouri. Dar eu sunt un Moș Crăciun cu regim special, așa că doar cei care s-au purtat foarte rău primesc cadouri“, a scries Navalnîi pe Facebook.
Penitenciarul este numit de localnici „capătul lumii“
Navalnîi, care a suferit o gravă problemă de sănătate în închisoare înainte de a dispărea, a fost localizat în colonia penală IK-3 din Harp, la aproximativ 2000 de kilometri nord-est de Moscova.
Un fost deținut din gulagul infernal a declarat că bătăile sunt frecvente imediat după ce deținuții intră în închisoare și sunt "imposibil de evitat".
Deținuții sunt bătuți cu bastoane, sufocați, stropiți cu spray cu piper, legați, forțați în poziții ciudate și supuși la "proceduri umilitoare", a spus el.
Personalul coloniei a explicat că deținuții sunt bătuți - în mod ilegal - pentru că "deținutul trebuie să înțeleagă din primele minute unde a ajuns", dar apoi tortura continuă.
Districtul Harp, în care locuiesc aproximativ 5.000 de persoane, este situat deasupra Cercului Arctic.
Este "una dintre cele mai nordice și mai îndepărtate colonii", a declarat Ivan Jdanov, care conduce Fundația Anticorupție a lui Navalnîi.
El a descris condițiile ca fiind "dure" - cu foarte puține contacte cu lumea exterioară.
De asemenea, închisoarea este cunoscută de localnici ca fiind "capătul lumii".
"Încă de la început, a fost clar că autoritățile au vrut să-l izoleze pe Aleksei, mai ales înainte de alegeri", a spus Jdanov.
Jdanov a declarat că susținătorii lui Navalnîi au trimis 618 cereri de informații despre locația liderului politic - care a fost deținut anterior într-un gulag infernal aflat la 233 de kilometri est de Moscova.
Susținătorii lui Navalnîi, care se pregăteau pentru potențialul transfer al acestuia într-o colonie cu "regim special" - cea mai dură din sistemul penitenciar rusesc - au declarat că acesta nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie.
Fostul deținut Mihail a declarat că gardienii "te lovesc cu toată puterea lor în cap, în gât, în spate, oriunde pot. Este imposibil să te ferești, șirul de gărzi este dens și toată lumea bate".
Toți prizonierii din secția sa au fost "obligați să se dezbrace și să iasă pe jumătate dezbrăcați în frig. Acolo au fost stropiți cu apă dintr-un furtun de incendiu".
Un alt fost deținut a spus: "Pentru cea mai mică abatere, ești pedepsit - te bat, te bagă într-o secție de izolare. Există o cameră acolo, numită "baie". De exemplu, dacă refuzi să semnezi articolul 106 [în temeiul căruia deținuții pot fi obligați să lucreze fără plată], te duc în această baie și te dezbracă. Acolo este o bancă de lemn, te încătușează de ea și te bat până când semnezi...".
"Există un drum acolo, care trece printr-un cimitir. Citiți cuvântul Harp - [numele satului] în sens invers și veți înțelege în ce îi transformă pe oameni." În limba rusă, cuvântul înseamnă "praf".
"Nu i-aș dori asta nici celui mai rău dușman al meu."
Avocata Vera Gonciarova a declarat că condițiile sunt puțin diferite de cele din închisoarea notorie IK-18 - sau Bufnița Polară, o închisoare pentru deținuți pe viață - situată în același sat.
"Este la fel ca în toate coloniile pentru "condamnații pe viață", unde merg îndoiți, îndoind corpul la 90 de grade, și își pun o pungă pe cap atunci când scot un deținut afară, astfel încât acesta să nu înțeleagă cum este arată teritoriul penitenciarului"
Deținuții își petrec "aproape tot timpul în celulele lor", a spus ea.
"Este o viață foarte grea, o instituție foarte închisă, dificultăți maxime de acces pentru un avocat, izolare maximă".
Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, a declarat: "L-au trimis în mod deliberat pe [Navalnîi] în această colonie tocmai pentru a-l izola pe Aleksei cât mai mult posibil, pentru a nu-i oferi nicio posibilitate de a comunica cu lumea exterioară.
"Toate acestea se întâmplă tocmai pentru că Aleksei, în ciuda faptului că se află în închisoare, este în continuare principalul opozant al lui Vladimir Putin.
"Nu este surprinzător faptul că au început să-l transfere într-o altă colonie chiar acum, pentru a nu putea interfera cu campania lui Putin [pentru alegerile prezidențiale din martie]."
Navalnîi, un activist vocal și un critic sfidător al regimului lui Putin - a fost descris de Washington Post ca fiind omul de care președintele rus "se teme cel mai mult" .
El a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok într-un atac din 2020, presupus a fi ordonat de Kremlin, iar ulterior a fost încarcerat în cadrul unor procese criticate de Amnesty International.
Cea mai recentă sentință, pronunțată în 2022, a înlocuit una anterioară, condamnându-l să ispășească aproximativ șapte ani într-o "colonie penală cu regim strict" mai îndepărtată.
Anterior, Navalnîi a afirmat că Putin a fost disperat să îl reducă la tăcere după ce el și echipa sa au publicat o listă cu 200 de oligarhi acuzați că sunt "direct responsabili de războiul agresiv lansat împotriva Ucrainei".
Lista de 200 de nume făcea parte dintr-o "Listă de 6.000" mai largă de complici ai lui Putin și de susținători ai războiului rusesc, care i-a înfuriat pe liderii statului rus.
Un interviu video realizat la începutul acestui an cu el a dezvăluit că suferea de dureri de stomac misterioase și de convulsii - și că slăbise 18 kilograme în mai puțin de o lună, ceea ce a stârnit temeri legate de o otrăvire lentă.
Cea mai mare parte a timpului petrecut în închisoare a fost petrecut în izolare.
SUA și Franța, îngrijorare de condițiile de detenție
Statele Unite au afirmat luni că sunt „profund îngrijorate” de „condiţiile de detenţie” ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, reapărut într-o colonie penitenciară în regiunea arctică din nordul Rusiei, după ce a dispărut timp de aproape trei săptămâni, scrie AFP.
„Salutăm informaţiile potrivit cărora Navalnîi a fost localizat”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Cu toate acestea, rămânem profund îngrijoraţi de soarta lui Navalnîi şi de condiţiile sale nedrepte de detenţie”, a indicat el într-un comunicat. Carismatic activist anticorupţie şi inamicul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”. Washingtonul a cerut din nou „eliberarea imediată” a bărbatului în vârstă de 47 de ani, îndemnând Moscova să pună capăt „represiunii crescânde a vocilor independente în Rusia” şi „ţintirii vătămătoare” a lui Navalnîi.
Și Franţa a denunţat transferul opozantului rus Aleksei Navalnîi într-o colonie penitenciară situată în Arctica rusă, pe care-l consideră o nouă încălcare a drepturilor omului, iar Statele Unite se declară ”profund îngrijorate” de ”condiţiile de detenţie nedrepte” ale acestuia, relatează AFP.
”Secretul păstrat timp de aproape zece zile de către Rusia cu privire la situaţia lui Aleksei Navalnîi şi transferul său către un loc de detenţie deosebit de izolat, pentru a-l rupe şi mai multe de apropiaţii săi, în timp ce starea sa de sănătate s-a deteriorat grav de la încarcerare, constituie noi evoluţii inacceptabile şi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, denunţă o purtătoare de cuvânt a Quai d'Orsay.
”Franţa aminteşte că Rusia este, în baza dreptului internaţional, în întregime responsabilă de sănătatea deţinuţilor săi”, avertizează ea. Parisul cere Moscovei să elibereze toţi deţinuţii politici ”imediat şi fără condiţie şi să înceteze orice persecutare judiciară a acestora”.