main logo
13266

Percheziții la vamă: Mita cerută pentru a evita autoizolarea în Moldova

Mai multe percheziţii au fost efectuate astăzi, 4 august, la frontiera Giurgiuleşti-Galaţi privind traversările ilegale.

Percheziții la vamă: Mita cerută pentru a evita autoizolarea în MoldovaFoto: știri.md

Potrivit informației, în urma perchezițiilor efectuate de organele de drept, au fost reținuți doi șoferi de curse internaţionale, transmite Știri.md.

Bărbații sunt suspectaţi că ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la un pasager pentru a-i asigura ieşirea, fără obstacole, din ţară şi revenirea în Republica Moldova, fără a fi plasat în carantina obligatorie de 14 zile.

Potrivit materialelor cauzei, bănuiţii ar fi susţinut că au influenţă asupra grănicerilor şi că îi pot determina să permită traversarea frontierei cu paşaport biometric, iar la revenire să nu indice în fişa epidemiologică obligativitatea autoizolării. 

De asemenea, transportatorii sunt suspectaţi de complicitate la falsificarea certificatelor cu rezultat negativ la COVID-19 şi a contractelor de muncă pentru Italia. În prezent, ambii colaborează cu ancheta şi sunt cercetaţi în stare de libertate. 

De asemenea, astăzi, procurorii urmează să aducă la cunoştinţa unui angajat al postului Leuşeni-Albiţa ordonanţa de bănuit în corupere pasivă, fiind stabilite suspiciuni rezonabile de complicitate la schema de traversare frauduloasă a frontierei de stat. 

Amintim că, acum două săptămâni, doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și doi șoferi de pe cursa Moldova-Italia au ajuns în vizorul CNA și al procurorilor anticorupție, după ce informațiile despre presupusa falsificare a unor certificate medicale și a unor contracte de muncă pentru pasagerii curselor internaționale au fost confirmate. 

Potrivit datelor preliminare, în perioada stării de urgență în sănătate, șoferii de microbuze, care făceau naveta peste hotare, ar fi intrat în cârdăşie cu unii angajați ai IGPF pentru a facilita traversarea ilicită a frontierei de stat de către cetățenii Republicii Moldova, punându-le la dispoziție, contra mită, certificate medicale false cu rezultat negativ la COVID-19, dar și contracte de muncă falsificate. 

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă până la 10 ani de închisoare cu aplicarea unor amenzi penale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării