100 de ruble pentru un euro: Rubla rusească se depreciază masiv, iar tendinţa se va menţine
Cursul de schimb al dolarului la Bursa din Moscova a crescut pentru prima dată din martie 2022 la peste 92 de ruble, în timp ce moneda unică europeană a trecut de nivelul de 100 de ruble.

Experţii susţin că deprecierea rublei va continua, deşi de la începutul acestui an s-a depreciat deja cu circa o treime faţă de dolarul american şi moneda unică europeană, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.
"Cursul de schimb al dolarului trebuie să crească la 100 de ruble, pentru ca guvernul rus să poată face rost de bani în buget, care a pierdut fiecare a doua rublă din venituri din petrol și gaze", susţine Serghei Aleksashenko, fost vicepreședinte al Băncii Centrale a Federației Ruse, iar acum membru senior la Brookings Institution din Washington.
Potrivit Ministerului de Finanțe de la Moscova, în prima jumătate a anului, trezoreria federală a încasat venituri de 3,38 trilioane de ruble în taxe din petrol și gaze.
Datele oficiale relevă că veniturile din exporturile de petrol s-au prăbușit cu 69%, iar din gaze - cu aproape 80%. Veniturile în taxa de extracție a mineralelor s-au dovedit a fi cu o treime mai mici decât anul trecut - 2,79 trilioane de ruble. În ianuarie-mai (Ministerul Finanțelor nu a publicat încă date mai recente) s-a format în buget o „gaură” de 3,4 trilioane de ruble, care a depășit planul anual cu 500 de miliarde de ruble.
În a doua jumătate a anului, deficitul bugetului federal va creşte cu încă un trilion de ruble în deficit, estimează Aleksashenko.
Pentru a lichida acest deficit, Ministerul Finanțelor are nevoie de 170 de miliarde de ruble de venituri suplimentare în fiecare lună. Pentru a obţine o astfel de sumă, potrivit lui Aleksashenko, prețul petrolului în ruble ruseşti ar trebui să se mențină la aproximativ 5.500 de ruble pe baril.
"Ținând cont de faptul că petrolul rusesc marca Urals valorează acum aproximativ 55 de dolari pe baril în dolari, cursul de schimb al monedei americane ar trebui să fie de aproximativ 100 de ruble.
Dacă apare sarcina de a închide deficitul din prima jumătate a anului, atunci prețul petrolului Urals ar trebui să fie peste 10.000 de ruble pe baril", afirmă Aleksashenko.
Adică rubla ar urma să se deprecieze încă de aproape două ori, ca să acopere gaura uriaşă din bugetul Rusiei.