main logo
8858

Păsări care murdăresc mașini, otrăvite la autogara din Drochia

Sute de păsări sunt otrăvite cu semințe periculoase la autogara din Drochia.

Păsări care murdăresc mașini, otrăvite la autogara din DrochiaPăsările care murdăresc mașinile, otrăvite la gara din Drochia

Din imaginile publicate pe o rețea de socializare se observă cum semințe de culoarea roz sunt împrăștiate peste tot, transmite Știri.md

"La Gara Auto din Drochia oamenii împrăștie semințe otrăvitoare. În așa mod se luptă aici cu păsările care lasă găinaț pe mașini", a scris autorul filmulețului. 

Internauții nu au ezitat să critice cazul dat, spunând că mai bine ar pune amenzi persoanelor care își fac treburile în parc sau lasă mizerie în locurile publice.

Solicitați de Știri.md, responsabilii de la Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au declarat că această modalitate de a "face curățenie" este una josnică.

"În primul rând, știm cu toții cum arată gările din Republica Moldova și cât de „curate” sunt. O parte covârșitoare din mizeria asta e produsă de oameni care aruncă gunoaiele unde nimeresc și cărora li se pare normal să scuipe coji de semințe sau să arunce mucuri de țigară.

Este absurdă ideea de a te apuca să faci curat începând cu niște păsări. E cam greu de crezut că după ce extermină toate vrăbiile de pe acolo, gara va arăta lună și mașinile vor străluci de curățenie. Noi am vrea să îi întrebăm pe cei care își spală mașinile unde anume fac acest lucru? Sperăm că nu în râurile sau lacurile publice, așa cum vedem de foarte multe ori prin țară. Și am vrea să vedem unde anume deversează spălătoriile auto apele murdare rezultate în urma spălării mașinilor? Nu am vrea să credem că apele ajung în râurile noastre, căci asta ar fi o infracțiune de mediu mult mai mare decât vina păsărilor legate de murdărirea mașinilor", se arată în reacția oficială.

Totodată, Societatea Pentru Protecția Păsărilor se întreabă cine a dat permisiunea pentru a pune semințe otrăvite și cine a semnat dispoziția.

Cât despre pedepsirea celor care au otrăvit vrăbiile, în Republica Moldova aceste păsări nu sunt considerate specii rare sau pe cale de dispariție, respectiv nu se pedepsește uciderea lor.

Persoanele vizate în acest caz ar putea fi pedepsite pentru că împrăștie substanțe periculoase în spațiu public. Cine garantează că nu vor fi consumate de cine știe ce copil curios?

În alte țări, de ex. China, dispariția totală a vrăbiilor a produs o catastrofă ecologică de proporții: foarte multe insecte s-au înmulțit incontrolabil din cauza faptului că nu mai era cine să le consume (guvernul chinez lupta împotriva vrăbiilor pe motiv că fură multe cereale care în mod normal ar trebui să crească producția agricolă în țară).

Insectele au distrus culturile pe care vrăbiile nu au reușit să le distrugă, au adus boli și maladii, în unele zone era imposibil de stat afară din cauza roiurilor de insecte.

Dezastrul acesta nu s-a instalat imediat după dispariția vrăbiilor, ci a apărut la ceva timp, ca răspuns la dispariția unei verigi trofice din ecosistem.

Evident, cazul Chinei sună exagerat pentru ce avem noi aici, dar dacă cei de la gara din Drochia înțeleg să facă curățenie folosind aceste metode, ar putea să se pricopsească cu alte nevoi pe capul lor și să uite de starea mașinilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării