main logo
1459

10 detalii alarmante despre Cernobîl pe care nu le știai

Au trecut mai bine de 3 decenii de la accidentul nuclear de la Cernobîl, însă foarte multe detalii ale tragediei nu sunt atât de cunoscute, precum numărul total al victimelor, potrivit Time.

10 detalii alarmante despre Cernobîl pe care nu le știai

Centrala nucleară se afla la 103 km de Kiev, Ucraina, și a fost construită în anii 1970 și 1980. În cel mai apropiat oraș, Pripeati, trăiau aproape 50.000 de oameni în momentul în care s-a petrecut tragedia pe 26 aprilie 1986, scrie LiveScience, transmite Știri.md cu referire la Digi-world.tv.

Odată cu lansarea serialului “Cernobîl”, atenția acordată accidentului a crescut, precum și numărul turiștilor în zonele afectate. 

Chiar dacă evenimentul de acum 3 decenii a devenit cunoscut în întreaga lume, puțini știu detaliile din spatele tragediei.

Explozia a ucis doi muncitori ai centralei, însă mulți alții și-au pierdut viața în următoarele ore și zile după accident. În Ucraina, în primii 5 ani de la tragedie, cazurile de cancer în rândul copiilor a crescut cu 90% și multe alte persoane au fost afectate, scrie Time.

Zona de Excludere are o concentrație mare de radiație în continuare, motiv pentru care reședința în acea zonă e ilegală, scrie Newsweek.

Experții estimează că 130-150 de oameni încă mai trăiesc în Zonă. Majoritatea sunt femei în vârstă, însă unele familii s-au mutat chiar la granița Zonei după accident, scrie BBC.

În ciuda faptului că unele persoane aleg să locuiască în această arie, viața e grea și periculoasă. Nu există școli sau spitale și Zona e radioactivă în continuare, potrivit VICE.

După accident, copacii din apropiere și-au schimbat culoarea în roșu aprins. Ulterior, au fost tăiați și îngropați, potrivit Live Science.

Radiofobia, informațiile greșite și frica de malformații congenitale au dus la creșterea numărului de avorturi, scrie VICE. Studiile pe termen lung sugerează că bebelușii expuși la radiația din Cernobîl în pântec au un risc mai mare de a avea cancer de tiroidă ca adulți, însă nu există nicio corelație cu malformații congenitale, potrivit World Health Organization.

Există numeroase mărturii despre câini care alergau disperați după autobuze, în căutarea stăpânilor. Autoritățile au ucis numeroase animale abandonate, însă câinii ce au supraviețuit au dat naștere unei comunități ce are azi sute de exemplare. Din păcate, din cauza nivelului ridicat de radiație din blană, nu trăiesc la fel de mult precum câinii din zonele ce nu au fost afectate, scrie The Guardian.

În ciuda faptului că aria e contaminată și există un risc foarte mare în folosirea unui reactor cu probleme de construcție, centrala nucleară a funcționat până în decembrie 2000, când a fost închis ultimul reactor, scrie Live Science.

Zona din jurul centralei are în continuare un nivel de radiație foarte mare, ce nu o să dispară decât peste zeci de mii de ani, potrivit Live Science.

Numărul turiștilor a crescut cu 40% după succesul serialului "Cernobîl", scrie Reuters. Din pacăte, nu toți au dat dovadă de respectul cuvenit unei asemenea locații și au surprins poze indecente în fața unor locuințe abandonate, motiv pentru care au fost aspru criticați pe rețelele de socializare, potrivit The Guardian.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării