main logo
788

Risc major de catastrofă ecologică la Bălți, din cauza unui proiect MADRM

Dumitru Rusnac, cofondatorul „Salubrity Solutions” SRL, agentul economic în gestiunea căruia se află poligonul de acumulare a deșeurilor din Bălți, a dezvăluit pentru Realitatea.md o situație alarmantă în care locuitorii din Bălți s-ar putea trezi cu o criză ecologică, dar și cum bugetul statului riscă să fie prejudiciat cu milioane, din cauza unui proiect de hotărâre al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Risc de catastrofă ecologică la Bălți, din cauza unui proiect MADRM

Pe 1 august 2018, Guvernul Republicii Moldova, pe atunci condus de Pavel Filip, a expropriat poligonul de acumulare a deșeurilor din Bălți, din cauza conflictului dintre agentul economic și administrația publică locală, care nu a vrut să plătească pentru serviciile prestate. Suma s-ar ridica la câteva milioane de lei, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

„Exproprierea (n.r. deposedarea unei persoane fizice sau juridice de o proprietate, în virtutea unei legi, pentru cauze de utilitate publică) presupune că, întâi de toate, îmi dau bani. Legea prevede o procedură foarte clară despre cum are loc procesul. Guvernul Filip, încălcând toate procedurile posibile, a luat poligonul de acumulare a deșeurilor și a spus că urmează experții să se expună pe câți bani trebuie să fie achitați. Istoria a durat până când instanța de fond a format grupul de experți. Din comisia asta, face parte și reprezentantul Guvernului, din partea Ministerului Finanțelor”, a explicat Dumitru Rusnac, care se află în litigiu cu Guvernul Republicii Moldova, în prima instanță, deja de 2 ani.

Trucul actualului Guvern pentru a scăpa de plată?

Dumitru Rusnac presupune că actualul Guvern a analizat actele și a constat că suma spre plată este de cel puțin de 50 de milioane de lei, adică una considerabilă. În context, au înaintat un proiect de hotărâre, elaborat MADRM, pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr.804/2018 (n.r. adică pentru anularea primei hotărâri luate de Guvernul Filip) cu privire la declararea utilităţii publice a lucrărilor de interes comun pentru amenajarea poligonului de acumulare şi depozitare a deşeurilor din localităţile raionului Sîngerei şi municipiul Bălţi.

„Proiectul de hotărâre a Guvernului care vrea să anuleze altă hotărâre de Guvern este extraordinar de interesant. În primul rând, în nota informativă a proiectului, scrie că acea hotărâre de Guvern trebuie anulată, din cauza că Republica Moldova va fi condamnată la CEDO, adică se recunoaște că mi-au fost încălcate drepturile la nivel de stat.

Am întrebat și la una din ședințele din instanță pe litigiul cu Guvernul: MADRM, voi ați constat că, în 2018, Guvernul, cu mâinile MADRM, a făcut o încălcare. Ați făcut vreo anchetă internă, a fost cineva tras la răspundere? Asta n-a fost, pentru că exact aceeași oameni la nivel de șefi de direcție cum au făcut prima dată, vor să facă și a doua oară - să-mi încalce drepturile”, a povestit Dumitru Rusnac.

Potrivit acestuia, la Ministerul de profil nu s-ar fi păstrat niciun document referitor la procesul de expropriere care a avut loc în 2018 și că nu se înțelege nici pe interior ce se întâmplă exact.

„În nota informativă, mai scrie că proiectul nu implică nicio cheltuială pentru Guvern, ceea ce nu este adevărat. Va implica cheltuieli mari - zeci de milioane de lei. De unde această sumă?

Spre exemplu, aveți un apartament. Guvernul a spus că eu am nevoie să-ți iau apartamentul pentru a caza 30 de mii de sirieni că n-au unde trăi. Fix asta s-a întâmplat anterior la Bălți. Am dat apartamentul. Din unul superb, au făcut unul cu 30 de mii de dormitoare. Se frige acolo scrumbie, mai pe scurt timp de 2 ani. După care Guvernul zice: nu se socoate. Fiindcă trebuie să dăm prea mulți bani pe apartament, anulăm tot.

În primul rând, sirienii o să se răscoale. Și asta o să se întâmple și la Bălți, pentru că odată ce poligonul va fi închis, asta presupune criza deșeurilor în municipiu timp de 5 zile și timp de 10 zile - epidemie. Asta s-a mai întâmplat și o să fie exact același scenariu”, a atenționat Dumitru Rusnac.

Agentul economic spune că are documentele în regulă, a achitat impozitele și vrea suma de bani care i se convine conform legii, iar proprietatea, chiar și dacă să-i fie întoarsă, să arate în condițiile în care a fost expropriată.

„Guvernul asta tare bine înțelege, pentru că atunci când am fost să abordez problema, mi s-a zâmbit și spus: Da, dar asta dacă nu ai să pretinzi în instanță deja. Asta vorbește despre faptul că se încearcă introducerea de fals în acte publice. Atunci când va fi supus votului proiectul, Cabinetul de miniștri se va axa doar pe nota informativă a MADRM care nu explică toată problema. Miniștrii vor fi induși în eroare. De ce se face asta? Din incompetență sau se face intenționat, pentru a acoperi infracțiunea anterioară?”, a adăugat cofondatorul „Salubrity Solutions” SRL.

Scrisoare către Guvern

„Fac niște trucuri care într-un final pe stat îl va costa cu mult mai mult. Azi activul pe care-l expropriază costă în jur de 36 de milioane de lei. La aceasă sumă, se adaugă 12% anual de la data de 1 august 2018. Guvernul prin faptul că a încălcat legea și nu mi-a plătit bani deja a pierdut peste 10 milioane de lei. În fiecare zi cât stăm în instanță, și Guvernul vine cu diverse amânări de judecată, solicitări de comisii, asta tot costă 5 milioane de lei pe an.

Mai presupun că ideea ar fi ca eu să cedez. S-a mai încercat anterior prin fabricarea dosarelor, influențări și altele, timp de 2 ani. În practica judiciară din țară pe expropriere, într-un final toți ajung la CEDO. Nicio expropriere nu a fost conformă. Dacă va trebui, mă voi adresa și la CEDO”, a declarat Dumitru Rusnac.

În context, acesta a precizat că azi-dimineața, înainte de interviul cu Realitatea.md, a adresat o scrisoare în care a enumerat contra argumente vizavi de proiectul de hotărâre al MADRM. Destinatarii sunt: premierul Ion Chicu; ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju; ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

Este de menționat că proiectul de hotărâre poate fi accesat public, dar încă nu l-am găsit pe platforma de consultări publice. Urmează să solicităm reacția autorilor acestuia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării