main logo
247662

Moldova anunță oficial despre apariția și simptomele virusului mortal

După ce o boală apărută în China a făcut mai multe victime în câteva state, autoritățile din Moldova s-au autosesizat și vin cu câteva recomandări.

Moldova anunță oficial despre apariția și simptomele virusului mortalFoto: g4media.ro

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de viruși care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV), transmite Știri.md

La 31 decembrie 2019, un cluster de pneumonii de etiologie necunoscută a fost raportat în Wuhan City, provincia Hubei din China.

Astfel, date arată că până la 22 ianuarie 2020, 448 cazuri confirmate de laborator cu infecția 2019-nCoV au fost raportate la nivel global, majoritatea în China (441 cazuri), inclusiv cazuri de import în Thailanda (4 cazuri), Japonia (1 caz), Republica Coreea de Sud (1 caz) și Statele Unite ale Americii (1 caz);

Din cele 441 cazuri de boală confirmate în China, 102 cazuri sunt cu evoluție gravă; 16 cazuri de boală au fost înregistrate la lucrătorii medicali și 9 decese au fost raportate din orașul Wuhan.

În prezent, există informații limitate cu privire la caracteristicile epidemiologice și clinice ale infecției cauzate de 2019-nCoV. De obicei, pacienții prezintă febră (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar în cazurile mai severe, dificultate la respirație. Evoluția clinică gravă a bolii s-a determinat în aproximativ 20% din cazurile de boală confirmate de laborator, iar 9 cazuri s-au soldat cu deces până la momentul actual.

Perioada medie de incubație a bolii observată în focarul din China este de 7 zile, variind între 2–14 zile.

Prin ancheta epidemiologică s-a stabilit o legătură a îmbolnăvirilor la oameni cu vizitarea piețelor de pește/fructe de mare și contactul cu animale vii. Totodată, s-au detectat cazuri de boală fără legătura epidemiologică cu piețele sus-menționate, ceea ce sugerează posibilitatea că sursa de agent patogen este mai larg răspândită, fiind determinată transmiterea inter-umană.

La momentul actual, nu există un vaccin specific pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV).

Tratamentul bolii este simptomatic, inclusiv în funcție de starea clinică a pacientului.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății vine cu următoare recomandări pentru cei care călătoresc în această perioadă:

- evitați contactul strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;

- spălați frecvent mâinile, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;

- evitați contactul strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;

- călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care sugerează prezența unei boli respiratorii înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze despre istoricul călătoriei lucrătorii medicali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării