8 ianuarie, 20:35
3 740
1

Afacere în zootehnie: Povestea unei familii de moldoveni în România

8 ianuarie, 20:35
3 740
1

O familie de moldoveni stabilită în România a reușit să pună pe picioare o afacere de succes în domeniul zootehniei.

Afacere în zootehnie: Povestea unei familii de moldoveni în România

Acum trei ani, au cumpărat o fermă părăsită gata să se risipească, în satul Toldal din județul Mureș, iar acum au 200 de hectare și 120 de vaci, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Administratorul afacerii este fiul cel mare al familiei, Ștefan Plămădială.

Deși uneori regretă că s-a implicat în acest domeniu, tânărul de doar 27 de ani are vise mari.

"Au vrut să investească ei acolo, dar nu neapărat s-au plafonat, dar au vrut să o vândă, au zis că nu le mai trebuie și atunci am sărit eu și am zis că mai bine să facem ceva.", a spus fermierul, Ştefan Plămădeală. 

De atunci a început adevărata provocare pentru antreprenor, care nu avea nici studii, nici experienţă în zootehnie, ci doar o mare pasiune pentru animale.

"Eu am terminat facultatea de construcții și după ce am terminat am decis că nu este pentru mine domeniul respectiv și m-am retras la țară.

Cred că pasiunea a început de mic copil când mă duceau părinții mei la bunici și acolo aveam grijă de animale. Ei aveau vaci, porci, găini, rațe, de toate.", a menţionat  fermierul, Ştefan Plămădeală.

Inițial, familia a cumpărat 16 animale, iar treptat, numărul acestora a crescut la 120.

"Rasa Aubrac este din Germania adusă, rasa Holstein care este adusă din Olanda, iar rasa autohtonă Bălțata românească este de al fermieri cumpărată.", a spus Ştefan Plămădeală.

Ștefan povestește că, la început, a ratat un proiect european în valoare de 500 de mii de euro, pentru că nicio bancă nu l-a susţinut, din cauză lipsei de experienţă în afaceri.

"Am vrut să facem un centru de colectare a cerealelor și prelucrarea acestora, un centru în acre fermierul să vină, să lase cerealele, noi să le uscăm, le selectăm și el să-și poată lua furajele pentru animale.", a spus fermierul. 

Ulterior, a contractat credite pentru a-și crește afacerea.

"Am luat două credite destul de mari, unul pentru achiziționarea a 25 de capete din rasa Aubrac și un credit pentru a achiziționa un tractor mai mare.", a spus Ştefan Plămădeală.

După trei ani de muncă, acum culege primele roade. Deocamdată, ferma aduce venituri din vânzarea laptelui și a vițeilor.

"Pe partea de carne am încercat să facem niște produse, nu am renunțat, dar am făcut o mică pauză. O să încercăm să facem propriul abator cât de curând ca să putem comercializa direct noi.", a spus fermierul.

În ciuda greutăților, Ștefan Plămădială nu-și pierde entuziasmul. Bărbatul spune că peste cinci ani vrea să devină independent financiar și să-şi vândă producţia, începând de la furaje şi până la preparate din carne.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter