Al doilea război mondial a afectat 80% din populaţia planetei
Acum 67 de ani s-a încheiat cel mai sângeros război din istoria omenirii. Astăzi, 9 mai, este ziua când în uniuea sovietică s-a declarat desprfe capitularea Germaniei. În Europa sfârşitul răboiului este marcat pe 8 mai. Anume în această zi europenii au aflat , că sunt liberi de ciuma fascistă.

Milioane de vieţi, zeci de milioane de destine distruse: familii distruse , copii părăsiţi, oameni arşi de vii în lagărăle de concentrare, oameni rămăşi nu numai fără case, dar şi fără de oraşe, care au fost arse până la temelie. Este un exemplu de ferocitate, care poate lua naştere la oameni obişnuiţi de la ideea desprte superioritatea unei naţiuni asupra alteia.
Fasciştii au venit la putere în Germania în anul 1933. Ţara se afla întro economică şi socială profundă, ca urmare a primului război mondial. Liderul fasciştilor Adolf Ghitler a mobilizat populaţia pentru ideea despre dominaţia mondială a celui de-al treilea reih şi superioritatea naţiunii. Extinderea teritoriilor s-a început de la anşliusul din 1938 când Germania a ocupat Austria, ţară care-şi pierde independenţa fără nicio împuşcătură. Se consideră, că al doilea război mondial a început pe 1 septembrie 1939. În această zi Germania in vadează Polonia, apoi în 1940 urmează Danemarca şi Norvegia. Este numai începutul planului fulger european. Teritoriul operaţiunilor militare se extinde. Pe 22 iunie, 1941, forţele militare germane a atacat Uniunea Sovietică fără a declara război.
Aşa sau altfel, al doilea război mondial a afectat 80% din populaţia planetei. 72 de state au fost împlicate în noua împărţire a lumii. Acţiunile militare se desfăşurau pe 3 continente. Cotitura s-a produs la sfârşitul anului 1942. La acel moment a fost creată o mare coaliţie antihitleristă. Până în luna mai 1945 armatele fasciste au fost forţate să se retragă în frontierele propriilor state. Germania pierdea aliaţii.
Pe 2 mai a căzut Berlinul, iar pe 8 mai comandamentul german a semnat actul de capitulare necondiţionată. În forţele armate au fost mobilizate 110 milioane de oameni. Şi-au pierdut viaţa 60-65 milioane de oameni, inclusiv 20 de milioane pe frot. Prejudiciul material a constituit 60-70 la sută de venutirle naţionale ale statelor care au participat la lupte. Restabilirea de după război a durat decenii. Datorită acordului dintre ţările coaliţiei antihitleriste, Europa a fost împărţită în două lagăre: primul sub controlul autorităţilor comiste ale uniunii sovietice, iar cel de-al doilea s-a dezvotat pe baza democraţiei, cu ajutorul financiar al SUA. În perioada postbelică au fost elaborate toate convenţiile moderne despre ordinea din lume, care s-au aflat la baza legislaturii europene. În rezultat s-au creat premise pentru apariţia Europei unite.